25.5 – om att vara översäker?

24.5 - om hälsa genom vatten.
26.5 - om höstväder.

Kanske är jag överdriven i min iver att skydda bäbin när jag hojtar om tvättade händer och undviken parfym, men av samma orsak som vi låter våra barn åka baklänges i bilen (det är ju bevisat säkrast?) och hindrar Milla från att bli matad med salt och spenat (farligt, t o m giftigt, för såna små) vill jag inte stå där efteråt och tvingas tänka: jag visste, men chansade.

Det där gamla uttjatade ”undrar hur folk överlevde förr när vi åkte bil utan bälte och cyklade utan hjälm” tycker jag är trist. Jo. Vi överlevde. Men den treåring som låg och sov i baksätet på en krockad bil gjorde det inte… kanske värt att tänka på.

Skapar jag mig problem (och ovänner…) genom att försöka bomullifiera mina ungars barndom? Det som är enkelt för mig är kanske en onödigt jobbig rutinförändring för alla andra?

Hursomhelst. Jag är mindre rabiat nu än när Maali var bäbi. Å andra sidan ser jag andra faror nu. Och efter otäcka olyckan med handfatet har jag ibland nästan känslan av PTSD, och jag petar gärna en gång extra på lilla Milla för att se att hon verkligen bara sover – väldigt väldigt djupt…

Tjenixen!

24.5 - om hälsa genom vatten.
26.5 - om höstväder.
12 comments Lägg till din
 1. Hellre kolla en gång för mycket än för lite, när Clara va liten kunde jag knappt låta henne sova i ett annat rum, blev skrämd av en historia jag hörde.. Man vill ju bara sina barns bästa och de är inget fel med det ! Du gör ett grymt jobb ullis och du har två super fina tjejer! Krams

  1. såna där läskiga historier håller jag mig lååångt borta ifrån. men ändå kan jag inte låta bli att då och då sticka dit näsan och kolla…

   gullig du är Sofie, tack för oförtjänt kredd ;p

 2. Och de som faktiskt inte øverlevde finns inte hær før att berætta om det, så fortsætt du gøra det du tænker ær bæst, det brukar vara det riktiga 🙂

 3. Du är bara mån om dina barn. Det är inget fel i det. Och man kan inte bli FÖR försiktig. Bättre att kolla en gång extra. Du är världens bästa mamma och Mattias världens bästa pappa till era barn. Och om folk tycker att det är fel så är det deras problem.
  Du är bäst tjejen och tvivla aldrig på det! Du gör ett ömäjsing jobb med dom små!!
  Massa massa kramisar

  1. på sätt och vis kan man såklart vara överdrivet försiktig – jag vill ju inte mina barn ska växa upp i tron att världen är av bomull och mjukglass liksom – men det jag mesar med är säkerhet och renhet. där kan man kanske inte överdriva sig? eller?!

   krams!

 4. Jag tror man gör exakt så som känns bra för en själv. Kommer alltid finnas dem som har åsikter om allt man. Bara att stänga öronen för det och köra sitt race.
  Dina små mår knappast dåligt av att du är den mamman just du är tvärtom.

  Hoppas du får en underbar dag nu med dina småttingar Kram

  1. haha! jag antar att de inte mår dåligt just nu men om tio år är nog visan annorlunda ;D vad dom själva tycker om mitt föräldraskap menar jag…!

 5. Fast sakerna som du beskrev ovan och som du gör tycker jag INTE är att bomullifiera!!!! Det handlar om säkerhet och sunt förnuft! Får man ovänner av ett sånt beteende så tror jag man klarar sig utan dessa ”vänner”.
  Jag minns att svärmor blev helt chockad när hon kom till oss för att träffa Lucas som bara var 3-4 dagar och vi bad henne tvätta händerna innan hon tog i honom! HON VAR MINSANN INTE SMUTSIG. Nä nä, du har bara varit och handlat (=tagit i smutsiga pengar) och åkt kommunalt hit, men annars är det luuuugnt!…. *suck*
  Jag tycker man ska göra det som känns rätt för sig och sina barn. Då mår alla bäst! 🙂

  1. nu känner jag igen mig allan! och dom flesta i vår generation tror jag. det är en större tvätt-hysteri nu än bara för tio år sen tror jag. jag ser det inte som kritik att bli påmind om att tvätta händerna innan jag tar i en minibäbi, det är nog (tydligen!) annorlunda för ickeföräldrar och/eller de som är lite äldre än oss?

   du har såklart rätt i att var och en ska följa sina egna ”regler”, men om det blir fajt och irritation är det ibland lättare att hålla tyst. nu är jag iofs mycket lugnare med Milla än med Maali. stundtals var vi nog inte så lätta att ha att göra med när Maali var liten pluttbäbi 😉

   ps. hihi, korrigerade det där smutsiga, ingen behöver ju veta ;p

 6. Jag tror att folk rent generellt är ganska omedvetna om vilka risker man utsätter sina barn för. Jag tycker att man ska göra det som känns rätt och rimligt… men sen är det ju bra om man kan leva med de eventuella konsekvenserna! En olycka händer så lätt… och barnen är ju det mest värdefulla vi har… så varför chansa!

 7. Ja det här med barnets säkerhet är ju inte lätt. För oss liksom det verkar vara för er känns det självklart att man försöker minimera riskerna för olyckor så gott det går men sen blir det ju tillfällen när man funderar på om man är lite överförsiktig eller ej.

  Nåt som också känns jobbigt är att låta någon vara barnvakt som inte har ”småbarnstänket” som t ex att det är dumt att låta en brödkniv ligga på diskbänken eller ha en kaffekopp långt ut på köksbordet mm. Har precis börjat blogga om detta säkerhetsämne förresten när jag såg ditt inlägg 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *