17.5 – om vart pengarna kan ta vägen.

16.5 - om Försäkringskassan, igen.
Dagsens tips: lita på din smakkänsla.

Huset vi bor i är tegelgult och byggt 1957. Vi trivs förträffligt bra här! Över ettochetthalvt plan fördelas vardagsrum, kök, ett litet badrum, en ännu mindre toalett, en nästan löjligt minsta hall och fyra sovrum*. Allt inom 125 kvadratmeters boyta, plus källare**. Alltså. Ett alldeles vanligt svenskt litet hus från 50-talet.

Men. Ända sen vi flyttade in har jag drömt om hur vi skulle kunna bygga ut, göra större, få mer yta. Tänk, ett badrum förutan trängsel! En entré med plats för fler gäster än två! Ett garage (eller carport) där bilen, och inte bara en massa skräp, kan bo! Osv.

Nå. Efter att då i alltså över åtta år trånat och planerat och drömt och önskat slogs jag häromdan av en plötslig insikt. Det har faktiskt bott folk i det här huset i femtio år innan vi flyttade hit å dom klarade sig alldeles utmärkt på sitt 2,5-kvadrats badrum. Och sin minihall. Och sin ganska lilla altan (jaaa, uterum, vem vill inte ha?!). Och yta? Vem behöver yta? Mer att fylla, mer att städa. Äsch! Jag förlikas med mitt lilla hus! Du är perfekt som du är! Idag skuttar vi förbi Kakelhuset för att se när dom vill renovera vårt lilla mysiga och tidstypiska badrum. Och kära gäster, det är lite trångt precis när ni kommer in, men därefter har vi mer än nog med plats. Och lilla toaletten där uppe? Äh. Precis som för gästerna; hjärterum och stjärterum! En takkupa på det (bygglov, jatack) så får vi plats med tvättmaskin och tumlare också. Tjohej va spännande det här ska bli!

Tjenixen!


* tidigare var dom fem, men ett fick stryka på foten och vips blev köket både stort och nytt!
** med inbyggt garage, inget som tyvärr klarar husera en hedbertsk familjebil vill säga…

16.5 - om Försäkringskassan, igen.
Dagsens tips: lita på din smakkänsla.
17 comments Lägg till din
 1. Det är klart att man alltid vill ha mer plats och att göra om är ju såååå himla roligt. Om jag hade haft råd och tid och framför allt tålamod hade jag gjort om hemma ofta. Men jag förstår vad du menar.
  Hoppas ni hittat nåt kul kakel och att de har tid snart att hjälpa er!
  Krams

  1. haha! tur jag varken har tid, tålamod eller råd 🙂

   de skulle kolla på saken och ringas oss. håll gärna lite tummar!

   hoppas du haft en asabra födelsedag idag också!!
   krams!

 2. Håller helt med dig!! Här har vi 114 kvm fördelat på fem rum och kök, det räcker väldigt bra – det enda jag egentligen saknar är ett jättebra förråd 😉 men vi har trixat till det genom att göra en extra vägg i det ena rummet så det funkar. MEN vi har ett stort badrum i källaren och det är perfekt för det räknas inte in i taxeringsvärdet hur lyxigt vi än gör det 😉 Där har jag ju också en gigantisk tvättstuga (med lite organisering skulle vi knappt behöva garderober 😉 )

  Så – finns det inte utrymme i er källare för lite lyx? Ett hemmaspa liksom?

  1. hmm. förråd är (tyvärr) inte vad vi saknar. vi har åttio kvadrat källare att förråda i… så, lite mindre förråd hade inte varit fel för oss!

   när det gäller lyx och spa så jodå, både tanke och fundering har funnits och finns. tyvärr gäller inte detsamma för plånkan…

   🙂

 3. Du har helt rätt i att det blir mer att städa. Vårt hus är rätt stort och jag lyckas sprida ut saker precis över hela, och får springa benen av mig för att hitta rätt ställen till allt. Därför drömmer jag ibland om en trea…

  När vi var nygifta hade vi ett rum och kök – och när vi flyttade tittade trappstäderskan in – hon ville se sitt första hem där hon bodde med make och två barn i flera år…. utan balkong, pyttehall och 2,5 kvm badrum…

  1. vi var, som jag nyss skrev i en kommentar i ett helt annat inlägg, på trettioårskalas i helgen och det huset där den festen hölls… ojoj. tvåhundrafemtio kvadrat jättekåk! hur stora rum som helst överallt och utanför en altan på typ sjuttio kvadrat eller så.

   jag och Mattias hade inte klarat av sådär mycket plats! eller njo, uteplatsen hade gått för sig, men inomhus. vad gör man av all yta liksom? puh. för att inte tala dammsugning. blä. tur vi bor ”trångt”!

   ps. min ena bästa vän bor också i ett jättejättehus (långt större än det vi var i i helgen), men det är så finurligt tillbyggt och renoverat att man liksom inte vet vart alla dom där rummen tagit vägen. och där kan vi också snacka vardagsrum. det är schysst att ha ett tolvplatsigt ENORMT matsalsbord, två stora soffor, ett soffbord i normalt köksbordsstorlek och liksom ändå ha mer golvyta än en normal tvåa har totalt – över 😀

   1. Mycket yta behöver inte betyda att huset är så välplanerat… Sen tar det sin tid, pengar och ork att få ordning på.

    Fast det viktigaste är väl att man bor där man trivs och att man har trädgård. Trädgård är en av de bästa fördelarna med att bo i hus. Man kan vara ute men ändå hemma 🙂

    1. precis! första sommaren här var vi helt förundrade över hur tusan vi klarat livhanken pre-trädgård. ärligt! alltså. vi har ett ganska litet hus på vintern, men på sommaren är vi ju typ aldrig inomhus i några andra rum än kök, toa och sovrum! tyvärr var vi inte tillräckligt engagerade eller duktiga så den fantastiska trädgård vi tog över förföll ju i ett nafs. idag är jag väldigt ledsen för det… väldigt, faktiskt.

     1. Men det går att fixa till igen. Mycket finns kvar å med lite kärlek och inköp så är den som förr.

 4. Hi hi, du glömde att familjen som bodde där före er (i 50år), under de första åren hyrde ut rummen på andra våning till studerande (därav diskho m.m. i två av rummen) och alltså bara hade bottenvåningen på tre rum och kök för egen räkning! Därefter hade sonen rummen på andra våning som sina och först när de var en bra bit över femtio fick de hela huset för sig själva!

  Roligt att projektet kommit igång. Jag håller med Marina om att ni ska grunna över möjligheten till superlyx i källaren….och för mer än spa-badrum?
  pss

  1. fast med en bottenplatta på åttio kvadrat så bodde dom ju inte direkt trångt 🙂 förutom badrummet då.

   vi har fastnat i grunnarp när det gäller källaren. allt från badrum till skafferi (haha!), festrum (garaget), biorum och vinkällare har passerat revy och resultatet verkar bli: som det är. typ, kaos. fast lite bättre ska vi försöka organisera det. nångång.

   juppjupp! nu är projekt igång. sen får vi la se när det avslutas… ;p

  1. båda är det tänkt! fast kanske inte samtidigt? det beror på vad dom hinner, öppna taket (för att få plats med det vi vill ha där uppe) är väl inte läge för i oktober kanske 🙂

 5. Jag håller med dig! Vad ska man med massa yta till?
  Jag trivdes utmärkt i min lilla 17 kvadratare under hela gymnasiet. Faktiskt. (Även om 70 kvadrat nu passar bättre med ett litet barn och en sambo, också)

  1. 70 kvadrat låter perfekt tycker jag. beroende på hur de är fördelade och planerade förståss! fast det är klart, ge mig gärna ett jättehus om du har ett över eller så? men då måste också en majoritet rösta rätt i höst så inte RUT-avdraget försvinner ;D

 6. Det var klokt skrivet! Jag är beredd att hålla med, fastän jag tänker som dig annars. Vill ändra på det ena efter det andra och är aldrig nöjd…
  Men man kan inte få allt, jag har ju fått kärlek i massvis så jag ska vara nöjd!
  kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *