15.9 – om FRA.

14.9 - om gårdagen [mobilbloggar från badkaret].
16.9 - om shoppning och städmani.

Igår sände Sveriges Television ett extrainsatt Rapport om FRA. Tjoho! Debattglad och nutidsorienterad som jag vill kalla mig soffades jag punktligt klockan åtta.

En halvtimme senare fann jag mig sittandes på samma ställe i soffan, med ihopknipt min och ingen egentligt större kunskap i ämnet än den jag haft trettio minuter tidigare. Jag är fortfarande för FRA-lagen – om än med viss modifikation. Om programmet stärkte eller sänkte min åsikt är jag ännu inte på det klara med (fråga mig om några dar, det brukar ta ett tag för mig att smälta ny information). Jag är fortfarande inte övertygad om att FRA:s spaning och övervaknings nackdelar väger tillräckligt mycket tyngre än dess fördelar för att måtta min egen ”yttrandefrihet” viktigare än rikets (och världens) säkerhet.

I huvudsak tror jag på människans godhet. Jag sätter (oftast) inte mig själv i första rum. Jag tror på att om 0,003% av insamlad information kommer till nytta är det värt allt. Jag tror inte det kommer handla om vanor- eller åsiktsregistrering. Jag tror dessutom inte att Försvarets radioanstalt är intresserad av nåt jag sprider omkring mig. Jag tror inte jag är av intresse för dom överhuvudtaget? Kalla mig gärna blåögd. Kalla mig enfaldig om du vill. Jag är mycket hellre naiv än cynisk.

Kan tyvärr ändå inte låta bli att vara en smula krass och mena att det är så typiskt duktiga Sverige att överhuvudtaget bry sig om EU:s förbudslag. Den som på fullt allvar tror att Storbritannien, Frankrike och Italien INTE sysslar med ”olaglig” avlyssning räck upp en hand.

I see no hands?

Avslutningsvis. Den brutala pacifist jag är ser diplomati, och i viss mån underrättelsetjänst, som de medel som bäst helgar mina ändamål. Varje sparat liv är en seger, nästan vad det än må innebära för offer.

14.9 - om gårdagen [mobilbloggar från badkaret].
16.9 - om shoppning och städmani.
10 comments Lägg till din
 1. Jag är benägen att hålla med dig i det du skriver! Det är svårt att få grepp om vad den egentligen innebär för oss "vanliga" människor, och jag tror inte att myndigheterna är intresserade av vad vi pysslar med! Men som sagt… jag har inte riktigt koll på hur det är tänkt att lagen ska fungera :-/

 2. Håller med du, vad är det igentligen som folk är så rädda för. Lyssna på så att de kanske förhoppningsvis kan stoppa terror osv=)

 3. Först svar: Det ska vara "bättre än jag, äldre än jag Osv. Men de allra flesta skriver Större än mig. Lika dant på engelska. Better than I. Inte me.

  Aja. Jag behöver vård för min gramattiska perfektionism.

  Jag tror att många tror (gällande FRA) att alla sms, mail och telefonsamtals kommer att delas med en tredje part.

  Grejjen är att de har ingen anledning att titta om de inte är mistänksamma.

  Och om det gör nån nytta med att lyssna av ett telefonsamtal, inte mig emot.

  Kasnke kommer det bli till nytta.

  Eller så dör vi. Men det ska vi ändå göra så va fan.

 4. Hmm. Regel.

  Äh. Regler. Vad är det?

  Eller ja, om svenska A, svenska för höstdaiet del 1, del 2 samt fördjupningsboken för åk 9 är regelböcker så. Ja.

  Det här var visst optimal meningsbyggnad.

 5. Satu: jag är inte heller särskilt insatt. kanske det är därför jag inte är så negativ…

  Astronauten: mmm. med största sannolikhet. icke.

  Aspirantvän: jaa! tack. här ska pluggas inför nästa session!

  maddah: det måste va nåt vi inte vet?

  Rebecca: vad folk tror är en sak. det finns såna som tror på underligare saker än att deras ointressanta kommunikation ska vara av intresse för andra länder. det intressanta är vad faran egentligen är. om det nu är nån fara?! vilket jag inte tror. öststaterna var en sak. usa en annan. europa idag är inte europa igår.

  å ang "än jag/mig". jojo. jag förstår din käpphäst. men jag skulle vilja veta varför? vilken regel grundar du det på? grammatisk alltså (eller gramattisk om du hellre vill 😉

 6. du otto, den var rätt lätt- och snabbläst den där pastischade FRApedia-sajten…? verkar vara verkligt seriösa killar som komponerat den. såna med stora grammatiska kunskaper. bl a.

  blev en smula besviken.

 7. Kan ärligt säga att jag varken är för eller emot denna lag. Jag flyter någonstans mitt i mellan, typ.

  Jag kan inte heller "räcka" upp en hand då jag visst tror att det förekommer mer avlyssning än vad man egentligen vet, även i Sverige.

  Ha nu en bra dag.

  Kristina

 8. Hittade en liten kommentar från dig nu, som jag nog glömt svara på. Jag har min praktik på Karlbergsförskola, men det är inte där jag ska jobba. Ska jobba (eller jobbar ju redan lite) på Ramstorpsförskola i Veddige. Landet är bäst vettu 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *