Dagsens tips: en vit jul?

9.12 - om trettiofem. 
10.12 - om fotokaos.

Är jag självsk om jag dricker en Ålborg eller tre på julaftons kväll? Hur är det med en härligt mörk pilsner? Julgroggen?

Nykterhetsrörelsen tycker jag ska låta bli helt och hållet. Går det för sig att dricka med måtta? För barnens skull; ska vi låta bli?Note: jag är gravid och dricker såklart inte alkohol just nu. Frågeställningen är hypotetisk.

9.12 - om trettiofem. 
10.12 - om fotokaos.
22 comments Lägg till din
 1. Vi har aldrig druckit annat än julmust och kaffe på jul. Jag skulle säga att det beror väl lite på. För mig har det varit djupt rotad tradition och inget jag kännt att jag avstått.

  1. hos oss har det alltid druckits vin, öl å sprit på jul. med måtta. precis som m&p nästan alltid delade en flaska vin till maten på helgen. jag kan aldrig minnas att jag tyckte mina föräldrar – eller andra vuxna – var konstiga eller otäcka. dom var ovanligt glada, och det var trevliga middagar.

   alkohol fungerade som måltidsdryck (på jul och annars). liksom på övriga kalas blev det sen en cognac/cointreau till kaffet o möjligen en eller ett par groggar på det. fast groggandet tog nog fart när vi själva blivit vuxna iofs, å bordets yngste var min bror, 22 år 🙂

   traditioner är olika i olika familjer. den dan Maali – och hennes lillasyskon – tycker det är obehagligt att vi dricker ett par snapsar på jul (eller annars) låter vi gifetvis bli det. fram tills dess: rör inte min Jubileums. eller jo, den här julen kan du väl få göra det då 😀

   1. ?jag måste ha missat nåt! Finns en debatt om att dricka sprit eller inte, just till jul? Det var konstigt tycker jag, jag menar att det skulle vara ”farligare” just vid jul! Barn finns ju i hemmen året runt och om folk blir lite i hatten vid denna sammankomst är det väl inte värre än annars… midsommar och kräftskivan t.ex? Kräftskivan är nog så fall ”våtare” än julafton, i alla fall är det min erfarenhet!!!

    Har det med att göra att det är barnens högtid kanske? Det är lika korkat som argument, för INGEN förälder med små eller halvsmå barn blir så drucken att inte läggning klaras av och större barn klarar av att se förädrar och julgäster glada …KONSTIGT vore det annars! (en del lustiga minnen kan barnen spara till lämpligt tillfälle också…t.ex. en fader som glömmer skorna vid promenaden till taxin, fast det var visst nyår.. ett annat tillfälle då det dricks en del!)
    För de avarter till föräldrar som trots allt finns, spelar det nog ingen roll om det är jul eller påskafton..eller vilken annan afton som helst om man söker anledning att bli full

    Nä, en eller två snappsar till julsnappsvisorna och mums till kaffet ger inget kaos….. mycket mer blir det inte nuförtiden med aktuella spritpriser… heja systembolaget!:)

    1. jupp. en debatt som blossar varje år. nykteriströrelsen propagerar för en helt alkoholfri jul, med tanke på alla ungar som har det för jävligt för att föräldrarna inte kan hantera det.

     det är ett känt problem och jag säger apselut emot när du säger att ”ingen” förälder misslyckas i att ta hand om sina barn när/för att dom är berusade. det är många ungar som far illa pga alkohol. otroligt många bara i sverige. men min lösning är inte total avhållsamhet för ALLA, däremot att dom stackars barn som har det illa (inte bara på jul, men det är ju extra känsligt då av förklarliga skäl) får hjälp och stöd och att just DERAS föräldrar inser att dom gör fel.

     1. Det finns säkert barn som far extra illa över jul OCKSÅ, jag kan omöjligt tro att det endast är vid jul som den typen av föräldrar missköter sig… och tror inte heller att just DE skulle uppmärksamma, och lyda, ett ”vitt påbud”? DEN problemgruppen når man nog inte med dylik propaganda utan samhället får nog vidta andra medel… ungarna/familjerna är säkert kända av socialtjänsten så de får väl göra sig omaket att ingripa!
      JAG tänker i alla fall ta min vanliga snapps.. och i år kanske jag kan ta din också?

 2. Alla har olika traditioner och syn på saken. Det är upp till var och en. Frågan är varför det anses mindre ok på julafton än någon annan högtid? Så länge det görs med måtta och sunt förnuft? Och med hänsyn till barnen så klart.

  1. vi funderade också på varför julen är så känslig just ur alkoholsynpunkt? det finns så mycket annat ungarna kan må dåligt av då; stress, för mycket och barnovänlig mat, dålig ekonomi i familjen etc.

   tycker för övrigt som så ofta precis som du! med det tillägget att det faktiskt inte bara är för barns skull vi ska dricka måttfullt – det finns vuxna (läs: undertecknad) som inte heller gillar när folk blir för fulla!

   1. Precis, julstress och massa ”annorlunda” mat, ur barnssynvinkel, är nog sämre för barnen än att de vuxna tar en öl till maten eller liknande.
    Men självklart behöver man inte överkonsumera glöggen 😉

 3. Vi precis som ni dricker med måtta. Några snapsar (inte jag då eftersom jag inte tycker om de), lite öl och någon god likör till kaffet. Och sen någon liten grogg kanske, beror på hur kvällen artar sig 🙂 Så jag håller med föregående kommentator och Ullisar…varför så känsligt på jul.
  Blir de någon ”dagen innan julafton” iår???? Vi kommer gärna förbi en liten sväng om de passas 🙂
  Krams

  1. vi har pratat om det där dan-före-dan och har inte helt bestämt oss. ev blir det isf bara du och han du tar med dig. kanske ett annat par (om inte dom har annat för sig). men. som sagt. det beror på hur vi ligger till i planering och annat 🙂

   ni finns i tankarna hos oss iaf! hade det varit okej att bara titta förbi en mycket kort stund och en snabb glögg kanske?

   1. Vi tittar gärna förbi bara en snabbis…det är bara så att man säger hej och God Jul innan aftonen. Vi ser hur de verkar…vi är väl förmodligen hos mor o far iaf och har en spelafton 🙂
    Krams o stressa inte för mycket. Det är inte bra för bäbisen!!!

 4. Så länge man inte blir full så.. Även om jag själv inte dricker, så är det väl helt ok med en öl till maten.. Förstår inte alls varför det skulle vara fel.

  Svar: För 3 år sen hade jag ingen bil och mitt ex vägrade köra, så jag träffade dem inte på 4 månader.. ALLS.. Inte en enda gång… 9 dagar går väldigt fort.. I synnerhet om man har hjärnan i en kakburk =)

  1. många absolutister är inte som du. men av samma anledning som jag inte försöker pracka på en nykterist min öl tycker jag han ska låta min pilsner vara i fred.

   men herregud. fyra månader? jag visste han var en rutten idiot, men där borde väl ändå nån annan ryckt in och hjälpt till (har han inga föräldrar som kan banka vett i honom?).
   njut din vuxenjul t0tta! den är du värd!

 5. Jag tycker det är helt ok, bara man dricker med måtta när man har barn så klart.
  Själv skulle jag ha väldigt svårt att avstå från snapsen till den salta julmaten.
  Jag dricker aldrig snaps annat än till julmat och till kräftor 😉
  Mja, nu ljög jag, blinier (heter det det i pluralis?) kräver också en öl och en snaps.

  Förresten – när jag var väldigt ung så for jag till Paris med en god vän, som visade sig vara gravid (med sin pojkvän hemma i Sverige) efter ett tag.
  Detta upptäckte hon efter några väldigt ”festliga veckor”. Jag minns att vi köpte en graviditets-test som bestod av ett litet provrör på en liten ställning, och så fanns det en liten spegel längst ner. Blev det en viss typ av ring i botten på provröret så innebar det att provet var positivt.
  Vi tassade omkring på hotellrummet och när det plötsligt syntes en ring så målade jag av den i akvarell för säkerhets skull, och nästa dag traskade vi till ett apotek med sagda akvarell. Japp, hon var gravid.
  Vännen blev naturligtvis orolig, med tanke på allt vindrickande, så vi tog kontakt med en barnmorska.
  Kan du gissa vad den franska barnmorskan sa?
  Ja, jag tror inte att någon skulle kläcka ur sig samma sak i dagens Frankrike, men hon sa att det var helt ok att dricka upp till en halv liter (!!!!) vin per dag om man var gravid, men helst inte mer. Isses.

  1. julmat, kräftor, såna där blinier (vad är det?) och midsommarsillen såklart! vad vore dessa kalajs utan ädla drycker? i lagom dos. gifetvis.

   din historia är på många vis lustig! jag snokade fram en utgåva av Lennart Nilssons ”Ett barn blir till” hos mina föräldrar. den var rätt gammal, var tryckt nån gång i samband med att jag själv blev född. döm av min förtjusning (tolka mig rätt) när jag vid rekommendationer under alkohol hittar ett glas vin eller två är okej och under tobak försök låta bli, men om du inte kan så håll dig till max sex cigaretter om dan. undrar varför dom gjorde nytryckningar av den boken? 😀

   du är så underbar!! ”målade för säkerhets skull av den i akvarell”. fasen. att va kompis med dig måste bjuda många härliga stunder. gissar hur ditt telefonklotter ser ut, och väljer att inte jämföra med mina egna krokar och stjärnor…!

   förresten. när jag frågade min barnmorska om vad hon tyckte om att dricka ett mycket litet glas vin sa hon att hon bestämt tycker det är bättre att låta bli. jag håller med. men.. äh. undantag finns alltid. typ att gå på nobelmiddag. då hade jag apselut begärt att få en cl eller två av de olika vinerna som serveras. dessutom är det olika farligt i olika delar av graviditeten. faktiskt!

 6. Öl och snaps och så klart julmust har alltid funnits på våra julbord genom åren. Alla har vi druckit med sans och måtta. På nåt sätt så måste väl barnen också lära sig att umgås med alkoholen (inte att dricka själva så klart), att man kan dricka utan att bli dräggfull.
  Men visst kan jag med förstå, när det finns familjer där en eller båda föräldrarna och andra vuxna inte kan det här med måttlighet. För dom barnen och andra måste dessa storhelger bli ett helvete.

  1. där slår du spikens huvud. för att ta udden av nyfikenheten inför alkohol. fast, det är ju omstritt det där. tror det är olika från fall till fall. själv drack jag ju aldrig särskilt mycket (undantag, jaaa…) men det berodde kanske inte på att det dracks en butelj franskt till oxfilén hos oss på lördagskvällen?

 7. Du fick ju till en ordentlig debatt här:)

  Jag har faktiskt aldrig tänkt på debatten innan, visste inte att den blossade upp varje år. Tyckte att argumenten lät bra, just ur barnens aspekt. Men, det handlar mer om de som faktiskt dricker på tok för mycket, genom debatterna kanske, kanske, de också kan ge julen ett par vita dagar.
  Det finns självklart de som kan dricka lite utan att barnen påverkas – men frågan är om de som dricker för mycket är medvetna om att de gör det.

  30 dagar kvar. Kul, lagom till det nya året.

  Såg du förresten tjejen som förespråkade alkoholen, som slet sig i håret hela tiden? Förhållandeanarkist – är det något nytt? Nja, jag hoppas på att tvåsamheten lever vidare:)

  Kram

  1. naturligtvis är det bra argument! men, absolutism och fundamentalism är inte min kopp te. frihet under ansvar är min paroll! MEN. om det får så bara en endaste förälder som i vanliga fall inte kan hantera spriten att tänka till så är kampanjen lyckad. jag är alltså inte emot själva devisen ”vit jul”, har bara svårt att applicera den på mig själv…

   jaa… en månad exakt enligt ultraljudsberäknad förlossning. själv tror jag ju på några dar till. men man vet aldrig!

   ps. jupp. såg märkliga slita-håret-bruden. och försökte att fördomsfritt inte tycka hon var jobbigt. hade heller aldrig hört talas om förhållandeanarkister men jag gissar det finns falanger för det mesta nowadays? hon hörde garanterat till marginalerna i samhället, fast på ett helt okej vis då 🙂

 8. För mig är det självklart att inte dricka alls på julafton då vi alltid firat en ”vit jul”(mina föräldrar dricker aldrig)..

  Hade jag haft egna kottar hade detta varit ännu mera självklart. Jag vill ALDRIG lukta alkohol inför mina barn.. och julafton är barnens magiska dag som enigt mig bör vara alkoholfri. /anna

  1. roligt att få nya infallsvinklar! vi har alla olika traditioner. jag skulle (förutom nu när jag av förklarliga skäl inte ska dricka) ha lika svårt att avvara snapsen och julölen som skinkan och köttbullarna. och julklapparna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *