9.4 – om antika genusperspektiv.

8.4 - om en hund bland hermelinerna.
9.4 - om att vara besjungen.

Jag gillar inte att bli indelad i fack. Jag gillar till exempel inte när folk automatiskt utgår från att jag har vissa värderingar eller kunskaper – bara för att jag är kvinna? Igår fick Ontz (jobbkompis) en skrapa när han mitt under slutspels/allsvensk-lunchdiskussionen aningslöst hasplade ur sig undringen om jag "som är för jämnställdhet" tittar lika mycket på damfotboll och damhockey?

Det blev ett långt mer komplext svar än han förmodligen önskat. För nä, jag "tittar inte lika mycket" på damfotboll eller damhockey. Av samma anledning som jag inte tittar så mycket på division 3-fotboll. Eller bandy. Eller Amerikansk Fotboll. Det intresserar mig inte.

[en metadiskussion, ge damerna mindre plan så kommer deras i många fall underbart tekniska spel till sin rätt]

Nå. Skrapan bestod av en motfråga. Och därtill hörande argumentation.

  Vad får dig att tro jag är för jämnställdhet?
  – Du är ju kvinna?!
  – Ja?
  – ?
  – Självklarheter kan man inte vara för eller emot.
  – ?
  – Det är som att vara för eller emot demokrati.
  – ?

Aj löv sånt här och det blev en mycket trevlig lunch! För mig och JP iaf, som båda gillar debatt. Ontz redovisade idéer mossigare än dom som kunnat komma från min far. Imponerande av en grabb född på åttiotalet. Fast i slutändan blir jag en smula oroad. Att skylla på fysiska förutsättningar och tro att man föds in i ett intresse automatiskt? För att man är flicka eller pojke? Scary.

8.4 - om en hund bland hermelinerna.
9.4 - om att vara besjungen.
11 comments Lägg till din
 1. En sak som är extra konstig med just jämställdhet är att man aldrig hittar någon som är emot och ändå händer det så lite…

 2. Vi är alla bara personer och jag brukar inte tänka överhuvudtaget i könbanor. Däremot har jag ett enormt penisavund, men det är endast för att jag skulle vilja kunna skriva med mitt kiss etc.

  Har du gnuggat färdigt än:-) Den ÄR svår, men blunda och peka på svarsalternativen:-)

 3. I löööv.. debatt..

  Hahahha vad sa du.. Va grabben född på 1880-talet?

  😉

  Den där grabbens genusperspektiv.. Ja vad säger man?

  Pok

  MallapåvägtillBlåkullabralla

 4. När Bonde söker…pågick som bäst och det fanns en bögbonde med, då sa en kille på Håkans jobb att "Spö ska dom ha"(helt otroligt!), så nuförtiden säger vi det alltid hemma som skämt.

  Killen du diskuterade med – spö ska han ha, he he 😉

 5. Lika dumt som att B MÅSTE gilla sport bara för att han är kille.. Han gillar det inte mer än vad jag gör.. Och det är nada…

  Svar: Vet inte om jag kan förklara det här med histamin riktigt… Ska prova.

  Om man utsätts för ett allergen, t.ex pollen, så utsöndrar immunförsvaret bl.a histamin, som hjälper de vita blodkropparna att komma lättare fram till allergenet… Det är det som ger svullna slemhinnor och kliar vid myggbett.

  Jag är inte allergisk mot sakerna som innehåller histamin, t.ex ost, vin, sill, tomat, makrill, salami, ägg o.s.v, utan jag är intolerant mot histaminet. Tarmen kan inte ta hand om histaminet, utan det läcker ut genom tarmväggen till kroppen och orsakar allergiliknande reaktioner, t.ex utslag…

  Vilket innebär att jag inte heller kan äta saker som inte innehåller histamin, men får kroppen själv att producera det, t.ex choklad och alkohol… Utan medicin.

  Intoleransen är inte farlig, men handikappande migrän, kliande utslag i ansiktet, veckor i sträck, kräkningar, diareé och gaser i magen är illa nog.

  Nu tycker jag att vin är skitäckligt och jag har aldrig varit nån ostfantast, men ostpulver finns ju på det mesta… Och som glutenintolerant, blir man väldigt begränsad om man inte kan äta ost.

  Öhm.. Blev det begripligt? Hehe

 6. Korkat förvisso. Mer intressant dock att läsa fortsättningen på "ge damerna mindre plan så kommer deras i många fall underbart tekniska spel till sin rätt"…

 7. Tanten: fast jag tycker nog att jag hittat en. som är emot alltså. eller så tolkar jag bara över.

  Tesstamente: kan och kan. det är väl en övningsfråga? ;p

  haha! ja kanske minskar det oddsen att göra så! tack för tipset!

  Malla: jag blev verkligt förvånad. trodde faktiskt inte unga människor tänkte så?

  Christina: haha! ehum. min första tanke var, "eh? ja?!" tills jag hajjade till åt mitt trista gammaltänk.. fast å andra sidan. det behöver inte vara fel. om man också konsekvent pratar om manliga serietecknare?

  jag älskar såna där egentligen rätt märkliga egna uttryck. det blir så personligt. jag gillar!

  t0tta: i högsta grad! tack. och återigen, stackars.

  rosenblom: jaa! det kommer!

 8. Jämställdhet borde ju såklart vara en självklarhet. Och det borde väl också var självklart att man som kvinna vill innefattas av den, annars vore det ju som att sparka på sig själv när man redan ligger ner. Men så länge folk saknar kunskap om vad genus innebär kan de ofrtsätta spä på alla gamla klyschor.

 9. Viola: det ÄR en självklarhet, å det är därför jag tycker den offentliga debatten ofta är märkligt formulerad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *