Blir galet förbannad

Kan glädjas åt
Bästisen ska få

när jag läser att 16 procent av mina landsmän tycker det är okej att bidragsfuska under idiotkorkade förevändningen ”alla andra gör ju det”?!! 16 procent? SEXTON procent? Det är för helskotta var sjätte svensk??

VA FAN! Era stupida råtthuv’en och nibor dooh:ar, ni stjäl från de fattiga. Förstår ni inte det? Ni roffar åt er framför näsan på dom som verkligen behöver det. Skäms och må ni alla råka i klistret riktigt illa. Dessutom. Till dig som tycker det är okej att fuska säger jag: Din mamma skäms för dig. Hoppas jag… Om inte annat gör jag det.

Vad hände med solidariteten?
Nä. Fy.

Kan glädjas åt
Bästisen ska få
12 comments Lägg till din
 1. tror du verkligen jag vågar gå dit och kika efter att yvette kolat vippen?

  koreanerna undersöker men vi kan ju inte prata så det skiter ju sig.. hehe

  och fan, fuskare av alla dess slag suger.. ärligheten är tydligen borta..

 2. 16% låter lågt. Men förevändnigen ”alla andra gör det” ger dumhet en HELT ny innebörd. Sen när var 16% ALLA? 😉

  Jag är beredd att acceptera ett visst svinn om det innebär att ALLA får avnjuta den sociala trygghet som bo i Sverige borde innebära. Att förfäras över de som bidragsfuskar är nog att peka finger åt fel håll, hur många av de som bidragsfuskar är inte fattiga från början? Men visst är bidragsfusk ett otyg men kan den ställas i paritet till andra samhällsklassers rofferi?

 3. Vaaaa är det sant??? usch och fy. jag hatar bidragfuskare. de borde kölhalas minsann *gör en piratmin och låter arrrrggh*

  haha så jag stavade rätt?!? WOW. näe jag gick på känsla.

  de kanske har häng för att visa.. ”hej jag är fattig. har inte ens råd med kallingar, kolla bara. vill ni skänka ett par salming kallingar till mig?”

 4. svar: hehe det är jag! 🙂 jasså det tycker du? haha, ja han är en liten 08:a, så lite synd äre om honom 😉 vad händer ihelgen? puss & kram

 5. joel: jag tror inte folk egentligen är mindre ärliga idag, det är bara att de är mer öppna med det. det har fuskats i alla tider, men kanske (förhoppningsvis!) inte i den utsträckning som nu.

  Skonilsson: min fingrar pekar åt många olika håll. just det här (mitt längsta) är åt dom som roffar till sig från staten (dvs mig), och som tycker det är okej. jag förstår inte riktigt vad du menar med andra samhällsklassers rofferi? i det här sammanhanget alltså.

  Jen: nä. det är illa.

 6. minA fingrar menar jag såklart.

  dessutom. glömde Hanna 🙁 piratminen borde göra susen. skräm dom till botgöring för tysan!

 7. De som är i BEHOV av bidrag och i behov av att fuska är de som är mest utsatta. På ett eller annat sätt så har de blivit svikna av vår fina samhällsapparat. De som fuskar men inte behöver, inte har behov av det men gör det ändå (riksdagsmän som vägrar sjukskriva sig då de inte vill ta karensdagar etc.) är oerhört osolidariska men det är iaf inget som kan mäta sig med sänkta skatter för höginskomstagare och liknande märkliga förslag som vår nuvarande regeringen driver. Det är omoral, osolidariskt och på en nivå och med summor som de som fuskar ihop 3000 kr extra i månaden aldrig kan drömma om. Vad som gör det än mer beklämmande är att vi alla varit med och bestämt att det är den vägen vi ska vandra.

  Skolor skall leva på 30% sänkningar i budgeten. De barn som går i innerstadsskolorna har oftast föräldrar som kan ställa sig upp på föräldramötet och säga, ”fy fan, vad illa, hur mycket skall vi lägga i klasskassan för att våra barn ska få allt de behöver PLUS de teaterbesök och konserter vi tycker de borde få se på ett läsår?” – men det finns ett gäng familjer i Sverige som inte har denna möjlighet – och det beror inte på att de är dumma i huvudet och att de är DÅLIGA på att fuska.

  MEN i sak håller jag naturligtvis med dig. Man ska inte fuska med våra gemensamma pengar men att gång efter annan låta sig dras igång av detta tjat om ”bidragsfusket” är som att rösta på Folkpartiet för att de driver frågan om SVENSKA-KUNSKAPER för invandrade aktivare än andra.

  Skillnaden då? Jag tror att folk i allmänhet blir precis lika upprörda över direktörsbonusar (som aldrig bevisats ha positiv effekt för aktiespararnas portföljer, snarare tvärt om), fallskärmar, traktamenten, taxinotor etc. som över att familjen Johansson ”skatteplanerar” sina sjuk- och föräldra-dagar för att få mesta möjliga från Försäkringskassan.

  Visst blir folk lika upprörda. Indignerade. Skillnaden är att de ”svaga” INTE har samma möjligheter att skydda sig mot effekterna av detta ev. ekonomiska bortfall. De som har möjlighet att på olika sätt planera (skatteplanering!) hur de skall bidra med minsta möjliga till allas väl behöver inte hjälp genom skattesänkningar – de behöver uppmärksammas på att det fattas pengar i skolan, vården, kulturen, så att de får insikt om att man KAN tjäna på att tänka på allas väl. Allas.

  Det finns ett enkelt exempel.
  Om det är enklare för en individ att ta bilen till jobbet och den personen kan ta sig till jobbet på 10 minuter istället för 15 min som det tar med bussen så skall den personen ta bilen om han bara tänker på sitt eget väl.

  Men om alla väljer att tänka bara på sitt eget väl så kanske bilresan helt plötsligt kommer att ta honom 35 minuter. Och då tjänar han på att tänka på allas väl genom att ta bussen som då i sin tur kanske kan tuta fram ännu snabbare och ta honom till jobbet ännu lite kvickare – om nu tidtabellen tillåter. 😉

  Att kunna se sig själv som en individ i ett större sammanhang som kan hjälpa andra är viktigt i ett samhälle som vill värna om grundprincipen att ta hand om sina invånare. Och det vill vi väl?

  Bäst jag säger det igen!
  Jag tycker inte det är OK att fuska – men jag räknar med ett visst svinn för att den stora mängden skall ha det bra – ohederligt folk kommer man inte att bli av med.

  Att indignerat peka ut bidragsfuskare som banditerna som förstör för oss andra blir märkligt då vi samtidigt röstar fram partier som systematiskt säljer ut eller raserar de trygghetssystem som, med eller utan brister, finns.

  Ja, bidragsfuskare är ett otyg. Fy. Men det finns större och fulare fiskare att bli ”galet förbannad” över. Folk som roffar åt sig mer av vad som borde vara vår gemensamma kaka men inte kunde bry sig mindre och som är helt säkra på att ingen någonsin kommer kunna göra någonting åt det. Egoister. Egoister som får oss andra att tro att om vi alla är egoister så kommer de svagaste klara sig FIN FINT. EGOISTER som faktiskt spelar roll. Som påverkar och verkar.

  Det är så enkelt att peka på de där elaka som bidragsfuskar men att ta itu med nyliberala idéer som ”stjäl från fattiga” (som du uttryckte det) är svårare. Kanske är det så att de flesta av de som kan identifieras som bidragsfuskare egentligen är de som behöver vår solidaritet och omtanke? 🙂

 8. Skonilsson: det enda svar jag skulle vilja ge till ditt inlägg är: vi har uppenbart klart skilda åsikter. kanske för att vi lever i olika världar? och har olika värderingar?

  men. jag kan inte låta bli att debattera vidare, trots att det är lönslöst. vi tycker olika och kommer aldrig kunna ”övertyga” varandra 🙂

  till att börja med: de jag känner som fuskar (och som är de enda jag egentligen kan utgå ifrån) är inga stackare som behöver min empati: det är i huvudsak medelsvenssons med arbete och hem, kanske en bil och kanske ett eller flera barn. fusket det rör sig om är till exempel ”skatteplanering” såtillvida att man luras i deklarationen. det är vab:ning istället för karensdag. det är också a-kassa istället för heltidsjobb (under förevändningen ”det är lättare”). osv. sen finns latmaskarna som trixar och fixar för att slippa jobba överhuvudtaget. hur många av de 16 procenten är inte som dessa?

  din diskussion är intressant. men, och detta är också nåt jag blir less på, varför är det så jämrans svårt att bara säga ”JA det är för jävligt att folk fuskar!” istället för att komma med bortförklaringar och jämförelser med direktörsbonusar (som inte har ett dugg med saken att göra, så länge det rör aktieägda bolag i vilka jag inte äger aktier är det inte MINA pengar de roffar och med tanke på skattesatsen är det snarare så att de GER mig/staten kosing) och riksdagsmäns sjukfuskande (som är jämställt med bidragsfusk eftersom de lurar till sig statlig lön de inte har rätt till)?

  ditt enkla exempel gör mig en smula förvirrad. personen som tar bilen för att spara fem minuter (eller tio eller ens femton) är i mina ögon inte bara korkad utan också egoist. att åka kollektivt är ALLTID att föredra. för din skull, för min skull, för våra barns skull.

  jag måste också fråga: var går din gräns för ”visst svinn”? 16% av sveriges befolkning är nästan 1,5 miljoner människor. hur mycket får varje människa olovligen roffa åt sig för att det ska passera under din gräns för ”visst svinn”? 1000:-? 3000:-? 3500:-?
  det blir ohyggligt många nollor redan för tusenlappen.

  slutligen. det ena förtar inte det andra, och jag blir ”galet förbannad” på all sorts tjyveri. vare sig det är snattare, folk som medvetet köper stulna varor, skattesmitare, bidragsfuskare, spritsmugglare och i viss mån fildelning (men jag har förstått att det är ett ”krig” jag inte kan vinna så på den sistnämnda punkten försöker jag faktiskt omvärdera mina åsikter) blir jag lika upprörd. det som gör att just bidragsfusk (och skattesmitning) retar mig extra mycket är det osolidariska i den handlingen är en STARKT bidragande orsak till att skatterna inte hamnar på rätt ställe. det är så in i helvete korkat att tro att vi ska kunna få ett rättvist samhälle med statlig vård och skola så länge det finns folk som stjäl från staten. från mig. och från dig. det är DET som gör mig förbannad. dumheten. att tro att staten inte är du själv.

  PS. shit va kul att få debattera med nån! tack!

 9. Ullis! Läs om vad jag skrev.

  Jag vet inte var jag ska börja. Det är tydligt att du älskar debatten och när jag läser ditt svar är det tydligt att jag inte riktigt lyckades göra mig förstådd.

  Jag börjar väl med paragrafen som börjar ”till att börja med”: Ja, det är för jävligt. Men att 16% inte är främmande inför att göra det betyder inte att 16% gör det. Och hur många av dessa 16% som är ”latmaskar” som inte vill jobba vet jag inte. Uppgår summan av de faktiska fuskarna till något som ligger i närheten av vad den statskassan skulle berövas om man tog bort marginalskatten eller andra skatter för höginkomstagare?
  Folk som vill undhålla staten skatt – låg- som hög-inkomsttagare bör upplysas om det jag skrev om i förra posten. Ja, fuskare är egoister men vi är alla skyldiga till att ha röstat fram en regering som säljer ut våra gemensamma tillgångar & sänker skatter för de med större inkomster än medelsvensson . Politikens ironi. Men vi bör iaf reagera på det och inte bara ryggmärgsmässigt och peka finger åt de som dessa makthavare redan gör sitt bästa för att inte hjälpa (ja, jag ångrar redan att jag formulerade det så, det blev lite PLAKAT över det) och pekar ut åt oss. 😉

  Jag tror man ska välja att peka finger annorstädes OCKSÅ.

  Man kan inte bara säga ”Ja, det är för jävligt att folk fuskar” i vilken kontext som helst. Att nämna just EN grupp av människor berättar också något om vad det är man vill säga. Därav mitt tidigare exempel med folk som röstar på Folkpartiet för att de driver SVENSKA-KUNSKAPER för invandrare aktivare än andra. Den aningslöshet aktiva folkpartisterna låtsas leva med är beklämmande. Naturligtvis är det så att de är fullt medvetna om vilka ”extra” sympatisörer de lockar till sig men lika självklart som det är att de älskar att plocka in dessa %, lika självklart är det att de skriker ut sin indignation när någon påstår att de spelar på just de där invandrarfientliga tongångarna. Och kom inte dragandes med Nyamko och Rojas; det finns så många exempel på livets ironier.

  Mitt enkla exempel om bilar & bussar handlade ju om att man i ett samhälle som tror på lag och ordning och stadsapparaten, ska tjäna på att tänka på allas väl. Dvs. betala sin skatt och i förlängningen t.e.x INTE sänka skatten för höginkomsttagare i en nyliberal tro om att ALLA är starka nog att klara sig själva (att dessutom vård, omsorg & utbildning får stryka på foten är väl något som är än viktigare att nämna). Det är ju det som är själva kärnan i detta påfund – att ett samhälle skall kunna ta hand även om de som inte klarar av det själva (det finns ju de som inte har en familj/släkt/vänner som kan kliva in och stötta).

  Gränsen för ett visst svinn går där samhället fortfarande har råd att ta hand om de svaga, sjuka och andra som är i behov av att skyddsnäten är intakta samtidigt som så få fuskare som möjligt kan operera – vi kommer aldrig bli av med de alla.
  Men jag tror inte att 6 mån vårdköer, dubbelarbetande onkologer och lungdoktorer är ett tecken på att man skall satsa mindre på vård och omsorg och sociala trygghetssystem.

  Det handlar inte om att bortförklara, bara att nyansera bilden av ”de onda” som ”snor våra pengar”. Men fokus ligger för mycket på folk som redan kan anses som ”svaga” i vårt samhälle och de har inte samma möjligheter att aktivt förändra sin situation och försvara sig mot slika anklagelser och de har inte möjlighet att lagstifta för att seda själva kunna skörda frukterna av sitt maktutövande.

  Så för att samanfatta. Jag tycker vi alla varit väldigt osolidariska i och med att vi gled höger ut på den politiska skalan och gav de nyliberala rationella konsumisterna nästan fritt utrymme att härja under en hel mandatperiod. Vad värre är, vi gav dem på många sätt tolkningsföreträde och de får nu peka ut banditerna åt oss. Och just nu är det BIDRAGSFUSKARNA. LATMASKARNA. SNYLTARNA osv. och inte de som verkligen har makt att förändra tillvaron för de som har det sämst ställt.

  Jag talar naturligtvis inte om direktörer i privata bolag som roffar åt sig av företagets kassa (så länge de som alla andra betalar skatt för sina inkomster).

  Ingen gång har bidragsfusk fått mitt ”OK”.

  Jag tycker man ska tänka sig för innan man pekar finger åt ett visst håll och inte springa dessa nyliberalers ärenden – det är inte solidariskt! Handlingen, att man väljer ett specifikt mål, berättar mer än bara ordens innebörd.

  Jag hade önskat vi hade stått längre ifrån varandra… då hade vi kunnat hålla på hur länge som helst. Men jag fortsätter läsa dig och någon gång kanske vi hittar något vi är verkligt, elakt, oense om. Det blir kul. 🙂

 10. Skonilsson: hmm. jag läste kanske lite för mycket mellan raderna i ditt inlägg och för lite av vad du verkligen skrev! fast. jag tror jag förstår huvudtesen i ditt tänk och håller tyvärr inte med: jag anser att man faktiskt KAN säga ”det är för jävligt” utan att försvara 🙂

  ser också mycket fram emot nya från olika håll-diskussion! din blogg är oerhört roande och vi får väl se när vi ryker ihop nästa gång – förhoppningsvis innan den 2 juli…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *