19.1 – om sambo, särbo eller äktenskap.

18.1 - om Milla äter själv.
19.1 - om hur Millas klosstorn lättar upp!

Att vara gift är mer än en schysst fest och två snygga ringar. Juridiskt är det skillnad att vara äktenskapligt sammanbunden och att ”bara” bo ihop. En av dem som blivit smärtsamt medveten om detta är Stieg Larssons ”änka” Eva Gabrielsson. Trots ett långt liv tillsammans har hon inga som helst rättigheter till hans arv. Det finns avtal som i många lägen kan likställa ett samboskap med ett äktenskap, rörande bl a ägande och arv, men de som lever avtalslöst tillsammans lever också onödigt farligt (läs: slarvigt).

Jag tycker det är bra att de juridiska skillnaderna finns – med avtalsmöjligheter åt alla håll. Dessutom, i många lägen kan avtal vara både lämpliga och direkt nödvändiga inom både sambo-, särbo- och äktenskap.

Tjenixen!

ps. jag glömde skriva att man blir lite extra kär av att vara gift också. fast det hör kanske inte hit? ;)

18.1 - om Milla äter själv.
19.1 - om hur Millas klosstorn lättar upp!
8 comments Lägg till din
 1. Jag ser bara fördelar med att vara gift. Rent juridiskt och praktiskt! Att jag älskar min man oavsett äktenskapet är självklart.

  Något som jag är glad för att eftersom vi var gifta reda när vi fick barn slapp vi soc och att dom skulle ”fastställa” faderskapet. Jätteskönt måste jag säga 🙂

  1. Jag ser också bara fördelar! Jag gissar att det är vid specifika situationer – som stora förmögenheter, tillgångar etc – som det kan vara ”bättre” att vara sambo?

 2. Åhh, precis där är jag i mitt resonemang med sambon. Jag är inte brtdd i klänning, bukett och sånt men det juridiska! Spec nu när vi snart har två (!) ongar ihop..

 3. fast jag kan känna att det borde vara mera tydligt att det är att ingå ett avtal att gifta sig

  äktenskap är juridik, bröllop är romantik

   1. Ja, att det på något vis krävs en underskrift av de två som faktiskt ingår avtalet. Vi gifte oss kyrkligt och jag kan inte ens minnas att det krävdes underskrift när vi begärde hindersprövning. I princip krävdes det bara ett muntligt ja för oss så hade vi slagit ihop alla våra tillgångar och skulder och accepterat alla rättigheter och skyldigheter som kommer med äktenskapet utan att någon alls kollade om vi hade en aning om vad vi gjorde. Typ så. (Nu hade vi en ganska bra koll på vad det innebär, men det är så många som inte ens verkar förstå skillnaden på äktenskap och samboskap)

    Tex den här upprördheten från många om att man måste erkänna faderskap om man inte är gift. (Sen tycker inte jag att samhället ska bry sig som mycket om tillblivningsdatum utan borde acceptera rakt av när någon vill ta på sig faderskapet, speciellt om bägge är överens, man borde ha den rätten) Iom att man har ingått äktenskap så finns det ett avtal om att alla barn som föds är att betrakta som bådas ansvar med de rättigheter och skyldigheter som där tillhör, det handlar inte om biologi utan bara juridik. Som sambo har man inet ingått det avtalet och därmed måste det till ett papper där man tar på sig rättigheterna och skyldigheterna förknippade med avkomma.

    1. Jag kanske minns galet (vi gifte oss två veckor före er om jag minns rätt) sker vi under en hel hög med papper, men det var kanske mest namnändringar å grejer? Man får väl isf säga att detta är ett av de fall där muntligt avtal gäller 🙂

     Klokt skrivet om barn. Förstår nämligen inte heller the fuss gällande faderskap?!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *