6/10 – om självscanning.

5/10 - om rätten till ett barn?
7/10 - om Mario Vargas Llosa och de andra Nobelprisen.

I allt fler (matvaru)butiker ges kunderna idag möjligheten att själv scanna sina varor och därmed slippa stå i vanlig, långsam, kassakö. Fördelarna är enligt mig många: förutom det självklara att hålla koll på pris på varor, och totalsumma på ditt köp, kan du lösa logistiska problem genom att redan i butiken packa färdigt i kassar och väskor.

Argumenten mot självscanning handlar nästan alltid om det faktum att kunderna gör personalens jobb, ett faktum som såklart är omöjligt att argumentera emot men som i ett vidare perspektiv är ett självklart resultat av det teknologiska samhällets utveckling. Exemplen är många och kan dras till ytterligheternas gräns (från självmontering av IKEA-möbler till Spinning Jenny). Liksom i många andra situationer i livet handlar det (väl?) om att förlikas med denna utveckling, precis som människor tvingats göra sen industrialismens intåg. Resistance is futile. Eller nåt sånt?! 😉

Tjenixen!

5/10 - om rätten till ett barn?
7/10 - om Mario Vargas Llosa och de andra Nobelprisen.
14 comments Lägg till din
 1. Men egentligen gör vi ju inte personalens jobb. För personalen brukar ju inte springa runt och handla åt oss!

  Vet inte hur det är på andra ställen. Men vi har två typer av scanning här där vi bor. Willys har liksom IKEA. Man scannar allt själv vid kassan och sen packar man. Eller som på ICA man scannar under tiden man handlar. Sen måste det ju ändå finnas personal som tar hand om betalning osv. Jag råkar alltid ut för avstämning och den skall ju någon ta hand om *S*

  Nej jag tycker det är jättebra med självscanning. Även om jag insett att ibland tar det längre tid än att gå till vanliga kassan *S*

  1. vaddå? vad handlar du i för slöbutik? där jag handlar kunde jag förr slänga mig i Howardsoffan innanför dörren med en kopp kaffe och en glass medan personalen fyllde min kundvagn efter shoppinglistan. nuförtiden måste jag inte bara fylla kundvagnen utan också mina egna kassar OCH scanna själv. hujedamej det går utför med ICA.

   😀

   nä ärligt. den typ av personal det dras in på är ju den som är placerad bakom kassabandet. visst behövs det människor för avstämning och problemlösning, men på fyra självscanningskassor räcker det väl med en person.

   vi har samma typ av scanningstyper som ni, och jag föredrar den ICA tillhandahåller. där är allt klart när jag kommer till kassan. på IKEA är det förstås okej att lägga i påsar efter betalning, men när jag handlar mat vill jag att det ska gå fort!

   1. Personalen har faktiskt inte minskat särskilt här hos oss. Dessutom har jag märkt dem allra flesta skiter i att scanna och går till dem vanliga kassorna i alla fall 🙂

    Skall jag scanna gör det enbart på ICA. Willys förbannade scanning får jag panik på. En dataröst som hela tiden stressar livet ur mig. Hinner inte lägg ner min vara förrän man hör: ”Var vänlig ner din vara i kassen” Snabbt följt av ”var vänlig scanna din vara och lägg ner den i kassen” Sen när man skall betala är det samma grej. Man hinner inte tänka för den där förbannade rösten sätter igång igen *gahh*

    1. eller hur!! stress är bara förnamnet när det gäller självscanning på Willys. för att inte tala om hur jefla svårt det är att få sitt kort att funka i självterminalen?! har aldrig handlat i Willys självkassor när jag varit ensam så jag har bara lyssnat på tjötpellen när han skällt på Mattias, men nää, huvva den där typen av betalning går inte fortare för mig än att lägga upp prylarna på bandet och låta den som är mycket mer kompetent för uppgiften sköta själva inscanningsproceduren!

 2. Jag håller med till viss del och tycker de som scannar ska ha mer rabatt för jobbet. Men priset är väl att slippa stå i kö förmodar jag..

  1. jag tackar aldrig nej till rabatt – även i rena pengar istället för bara i tid och smidighet! men tekniken kostar ju att introducera. jag tror det tar lång tid för butiken att ”tjäna igen” sina självscanningskassor kontra personalneddragningar?

 3. På vilket sätt gör vi personalens jobb? Det är ju inte som dom har fått min shoppinglista tidigare och fyllt upp min varukorg som jag sen har plockat ur och upp på kassabandet för att sen betala.

  Jag tycker det är hur skönt som helst att få scanna in mina varor och stoppa ner i kassar på en gång. Två moment som försvinner, om man bortser från de få gånger man får avstämning och måste plocka upp och ner allt igen.

  Det jag retar mig på när det gäller självscanningen är att man hittar brödet, grönsaker och andra ”mjuka” varor före man kommer till dom ”hårda” som konserverna och mjölkpaketen. Så svårighet att packa finns ibland. Om man inte är smart nog och ser till att ha kassar för dom hårda varorna vid sidan om och bara packar dom mjuka tillsammans, vilket jag glömmer allt som oftast.

  Personal till kassorna kommer alltid att behövas, dock inte i samma utsträckning och mängd. Så lätthet att hitta ett extrajobb som kassörska har minskat *tror jag*

  1. kolla mitt svar till Linda överst 😉

   alltså. jag brukar sällan handla utan barnvagn numera och då hamnar allt huller om buller i korgen under Milla. de gånger jag får avstämning gäller det att rota fram alltsammans därunderifrån! i de fall Maali är med är hon in charge of kundvagn (en sån där liten du vet, som hon kör med bravur) och först efter betalning lastar vi ner grejerna under barnvagnen. storhandling existerar som du förstår inte i vår familj. utom möjligen en gång varannan månad när en av oss åker till affären efter kiddi-in-da-sängs. då blir det dyyyrt… alltså är det bättre för oss att handla ofta, men lite. för en som är van vid att ha det så (passerar mataffären på vägen till/från jobb/stan/förskola/lekplats) så blir det i längden faktiskt billigare att handla smått. och självscanningen är underbar för oss barnfamiljer, inget snack om den saken!

 4. Inte för att jag har testat det själv, men det är säkert smidigt att kunna plocka ner sina varor direkt i kassen och slippa stressa på rullbandet. Skulle man dock ha bråttom är det ju inte så himla kul att åka dit i en Vi ska se om du verkligen har gjort rätt-kontroll och behöva lasta upp allt igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *