9/12 – om EmmaLi och CT/datortomografi.

Dagsens tips: använd almanacka.
10/12 - om lilla EMmI(L) hedbert.

Åtta minuter över två, nästan tio minuter försenade, rusade vi in på röntgenavdelningen. Missförstånd och dålig planering gjorde att en överrumplad och storgråtande Maali i ilfart hämtades från förskolan och hälldes i sina kläder med sån hast att hon inte hann protestera nästan alls (bara lite). Det här börjar skit tänkte jag ilsket medan raKETen rullade något över tillåten hastighet mot sjukhuset. Svinkallt ute. Och halt. Lilla Maali var alldeles blöt av tårar i min famn och inte förrän vi kommit in i lasarettets värmande korridorer lyckades jag – med löfte om att det inte var långt alls kvar tills hon skulle få åka in i tunneln (röntgenapparaten) – göra henne glad. Då sken hon upp och skuttade iväg, ömsom bredvid ömsom framför mig mot äventyret.

Vi fick komma in alldeles direkt. Och jisses. Sicka härliga människor vi fick träffa!! Från första stund… underbara! Grönklädda kvinnan som tog emot (missade både namn och titel men jag gissar på röntgensköterska?) hälsade på EmmaLi och på mig (i nämnd ordning) och i undersökningsrummet väntade Ulrika (undersköterska?) som genast lockade Emmi i sitt vänliga mjuka nät genom att erfaret och jäkligt smart låta henne bli delaktig. Hon fick t ex själv stänga den stora elektriska dörren med en knapp på väggen och så enkelt hade hon Maali i en liten box! Efter det fick vi försiktigt undersöka ”tunneln” och provåka ”tåget”. De båda kvinnorna snappade nyanser och läste tankar med beundransvärd precision och när treåringen en endaste gång försökte sätta sig på tvären lät de henne ta sin tid och mycket snabbt tog nyfikenheten överhanden. Jag är såå imponerad!

Jag fick en snygg grå och lite rosa (”din favoritfärg, mamma!”) blyklänning och Maali fick ligga ner på ”tåget”. Av fullt förklarliga skäl blev hon lite rädd men jag fångade kvickt uppmärksamheten med en strålande version av Mössens julafton, och Ulrika hängde genast på och klämde i från tårna och plötsligt stod vi där över lilla osäkra Maali på en smal brits med specialkudde (en hållare för att huvudet skulle vara stilla) och ylade ”nääär nätterna blir låånga” och Maali fyllde försiktigt men med stigande entusiasm i med ”akta er för fällan” och ”när julen kommer ska varenda unge vara glaaaad!!” och då log vi vuxna ett sånt där obeskrivbart we’re-in-the-moment-together-leende och sen gick allt som en dans på snyggt bonat Nobelfestgolv och när vi var klara, max fyra minuter senare, höll jag på att dö lite av stolthet och överväldigande oro och asagulliga Ulrika såg mina blanka ögon och dök in som en rävslug och räddande ängel (ville ju inte att Maali i just den situationen skulle se mig ledsen) och på en bortvänd sekund var jag tillbaka i stabilitet och hjälpte min lilla dotter ner på golvet och vi vinkade hejdå och tack och 14:31 knäpptes detta foto på väg mot Barnmottagningen för tidsbokning av meddelat provsvar:

Eftersom allt gick så fort hann jag inte fota nåt inne i datortomografi-rummet. Jag hade – som framtida referens och minnesanteckning – velat ha en bild på den där lyckliga genomstolta lilla tjejen framför ”tunneln”. Men. Minnet finns väl förankrat hos mig. Och jag hoppas jag aldrig mer får möjlighet att ta den där bilden…

När vi passerade receptionen på väg ut vinkade vi hejdå till den förvånade kvinnan bakom disken. Hennes ögon undrade ”gick det inte bra?”, men hennes röst frågade ”är ni redan färdiga?”, och fånstolta mamman försökte hålla igen på breda leendet när receptionisten gav mig det varje förälder älskar att höra; beröm om sitt barn. En två fyra gånger sa hon att hon var imponerad. Då blev Maali också glad och stolt och jag blinkade effektivt bort en töntig allergireaktion ur ögat.

På vägen hem passerade vi Barnmottagningen för att där boka telefontid för meddelande om resultat av CT:n. Det blir en lång vecka.

En härlig helg önskas alla mina fina nosare! – med eller utan Nobelfest och Idolfinal 🙂

ps. jag glömde visst skriva att mjuk-Kängurun som är med på bilderna dök upp som tröst och trygghet när Emmi blev lite skrajsen på britsen och efteråt fick den följa med oss hem – under förutsättning att nyblivna ägarinnan lovade att inte låta den hoppa i sängen! den där Ulrika föräras alla guldstjärnor i världen för fantastiskt psykologisk och pedagogisk kunskap!!

Dagsens tips: använd almanacka.
10/12 - om lilla EMmI(L) hedbert.
30 comments Lägg till din
 1. igen, djupt imponerad av din stora fina tjej!! (och av dig såklart)!

  och visst är det härligt att se hur bra det blir när rätt personer är på rätt plats och älskar sitt jobb!

   1. HON har säkert ärvt den av dig, men DU har kanske ärvt den av någon före dig, liksom jag troligen ärvt min(?) av kvinnan närmast före mig!

    Mitt tangentbord blev också lite fuktigt när jag ”deltog” i undersökningen… hoppas gamle Silverfisk tål det!

 2. Så duktigt av er båda 2!! Jag åker igenom den där tunneln några gånger per år och det är lika läskigt varje gång. Vilken tjej den där sköterskan Ulrika 😀 hon verkade ju kanon på att ta barn! Förstår det var en stor hjälp för dig! Hoppas nu på bra besked!!

  1. tack AnnaKarin!! ja, hon kan verkligen ta åt sig stor ära för att det gick så himla smidigt!

   å det är med lite orolig undran jag frågar: varför är du på CT så ofta?

 3. Va duktig hon är EmmaLi, Jag blir ju tom stolt över lilla tjejen, förstår hur stolta ni är 🙂 Hon är så förståndig! Ha en super mysig helg! KRAM

  1. jag vet inte om vi här i Varberg är ”bortskämda” med extremt omtänksam vårdpersonal på sjukhuset, men jag har bara träffat på två (och en halv) rejäla räpor faktiskt.

 4. Jag blir så glad över att läsa att det rätt människor finns på rätt plats här i livet. Din Maali är en imponerande tjej, likaså sköterskorna på röntgen och naturligtvis du själv, den kärleksfulla mamman. ♥

  1. jag blir också alltid så glad av att få höra och läsa solskenshistorier i vårdsituationer! men även gällande ex skola, hantverkare, butiksanställda, busschaufförer, bankpersonal. osv. det FINNS folk som hamnat rätt i livet. och alltför ofta glömmer jag kredda dessa fantastiska till förmån för gnäll om de dåliga…

   krams!

 5. Vad bra att det gick bra och beröm till er även från mig 😉

  Ja det finns många fantastiska människor inom vården också! Viktigt att man säger det också då man ofta som jag t ex har gjort reagerar med ilska när vården inte fungerar.

  ha en trevlig helg!!!

  1. tack Mattias! jag tänkte på er extra mycket igår, efter att jag fått jag beskedet om min kusin. vilken otroligt jobbig jul ni har framför er. önskar all styrka till er, och julglädje till Maxen!

   å du, va lustigt, du har skrivit nästan exakt det jag skrev till ~Sol~ här ovanför.

 6. Tänk vad sjukhusvården för barn har förändrats från det jag var liten.
  Det är så härligt att läsa om hur väl mottagna ni blev, och att de vänder sig till Maali först och främst. Att de ser henne och fokuserar på henne, att hon inte ska bli rädd i onödan eller känna extra obehag.
  Så små detaljer men så avgörande.
  Nu ska jag läsa ”uppåt”…

  1. jag tror (och hoppas) det faktiskt kan röra sig om en generell förskjutning i samhället. att ALLA är MÄNNISKOR, barn och gamla inbegripet. för tänk som våra åldringar blev behandlade för bara femtio år sedan. och jo, det finns fall också i nutiden som får mig att rysa… [kram till dig!!]

 7. Är helt impad över er dotter, hon är duktig hon. Och hon har duktiga föräldrar, jag sitter här och gråter bara vid tanken på att måste gå igenom något liknande 🙁

  Vilken tur ni har som fick träffa BRA personal, kompis till lilla Mait var in för uppföljning av epilepsi. De på röntgen fattade inte att han är 15 månader och inte 15 år. De har fått tre nya tider utan att få ordentliga bilder..
  kram kram

  1. men herregud!? va *fult ord*?! sicken tur då att vi har så korta vårdköer i vårt land, när de har tid att ”slösa bort” undersökningstillfällen på det här viset… *ironisk och arg*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *