8.5 – om att fylla tvååetthalvt och att äta palsternackspotatis.

7.5 - om Millas första simhallsbesök (och ett rekordförsök i parenteser).
9.5 - om bildbevis 🙂

Grattis underbara lilla unge!! Maali fyller exakt tvåochetthalvtår och samma dag serverar vi Milla sin första smakportion. En portion hon slurpar i sig med stor nyfikenhet. När hon bestämt försöker grabba tag i skeden för att föra in den i munnen dör Mattias och jag. Ärligt.

Maali är inte lika imponerad och ogillar ouppmärksamheten så till den milda grad att hon till slut har kastat allt från bestick och mat till tallrik omkring sig. Ni hånar min grodmansdräkt från BabyBjörn. It stays, morrar jag genom mungipan och torkar grillad filé från tapeten.

Desto coolare är två,fem-åringen på att kommunicera. Vi spricker lite när hon hittar synonymer till ord hon inte riktigt minns, t ex i en återberättelse av nåt verkligt eller en bok. Tyvärr är uttalet fortfarande en smula orent (eller vad man nu säger om ”sludder”) så det krävs kanske lite koncentration för att upptäcka hennes otroliga ordförråd, stadiga grammatik och förmåga att göra (och vilja göra) sig förstådd. Hon verkar ha ett grymt bra minne för texter i sagor, ramsor och sånger. Kan detta hålla i sig till framtida skolrelaterad inlärning tro?

Natten till idag bestämdes demokratiskt att nattblöjan är både miljöekonomiskt dyr och sedan väldigt länge onödig. Att hon själv ska få vara med och bestämma en sån här sak är för mig självklar, och säkert förkastligt ur alla pedagogiska och psykologiska synvinklar. Och ja, det handlar om Maali. Fullt sååå a-bäbi är hon inte lilla Milla! Än.

Ehum. Taskigt av mig att inte i förväg varna för skrytstinkande inlägg… fast då hade du la förmodligen aldrig kommit ända hit… 😉

Tjenixen!

7.5 - om Millas första simhallsbesök (och ett rekordförsök i parenteser).
9.5 - om bildbevis 🙂
6 comments Lägg till din
 1. Att memorera text har hon ärvt av dig (och mig?)!
  Minns du kanske än alla eller några av de många verserna till Lille Pers vandring?

 2. Nu går jag bort, sa lille Per.
  Nu går jag bort dit stigen bär.

  tänker på den ibland (faktiskt) men kommer sällan längre än så här…

 3. Så häftigt det måste vara när ens barn börjar prata, jag kan inte ens tänka mig att mina kids kan säga något annat än ”titta” haha. Längtar lite dit.

  Ska kolla upp det om telia, tack för tipset!
  Och TUR att det finns grymt bra barnmorskor och läkare så allt gick bra med Milla när hon kom ut!
  Kram kram

 4. Har varit kass på att läsa bloggar ett tag. Sorry!

  Som jag fattat det var din Maali väldigt tidig på att prata. Det var ju min Mellan också, riktigt extremt tidigt hade hon ett stort ordförråd. Hon passerade snabbt alla ”bäbisord”, lärde sin 15 månader äldre syster vad saker hette på riktigt.

  MEN även när hon fortsatte utveckla ordförråd så var hon kvar i ”sludder”, pratade barnsligt, men korrekt. Beskäftiga mammor på dagis log försmädligt åt mig när jag sa att hon varit väldigt tidig att tala, det kunde ju vem som helst höra att hon var sen i talet, sa de. Men det behöver uppenbarligen inte alls hänga ihop, att ha tidig språkutveckling och att tala ”vuxet” tidigt.

  Inte läsinlärning heller visade det sig. Båda mina flickor lärde sig bokstäver när de var i den där receptiva 3-årsåldern då många barn slår omgivningen med häpnad med sina bokstavskunskaper. Men läsa lärde de sig inte förrän de började skolan.

  1. gudars va gött att få lite ”förståelse”. inte för att jag inte mött den förrut, men det är alltid skönt (och lättare) med en som förstår av egen erfarenhet.

   jo, hon har tjatat på rätt länge min lilla tjej! redan förra sommaren började hon prata två-tre-fyra-ordsmeningar (då var hon ettåetthalvt) och i höstas började hon göra kompletta riktigt snygga satser. det är klart hon ännu inte har ett fullt utvecklat talspråk (hon är bara 2,5!) men det som förundrar är att hon är så klyftig på att göra egen meningsbyggnad. hade det inte varit för det där ”sluddrande” uttalet, hon har jättesvårt att säga vissa bokstäver och ljud, så hade hon lätt tagits för mycket äldre än hon är!

   skojigt var att vi i helgen var på trettioårskalas (jajemen, vi har så unga bekanter 🙂 och där fanns en tjej som är två månader (fast egentligen ett helt år) yngre. hennes pappa noterade direkt att Maali pratar bra! han hade ju nåt att jämföra med liksom 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *