19.6 – om vart pengarna tar vägen.

Mer fotbollsbilder
20.6 - om uttrycksmöjligheter.

Rädda Barnen har just nu en riktigt bra annonskampanj mot barnaga. Annars retar jag mig blå på alla pengar jag skänker till detta företags idiotiska tiggeriutskick och -telefonsamtal.

Varför är ni inte nöjda med vad ni får?

Jag har tvingats uttalat hot;

Om ni ringer och tigger en endaste krona, en endaste gång till, får ni [svärord] klara er utan mitt bidrag!!

Anar att rätt klen andel av pengarna som ges ”kommer fram” när det numera inte bara är administrativa kostnader som ska täckas. Vad kostar de färgglada, personligt adresserade, brev som alla dylika organisationer ägnar sig åt?

Jag gjorde misstaget att när stalkerbäbin för ett tag sen hade månadsfödelsedag istället för present rädda en bit tigertass i hennes namn. Hon bombarderas nu av månatliga tiggarbrev. Tur att jag satte henne som c/o hos oss. Kelig present att få annars: fylld pappersinsamling…

Och jag tror knappast jag är ensam om å tycka så här?

Mer fotbollsbilder
20.6 - om uttrycksmöjligheter.
13 comments Lägg till din
 1. Tigertass och jag är glad! Morkullans brevlåda kanske inte… Tigertass viktigast i slutändan!

 2. Jösses…. visste inte att det funkade så. Med andra ord- jag är ingen stadig bidragsgivare:( men det låter ju knäppt att de håller på och bombaderar en med bidragsförslag. Veronica Maggios skiva fick jag hem för ett tag sedan. Jag har inte lyssnat sådär jättemycket på den än. En del låtar är bra men det känns som att hennes singlar är bättre än skivan i sig. Måndagsbarn är ju urskön.

 3. Under laglig ålder kan jag sträcka mig till att säga 🙂

  Mer än 2/3 av pengarna man skänker försvinner tydligen på vägen. Nej tack, någonting sådant vill jag inte uppmuntra. Har en kontakt som samlar in kläder och prylar och handfast åker ner med en lastbil i månaden (typ) till tex östeuropa. DET är direkthjälp och helt utan bortfall. Det måste finnas liknande organisationer som man även kan skänka pengar till…

 4. Karla och Karlamamman: jo… men det blir ju inga fler tassar (tills dom slutar tigga)…!

  sonja är underbar! läser henne sen du länkade sist!

  Therese: med facit i hand vet jag att det är bättre att ge sporadiskt, då slipper man hamna i registren ju 🙁

  Veronica M ligger på beställnigslistan. nu blir jag lite osäker, ska jag kanske avboka då?

  Petra: kan ju starta en färgglad pamflettliknande insamling som vi sen skickar till dom med jämna mellanrum!

 5. Senast i förrgår fick jag brev från Läkare utan gränser. Jag har aldrig skänkt pengar till dem men ändå skickar de brev. Är man så fast besluten om att ge bort pengar så kan man väl själv ta kontakt med organisationen i fråga.

  Det är likadant med Jehovas Vittnen – den dagen jag vill bli en av dem så kilar jag ner till Rikets sal och säger till. Jag vill inte ha dem rännande här!

 6. Caroline: nä precis. håller dundermed!

  den bästa kampanjen nån haft är den där "runda upp" (i butikerna). trots ganska små slantar varje gång blidde det i slutändan ändå ganska stora belopp av mig. var ju i julklappstider… 🙂

 7. Nope.. Du är väldigt oensam S

  Svar: Nääää, du är inte trög… Jag var ju inte speciellt tydlig… Jag var väldigt ledsen och jag vet av erfarenhet att jag kan skriva lite FÖR bittra saker då, som kommer tillbaka och biter en i hälsenan.. Så jag höll det väldigt kortfattat och skrev en lite lugnare förklaring, ett par dagar senare.

  Gammal är äldst.. Eller var det "vis"? Hehe

 8. t0tta: "oensam". aj lajk! – och snor säkert 🙂

  bättre vara otydlig än övertydlig. oftast. ni reder ut er litar jag på. dessutom. kom förresten på vad han måste heta din kärlek. iofs inte så särskilt norskt, men det är de enda två namnen jag har kvar:

  Babar eller Barbapappa.

  Nå?

 9. Nej det är helt rätt! Jag vill inte bidra så det kan fortsätta med den ena massiva annongkampanjen efter den adra. Speciellt nu när jag har pluggat lite i ämnet och vet hur mycket bara EN ENDA reklamsnutt på TV kostar. Det är helt sinnessjukt. Använd de pengerna till att rädda någon by istället, så skriver tidningarna om det!?

  Och tack för stödet 🙂 Det är så skönt att höra. Och ännu ingensom tycker jag är en besserwisser 😛

 10. Men uppenbarligen bedömer man ju att det blir så mycket pengar över att det är meningsfullt att fortsätta med den typen av insamlingar.

  Jag retar mig alldeles enormt på de där penningnasarna som dyker på en på stan med sina enfaldiga fraser "Bryr du dig om barn?" – "Vill du rädda Östersjön?" Och sånt där. Ja för helvete, jag har varit ordförande i en miljöorganisation i flera år och det kan för all del inte du veta men behandla för helvete varken mig eller någon annan som en idiot! Vet mina barn att jag kommer att säga så när de får syn på nån sån där nasare på Medis där de jämt håller till, så tar de mig i armen och drar iväg med mig åt ett annat håll.

  Vad man däremot kan lita på när det gäller de där stora kända organisationerna med kontrollerade insamlingsnummer, så är det att även om pengar går till reklam för nya kampanjer och administration så är det ingen som stoppar pengarna helt i egen ficka.

  All telemarketing är ond vad det än gäller. Jag har stoppat med hjälp av Nix-registret.

 11. Hanna: vi verkar tycka samma. å det är skillnad på en bra TV-jingel (som möjligen lockar nya pengar) och att jaga sina redan befintliga givare (via både brev och telefon).

  du är ingen besserwisser girlie? klok! men det är en helt annan sak 🙂

  Annaa M: nja. det har ju hänt att det hamnat pengar i fel fickor även i de stora 90konto-organisationerna… vill minnas en "skandal" för några år sen med ärvda egendomar.

  vi är också nixade sen hundra år tillbaka, men direktadresserade samtal (typ tiggeri från företag du är listad på) kan/får ta sig förbi det där. tydligen? jag har frågat nämligen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *