Dagsens tips: inget är så enkelt som det verkar i media.

5.6 - om back in hi-tech.
6.6 - om en nationaldag i västra Sverige.

Nädå. Världskulturmuseet är inga fegisar. Iaf inte om jag ska tro vad de själva skriver? Intressant nu ska bli att följa hur Elisabeth Ohlson Wallin bemöter och följer upp det här. Jag är inte kulturintolerant, men nog finns det nyanser väl så viktiga att beakta i allt från Lars Vilks och Elisabeth Ohlson Wallins till Anna Odells konstnärsskap. Visst verkar det som att provokationen i sig är en så stor del av syftet att själva konstverket försvinner i dimman. Hur många som har åsikter om utställningen har faktiskt verkligen sett en endaste bild från Ecce Homo? Ijänkligen?

5.6 - om back in hi-tech.
6.6 - om en nationaldag i västra Sverige.
5 comments Lägg till din
 1. Bilderna på konstverken har jag sett inte själva rondellhunden eller Ecce Homo-utställningen. Elisabeth Ohlsson Wallins bilder berör mig och säger något till mig. Rondelhunden är tyst. Jag har inte kvalifikationerna att säga vad som är god konst eller inte men så är det. Dessa konstnärers rätt yttrandefrihet tycker jag självklart ska försvaras. Sen kan jag för mig själv tänka att om man ändå vet att det kommer att provocera varför inte göra någor som säger något mer än ”jag vill provocera”. När det handlar om rena olagligheter för konsten är jag lite kluven.

 2. Konst är ganska ofta i lekmannens ögon något som ska vara ”vackert”, vad som är vackert skiftar självklart från person till person, men de flesta skull nog ändå hålla med om att de inte kallar saker de tycker är fula för konst. Jag har jättesvårt att tyck att det Anna Odell gjorde är konst, för mig blev det mer av ett sätt att gör folk obehagliga till mods. Fast å andra sidan, om det berör så gör det något. Väcker konsten tankar så blir den ”nyttig” och en del av samhället i förändring. Konst är svårt i mina ögon och det är ett begrepp som lämnar ALLT åt egna tolkningar…

  jO, jag har kontaktat Gustav, men jag får som inget svar. Han skulle kolla vad det kunde tänkas kosta och sen återkomma, det var en vecka sedan nu 🙁

 3. Jag har sett bilderna. I sig är de inte kontroversiella alls, inte i dagens samhälle. Det som gör alla så uppjagade är att hon använt kristendomen som tema och därefter förvrängt den till något kyrkan och troende inte vill förknippas med. Eller, egentligen, gemene man vill inte heller ha med vissa av sakerna att göra heller. Hon lyckades i sitt uppsåt att skapa en debatt, en kontrovers och något som skakade grunderna i väl etablerade grupper i samhället. Tyvärr gjorde hon det på ett sådant sätt att jag personligen mest vill glömma hela spektaklet.

  Ang Anna Odell kan jag bara skaka på huvudet. Jag kan inte tänka mig att en enda verkligt sjuk människa anser att hon gjort rätt. Nej, inte någon frisk sådan heller, faktiskt. Hennes ”konstverk” känns mest som ett hån mot de som verkligen behöver hjälp.

  1. om jag förstått det rätt vill Världskulturmuséet nu ställa ut hennes bilder, men Elisabeth Ohlson Wallin säger (inte helt oväntat) nej. jag förstår inte?

   Anna Odell ska förresten sommarprata såg jag. kan inte bestämma mig för om jag ser fram emot eller bävar för detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *