Dagsens tips: författaren P.G. Wodehouse

Vaknade bakis imorse
Som språkpolis blir

är alldeles fantastiskt rolig att läsa!

Det är brittisk överklass i tidigt 1900-tal, sängkammarhumor utan genanta sängkammarinslag och underbart underhållande! Språket är tidstypiskt men för den delen inte särskilt avancerat. Och tycker du det är jobbigt att läsa original-engelskan finns bra svenska översättningar.

Serien om Wooster och Jeeves (där Bertie Wooster är klantig ung man och Jeeves hans fixar-allt butler) är även superbt filmad med de unga Hugh Laurie och Steven Fry i ledande rollerna. Går just nu på Kanal 9 faktiskt.

Jag lovar, det är skitbra tidsfördriv!

PS. Blir inte klok på stavning av hans namn. Nån som säkert sitter inne med korrekt bokstäver och ordning?

Vaknade bakis imorse
Som språkpolis blir
10 comments Lägg till din
 1. Förlåt Ulrika, jag vet, det är fånigt av mig att uppröras över Hertiginnan, men jag tycker hon är läskig helt enkelt. Det finns ingen humor, eller ironi eller något man kan förstå alls. Jag känner bara obehag. Jag skulle gärna ignorera henne men hon dyker ständigt upp och kommenterar i mina bloggvänners bloggar så man kan varken glömma eller strunta i henne heller. Det finns knäppa, löjliga bloggar därute som man bara kan skratta åt, men hennes, näe, man kan inte ens skratta. jag blir rädd. Förstår du vad jag menar?

  Nu ska jag kila in på ”genanta sängkammarinslag”, ses! Kram Frk W, och förlåt igen. Du har rätt.

 2. Jag vet att jag såg den serien för en herrans massa år sedan på tv… Och älskade den! Hugh Laurie är speciell, hihi.
  Näsfrida köpte jag så fort ungen ploppat (Ploppat?! Vem försöker jag lura???) ut. Hon blev sjuk första veckan här hemma med tre snoriga äldre syskon.

 3. Fröken Wallenberg: å det är fånigt av mig att uppröras av att alla upprörs av henne. på nåt vis är det ju det hon vill. att vi alla sak uppröras. vilket ju är festligt! att vi gör menar jag. öh..

  kan inte låta bli att bli fånigt glad för din cred. tack! alltid fint att kunna undvika ge folk epilepsi. det har alltid varit ett av mina mål i livet 🙂

  sorry att jag lurades med sängkammarn, är ingen länk, bara mitt vis att visa typ tankar, istället för parentes!

  Petra: de är verkligen klippta och skurna för de rollerna. bästaste jag visste när jag var yngre också! goodly med fridan. hade faktiskt inte klarat mig utan.

 4. mmm, jag får ursäkta men världen är inte riktigt redo för det än ;D

  det är för mycket kommentarskåthet ännu..

  och jag får pröva författaren, har du någon speciell bok av honom som är bättre än de andra?

 5. Svar: Kvart i tolv orkar jag nog inte heller bry mig om språkriktighet 😉 Nu var det länge sedan jag skrev något i kategorin Språkpolisen, men några inlägg finns väl där.

  Ha en bra dag!

 6. joel: snyft. men okej då. är världen inte redo så får det väl vara en godtagbar ursäkt 🙂

  eftersom jag läste jeeves-böckerna för tjugo år sen (och på svenska) minns jag inte vad de heter i original, men vilken som helst duger fint: t ex ”carry on, jeeves”. och sen finns antologier. storysarna är inte så långa nämligen så du hinner (beroende på läshastighet) plöja igenom en bok över en helg i hängmattan!

 7. Hade en gammal popidol som påstod att han älskade Woodhouse. Och jag sprang, 14 år gammal, till biblioteket och lånade hem de två böcker som fanns. Stor besvikelse, jag orkade inte många sidor. Fattade inte alls vad som var roligt. Sen har jag faktiskt aldrig mer testat.

  Kanal 9 har Äldsta dotter, som aldrig är hemma, just bytt bort för att kunna se på brittiska serier. I stället sitter syskonen och tittar på frågesport och jag missar alla de där serierna som går på nian. En föraning om hur du kommer att ha det om så där dryga 18 år.

 8. ta inte illa upp nu Annaa, men du kanske ska testa igen! jag menar, det _kan_ ju hända att du har ändrat smak sen du var fjorton 🙂

  ser inte så mycket fram emot att kunna se tillbaka på den tiden jag lever i just nu och säga: ”så himla lätt det var på den tiden”… – å, det finns ju faktiskt värre saker ungarna kan titta på än brittiska serier!

 9. ha ha, fast bandet han spelade i kan jag även så här i efterskott tycka låter riktigt bra…

  jäpp. du kan inte ana. jo det kan du förstås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *