26.1 – om IKEA.

26.1 - om kläder på barn.
27.1 – om att inte få vara med.

Helt ärligt förstår jag inte syftet med Uppdrag Gransknings reportage ikväll om Ingvar Kamprad och hans stiftelse(r). Det är old news? Och är inga hemligheter. Inte är det heller några olagligheter. Moraliskt förkastligt? Ja. Men efter att ha lyssnat på Ingvar Kamprads Sommarprogram (förra året?) har mitt köpbehov från det blågula varuhuset minskat avsevärt. Och det stör mig mer att de klarar att tillverka (och transportera och sälja) en potta för nitton spänn än att miljarder på lagligt vis undanhålls från svenska staten.

Jag skulle kunna skriva kilometer om det här men håller igen. Till syvende och sist handlar det om avundsjuka, och etik. Jag gillar inte att Kamprad försöker framstå som ”herr Svensson”: han är en av världens rikaste män?! Jag ser fram emot en debatt kring företagets etik i ex miljö- och arbetsrättsfrågor (i producentländer). Vart de klyftigt placerade stiftelserna gömmer sina pengar rör mig inte nämnvärt. Längre. Faktiskt.

26.1 - om kläder på barn.
27.1 – om att inte få vara med.
9 comments Lägg till din
 1. En nära familjemedlem till mig jobbar för WHO med ett samarbetsprojekt med IKEA där de ställer om till ”mer hållbara” råvarualterativ 😉 Hon har mycket intressant att berätta!

 2. Yeay! Gillar dina tre senaste inlägg – mycket!

  Vad gäller kläderna så fick det mig att fundera hur vi hade det på H&M när jag var där. Att kläderna kunde ha olika passform kom jag fram till, men fortfarande samma ”storlek”.

  Stort morr på försäkringskassan! De som behöver pengar ska få det, tyvärr drabbas alla av kollektivbestraffning när folk fuskar. De borde ta ordentligt tag i saken – borde vara billigare i längden – och reda ut hela härvan.

  Och till dagens ämne: Jag har då börjat bli skeptisk till företag. Speciellt när man drar ner på kvaliten så att den är kass. Vad hände med ”svenska” möbler i god kvalitet till hyffsat pris?

  1. Wiiie! Så gullig du är, blir väldans glad av så snälla omdömen! 🙂

   Ja, det är just det jag menar. Unisexkläder är en sak, men så fort det blir könsstereotypt börjar det hända grejer i passform; tjejkläder är tajta och killkläder baggy. MEN! Eftersom barnmodet blivit mer och mer likt det vi vuxna klär oss i blir även de små killarnas kläder mer figurnära. För tre år sen var det säkert lägre i tak (här i småstan iaf), så när jag första gången såg ett modereportage i Mama där en liten kille hade rosa leopardtajts blev jag helt lyrisk! Så coolt! Och så modigt!

   När det gäller F-kassan och storföretag, typ IKEA, håller jag förstås med dig. Med en liten skillnad, jag tycker inte det är F-kassans fel att folk fuskar. Individen har ett eget ansvar, juridiskt och moraliskt. IKEA har väl i stort frångått det svenska (förutom köttbullarna, julgransförsäljning och Kalles kaviar utomlands) och går nu bara in för att vara billiga. Jag har mycket dålig koll på hur de jobbar för att kunna hålla så låga priser, men liksom hos t ex klädkedjorna (hur kan man sälja så billiga kläder liksom?!!) antar jag att det ligger lite luriga fiskar begravna på olika ställen…

   Massa krams Jossan! Ska bli kul att ses på lördag!

 3. Kamprad har de mest hårdnackade inköpare som finns, de binder upp små/medelstora företag med jättebeställningar som innebär att de lägger all annan produktion åt sidan, när hela fabriken är inställd i Ikea-mode så ”förhandlar” Ikea om sina priser. Dvs de berättar hur mycket företaget får för sina produkter, företaget i fråga har inget annat val än att gå med på priset(ofta sänkning gentemot föregående år). Har sett en del från ”insidan”, företaget har en produktion som endast producerar kamprad prylar och säljer de inget annat val än att lägga ner, eftersom det kostar för mycket att starta annan produktion.

  1. Det var det här jag anade och var rädd för. Men, det är inte enbart av ondo för en fabrikör att ha det såhär; hans (och hans anställdas) levebröd är säkrat, åtminstone ett år i taget.

   Jag har lite gamla bekanter som jobbar på IKEA (i Älmhult) men ingen av dom är tillräckligt nära för att jag ska våga fråga om dom här sakerna… Tycker det är väldigt intressant att diskutera sånt här, men eftersom jag inte vet nåt (bara gissar) hat jag inte nåt alls att tillföra, tyvärr!

   Krama din goa familj!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *