7/10 – om Mario Vargas Llosa och de andra Nobelprisen.

6/10 - om självscanning.
8/10 - om att klippa gräs på Morkullegatan.

För tredje gången lämnar Svenska Akademien sitt Nobelpris till en författare jag faktiskt stött på (V.S. Naipaul 2001 och Doris Lessing 2007 – och ja, jag var tvungen att tjuvkolla för årtal!)! Fredspriset, som ju utöver litteraturpriset är det enda/andra av de fem nobelprisen en ”normal människa” har möjlighet att känna till mottagaren till, skulle jag i år gissa på går till en organisation? En upprepning av 1994 års godhjärtade med misslyckade tilldelning känns avlägset, men det finns ju fler oroshärdar i världen att fokusera på. I Afrika t ex. Där vimlar det av fruktansvärda krigszoner, nog borde det gå att hitta nån som gör ett bra jobb där?

Av förklarliga skäl (jag är totalt dyslektisk vad gäller medicin, fysik och kemi) har jag i övriga pristagares fall inte ens en chans att ha hört talas om vilka de är. Däremot tycker jag det är intressant att läsa om de upptäckter som motiverar! Ekonomipriset har jag aldrig lyckats förstå innebörden av, men jag utgår från att det har med pengar att göra… dessutom är det ju inget ”riktigt” nobelpris heller, så jag kan lite tjurigt låtsas som att det inte hör till allmänbildningen att kunna nåt om det!

Tjenixen!

6/10 - om självscanning.
8/10 - om att klippa gräs på Morkullegatan.
5 comments Lägg till din
 1. Årets medicinpris avvek ändå något från den traditionen. De flesta har även om de inte kände till hans namn varit bekanta med hans gärning. Jag jublade! Sällan/aldrig har jag blivit så glad över ett nobelpris. (Men det är klart, jag har ju personligen träffat en och annan fysikpristagare också)

  Erkänner att den enda litteraturpristagaren jag har läst är Hemmingway, däremot är det flera jag har försökt läsa både innan och efter de fått priset men som jag inte har kunnat ta till mig. (Och nu ljög jag, eftersom jag läst flera av de svenska också)

  1. Absolut! Det händer ju att det som motiverar priset är känt även för oss vanliga dödliga, men just i år var det ett väldigt ”folkligt” forskningsgenombrott som låg bakom!

   När jag läste i Lund lyssnade jag på flera Nobelpristagares öppna föreläsningar på AF (Akademiska Föreningen), fast det gills ju inte riktigt.

   Jag har – som den bokmal jag är – läst ganska många litteraturpristagare. De allra flesta efter att de fått priset iofs… 🙂

 2. Menar du STÖTT på, eller stött PÅ – eller att du stött på deras böcker? (Nåja, det första förslaget är mest ett skämt, men de andra två är seriösa.)

  Jag har bara hört namnet på årets – av de andra genom åren har jag bara läst en handfull. Någon gång efter priset, några gånger före.

  Jag är flitig deltagare vid nobelfesterna. Tänder ljus och brasa och skålar med, hemma i soffan.

  1. Sansa dig kvinna! Karl’n är väl en bit över sjuttio?

   Jag har huvudsakligen bara gett mig på prosaisterna. Moderna lyriker och dramatiker är oftast över min nivå. Särskilt Nobelfestlig är jag inte heller. Fast jag brukar snoka reda på vackra klänningar i efterhandssändna sammandrag!

 3. Alltså har man sitt studenta hemvist inom tekniska fakulteterna i Uppsala så händer det att man träffar såna människor. *ler* Kaj Siegbahn var hedersledamot i vår teknologförening. Hans fru är ett av mina starkaste festminnen. Vilken DAM! Vilken pondus! Vilken konversatör! Och vilken fröjd under Gamla klang när tantan visserligen behövde hjälp av båda sina bordsherrar att komma upp på stolen men ändock var först up av alla!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *