21/10 – om litteracitet.

20/10 - om ett blått och flott golv.
22/10 - om initiativ och ansvar.

Alltför lätt fastnar jag i min egen verklighet som normgivande. Shame on me.

I västvärlden är det ett stort handikapp att vara icke skriv- och läskunnig. En stor del av vårt samhälle grundar sig på texter – att läsa eller att skriva – ofta i situationer vi inte ens tänker på. Tänk själv att försöka leta upp en adress utan att kunna läsa gatunamnet, eller försöka förstå en annons eller tv-reklam bara genom bilder och uttalat budskap? För att inte tala om kontrollera ett kassakvitto, skicka ett sms (omöjligt?) eller välja rätt vara i matbutiken.

Jag har faktiskt funderat på hur ett liv utan skrivet språk skulle te sig. Ett intressant inslag i radioprogrammet Språket i P1 nyligen gör saken enklare för mig att förstå:

  I vår kultur är det självklart att kunna läsa och skriva, i andra är det lika självklart att klara sig utan. Den även hos oss utbredda kollektiva kunskapen kan i andra kulturer sprida sig till att det är lika naturligt att en person kan laga bilar som att en annan kan fylla i blanketter.

Jag älskar såna här näsknäppande uppvaknanden! Västvärlden ligger oftast i framkant gällande t ex socialt skyddsnät, levnadsstandard och utbildning, men vi ligger nästan alltid långt efter i öppenhet och social gemenskap. Mitt rätt kan vara nån annans fel. Så enkelt är det, och konstigare än så är det inte heller!

Tjenixen!

ps. idag sjunger EmmaLi jaa måå hon leeevaaa för sin kompis Karla som fyller tre!

20/10 - om ett blått och flott golv.
22/10 - om initiativ och ansvar.
7 comments Lägg till din
 1. Så sant så sant! Själv minns man ju inte ens hur man uppfattade världen innan man kunde läsa.
  Det var ju verkligen en helt ny värld som uppenbarade sig för mitt 6-åriga jag, med alltifrån mjölkpakets-texter till spännande vuxentidningar… och man blev totalt uppslukad rätt snabbt.
  Men, som du säger är det rätt viktigt att vidga sitt perspektiv en smula ibland och inse att det nte är en självklarhet för alla!

  1. tack för fin replik!

   EmmaLi håller precis på att upptäcka världen av bokstäver. ”E” har av naturliga orsaker kommit att fastna lätt, och med förvåning och förtjusning hittar hon nu bokstäver överallt – och frågar gärna ”vad det står” på allt från tetrapack till dagstidningar och skyltar på stan! hon läser gärna själv också, t ex på leverpastejsförpackningen på frukosten 🙂

 2. Intressant inlägg!

  Tack så mycket, ja obeskrivligt är ordet. Och ja, jag kom på idén själv! Solen lös så starkt in mot väggen en morgon, så då kom jag att tänka på det när jag gick förbi och skuggan kom på väggen! 🙂

  1. 🙂

   ps. en riktigt häftig bild är det! hoppas den är högupplöst och har bra kontrast etc så det går att göra en snygg förstoring!

 3. Tack=) Det ska bli så himla spännande!Och skönt för den delen, just nu vill jag bara vara själv med min sambo och handla massa möbler och fina ting till huset!
  Hoppas du har en br adga i snörusket!

 4. säljer jättefina unika namnarmband/budskapsarmband där du kan välja din egna text om du vill. tex ditt namn.barnets, älsklingens mm för endast 79 kr ! Finns även andra smycken till kanon priser välkommen in att fynda. ( ber om ursäkt om du ej vill ha reklam radera bara detta då ) men de är helt klart värda att kolla in. Dessutom perfekta personliga julklappar utan att man behöver bli ruinerad

  mvh malin

  http://smyckestokig.blogg.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *