18/11 – om trender och själ.

17/11 - om att vara hemmafru.
20/11 - om hej till ett västkustskt vinterland från en grindmontör.

Jag är hopplöst ouppdaterad på vissa fronter. T ex är jag inte särskilt trendkänslig och de fall av mode och inredning som träffar ”rätt” har oftast mer med smak och tur än koll att göra. Å nog är det en festlig slump att vi legat ”före” i vissa fall. För det är ju så det funkar: ena veckan nörd, i nästa hipp.

Nu verkar det som att vår filosofi ”behåll en liten del av den själ med vilket huset byggdes” blivit allmän egendom, och jag ser med rätt stor förtjusning hur allt fler håller igen i sin iver att hüpermodernisera sina hem. Och nä, jag pratar inte om ”enkla” saker som att fynda på auktion eller bygga kök i trendig funkisstil. Jag går så långt som att mena: behåll gillestugan i furu! Den är ett barn av sin tid! Och alla tidsbarn har charm. Lite. I lagom doser.

Häromkvällen fick jag med mig senaste numret av Vi i Villa upp i sängen och när Mattias kom upp en timme senare låg jag exalterat i lampljuset och lusläste. Aldrig har väl en utgåva av denna prassliga reklamblaska varit så intressant för ullisar! För dig som får den i lådan, läs och gilla! För dig som bor mer praktiskt än i eget hus? Kolla här* och här och här. Och jupp jag vet att det är en halvtöntig och ganska dålig tidning, men i det här fallet bryr jag mig inte. Jag blev bara så glad att få medhåll 🙂

Tjenixen!

* Det var här jag till fullo förstod att själen tanken i vårt hus, byggt 1957, inte var direkt ultramodern med sina inslag av funkis. I alla fall i badrummet. Köket däremot var helt i tiden! Fast det hade vi inte full koll på förrän efter renoveringen för dryga tre år sen… tyvärr.

17/11 - om att vara hemmafru.
20/11 - om hej till ett västkustskt vinterland från en grindmontör.
20 comments Lägg till din
 1. Haha, för mig är det komplicerade grejer allt sånt där.
  Tur att min sambo äälskar inredning och att fixa fina små detaljer till hemmet 😉 hoho.

 2. ja kappahl har verkligen börjat förstå att det inte längre säljer med bara ”tant” kläder 😉 såg att de fått in en hel del fina dam-plagg med inte bara barnavdelningen som blivit bättre

  ha en fin dag!

 3. Jag håller helt med dig! Fattar inte varför man köper ett 30-talshus och gör om det till ett funkishus… varför inte köpa ett funkishus från början då liksom… :-s Gamla hus har en själ och den får man inte göra våld på, det krävs så lite för att bevara detta och ändå få ett hem som inte känns unket… I vårt fall har det ju tagit en del kraft att rensa ut 60/70/80-talsrenoveringarna *phu* Men snart så är den sista strukturtapeten ett minne blott 😀

  Kram!

  1. fast du… funkis är ju typiskt trettiotal 😀

   grejen är att jag tycker det är helt okej att också bevara delar av renoverings”missar”. samlade inspirationer och årtionden är min melodi! tänkte skriva ett inlägg om mer exakta exempel på vad jag menar – när tiden räcker till.

   trevlig helg önskas!
   krams!

   1. absolut men obehandlade trätak med svart papp under? njaaa 😉 Gråter än idag BLOD över att veta att under det nya gipstaket (som sitter på nämnda trätak) finns orginaltaket, spänd vacker, charmig och alldeles underbar väv… och ytterligare ca 20 cm takhöjd… omöjligt att återställa med rimlig arbetsinsats eftersom klantskallarna har dragit ny el utrymmet och då givetvis borrat alla hål ca 20 ner på väggarna *gahhhhhh*

    1. självfallet är min iver att bevara icke ristad i blåbetong. eller ens i förstörda vackra innertak 🙁

     trist, morrar Bill.
     en guldgruva! peppar Bull!

 4. Vilka roliga artiklar! Tänkvärda, för tom jag som är något medveten om precis det dom säger, att med lite tanke och känsla så kan man renovera så att husets själ kommer fram mycket snyggare och bättre i en uppdaterad tappning, gör dundertabbar rätt ofta.

  Själv har jag gjort stort våld på min 60-tals lägenhet som byggdes när doktorsfamiljen (byggdes av landstinget) trycktes in i en tvåa på 66 kvm, och rivit i stort sett alla icke-bärande väggar inkl 5 dörrar. Köpte lägenheten hastigt och tog snabba beslut eftersom den var sunkig. En bostad ska fungera för en själv. Jag = självboende, var min tes. Har dock pausat inför köksrenoveringen och funderar på vad som passar in i lägenheten.

  Tror ert fina kök fungerar fint när det är öppet och matplats/kök har en tillsammansfunktion.

  Håller med dig om att man ska bevara det unika, samtidigt som det är rätt svårt att gilla tidigt nittio-tal med köttfärgat tegel, strukturtapet och vardagsrumsvalv, i dag. Det är för nära i tiden. Gillestugan har gått helt varv och blivit trendigt igen, givetvis uppdaterat, men tillbaka med rullbandspelaren och andra idag-coola attiraljer.

  Försöker pausa min vurm för 20-tal, art deco och lantliv, eller iaf få det att passa in i 1964, men det går lite sisådär.

  Är trendokänslig/bryr mig inte, samtidigt som jag kan vara före/träffa helt på av misstag ibland. Mystiskt. Både helt anakronistisk och märkligt stilsäker i det att jag kan titta på möbler etc o säga ”på väg ut”, ”var coolare för två år sedan” o andra hyper-trendkänsliga saker. Som sagt: Det är inte helt lätt, men tycker ni verkar lyckas bra i ert hus. Kram, från Lund.

  1. jag sitter här och ler stort när jag läser om runda valv och knaggliga tapeter! ja jisses, det är en läskigt tanke men tänk att vi om femton år kommer tycka det är retrysnyggt 🙂

   är väldigt nyfiken på din lägenhet (och din uteplats 😉 för jag vet att du har väldigt bra smak Sarah. when nästa gång i Lund hoppas jag på en kaffe i ett orenoverat kök – så jag har nåt att relatera till när du byggt om! du skriver väldigt snällt om vårt hus som är ett fullständigt virrvarr av bra och sämre smak. å till vårt försvar var vi renoveringsstökiga när du var här (haha, i vanliga fall har vi nämligen alltid rent och städat och snyggt omkring oss!!)… ehum.

   många kramar till Skåne!

   1. Ni har en stående inbjudan! Jag märkte då aldrig var ni hade stoppat undan det där stöket…. Uppdatering på Lundafronten är att uteplatsen är klar, fast eldragning och belysning blir runt sommartid. Den tredje byggomgången/hantverkargäng (på 25 kvm) var den lyckosamma! Det blir bilder till våren när stenen satt sig lite och häcken inte ser ut som små pinnar.

    Räkna med att dina kottar tycker att 90-tal är übercoolt! Mina päron vill inte ha annat än äggskalsfärgade väggar, antagligen för att dom hade röda sammetstapeter med guldfärgade ränder i sitt första hus. Voyne, vad dom tapeterna hade varit häftiga i dag!!!

    Tack för din snälla kommentar om min smak. Den är under ständig utveckling och det är rätt roligt. Har nog mer stil än pengar, men på så sätt hindras också felköp. Sällan det blir snyggt i längden med ens senaste ”nu ska jag ha allt i svart-vitt”-vurm”…. Kul att du också är intresserad av stilblandningar etc. Hörs! Kram!

    1. haha! god smak OCH väluppfostrad! dina föräldrar må vara stolta 😀

     kul med belyst uteplats. typ nästa år.

     🙂

     krams! och tack för inbjudan.

 5. skickar lite reklam nu om min nya tävling 🙂 canvastavla på familjen/dina barn som ett exempel skulle inte sitta helt fel va? 🙂

 6. Ja själv tycker jag om när man försöker lite personligt blanda gammalt och nytt. Det där med att vräka in flång nya möbler med matchande hypertrendig fondvägg blir jag bara nervös av.

  1. själv blir jag nog mest avundsjuk men låtsas inte om det 😀

   klart är ju att det blir mer personligt med den goa Mix Megapol-blandningen. men jag kan förstå att man i ett helt nybyggt hus gärna köper mycket nytt för att få den där få förunnat härliga känslan av ”jag är först”? till syvende och sist handlar det ju ändå mest om ekonomi. med pengar går det att göra allt. utan pengar inte riktigt lika mycket. typ!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *