26.1 – om kläder på barn.

Dagsens tips: GE FAN I Å FUSKA!!
26.1 - om IKEA.

Att Lindex hamnat i socialt media-blåsväder har nog inte undgått många som surfar runt bland bloggar och forum. Till och med TV4:s Nyheterna tog upp saken faktiskt. På Facebook länkas på massor av ställen till en tjej som beskriver problemet bra: ett plagg i killmodell är större än ett likadant i flickmodell, trots att de är märkta med samma nuffra i nacken.

Själv upptäckte jag att just Lindex (men jag är säker på att de inte är ensamma om att göra såhär) gör skillnad i storlekarna när jag för ganska länge sen vid samma tillfälle köpte tre dragkedjströjor, en rosa, en lila och en grå. Alla i stl 92. Av ”misstag” var den grå tröjan av killmodell, och den enda som passade. De andra var ogosigt tajta. Och det på en LITEN tjej, som i vanliga fall knappt fyllde ut storlek 86.

Naturligtvis tog jag upp saken med kassörskan när jag lämnade tillbaka de två för små:iga tröjorna. Hon hade nog inte sett mer fågelholkig ut om jag bett henne räkna upp den tredje siffran i pi…

Nu glider blogg-debatten över mot att det är föräldrarna det är fel på, och att de som påstår att deras flickor minsann klättrar i träd i klänning antingen ljuger eller åtminstone tvingar den klänga runt i opraktiska klänningar eller kjolar. Alltså. Jag blir lite besviken på alla gnällspikar. Det finns SKITBRA kläder för ALLA tillfällen. Och för alla OLIKA sorters barn. Svårare än så behöver det väl inte vara?


min lilla treåring går väldigt sällan på slät asfalt 🙂

Roligt med Milla nu är ju att ju mer hon nu står och går, ju annorlundare kläder kan hon ha. Från att ha krypit omkring i mjuka tajts och kalasbyxor töltar hon nu runt i jeans och kjolar/klänningar. Frågan är om det inte är dags att inom kort låta bäbi miss Milla uppgradera till kiddi miss Milla…? Men… min lilla bäbi!! Min sista bäbi… måste nosa på karamellen ett litet kort slag till!

Tjenixen!

Dagsens tips: GE FAN I Å FUSKA!!
26.1 - om IKEA.
9 comments Lägg till din
 1. Kan bara hålla med. Antar att det är bloggen med konversationen med en lindexförsäljare du också läst? jag blir bara arg för att folk inte förstår vad som är fel? Kommentatorer som tycker de som stör sig på det faktum att pojkar och flickor ska vara byggda olika redan vid ett års ålder, ha olika användningsområden för sina kläder och ha specifika färger lägger tiden på oviktiga saker. Skit trist! Och rent faktamässigt så ska väl två plagg i storlek 92 centilong vara just 92 centilong? Och skillnaden mellan killar och tjejer rent fysiskt framträder inte innan puberteten, det vi ser hos barn är individuella skillnader inte könsbundna sådana.

  1. Word!!

   Jag förstår att det skiljer i passform på t ex en topp och t-shirt eller på olika modeller av jeans/byxor, men i mitt fall handlade det faktiskt om två likadana ziptröjor. Där borde det inte vara nån skillnad?! Å andra sidan tror jag det har blivit bättre nu? Lindex var när EmmaLi var liten oerhört små i storlekarna (och KappAhls var stora), när jag nu köper kläder till Milla ligger kedjornas storlekar mycket närmare varann.

   Den där sub-debatten däremot är såå tråkig. Det ÄR skillnad på pojkar och flickor, men det är också skillnad på flickor och flickor. Du hittar den viktiga punkten, INDIVIDEN betyder mycket, mer?, än kön. Viktigt för ett barn är familj, uppfostran och värderingar från omvärlden. Den unge som tillåts själv vara delaktig i beslut i sina liv och ta konsekvenser av sitt handlande (då menar jag naturligtvis INTE straff) blir troligen en person som lättare kan hantera med- och motgångar i livet. Det är iaf så jag försöker hjälpa mina barn in i framtiden. Huruvida mina barn klättrar i träd med rosa klänning eller blå jeans spelar nog mindre roll tror jag.

 2. Jag har ju redan sagt massor om det här i min blogg, från lite olika synvinklar. Jag tyckte tonen i kommentarerna till det där grundinlägget spårade ur ganska tidigt, egentligen redan i inlägget när expediten som försvarade de produkter hon har betalt för att sälja kallades pantad.

  Håller verkligen med dig om att det finns stora individuella skillnader mellan barn. Både i storlekar och sinnelag. Innan de blivit påverkade utifrån är det inte könet som utgör den stora skillnaden, sant. Jag irriteras som du vet av att det stereotypa barn som förutsätts i debatten snarare uppfyller en pojkstandard än är könsneutralt.

  Jag har en pojke som aldrig klättrat i träd, varken i klänning eller rymliga byxor med många fickor vilket tydligen anses vara ett unisexplagg.

  Jag är lite fascinerad av hur en del debattörer vill framställa barn inte bara som stereotypa utan även som viljelösa och totalt styrda av föräldrarna, däremot inte påverkade av t ex deras könsskiljande attribut eller beteenden. Jag noterar ju på de senaste bilderna på dina barn att stora flickan börjar se ”stor” ut i sin klädstil och jag gissar att hon precis som mina i samma ålder har många synpunkter på vad hon ska ha på sig. Jag tror som sagt inte att det bara är hennes föräldrar som tvingat på henne kjolar och klänningar.

  1. Ja, jag blev lite ledsen att människor (läs: kvinnor) uttrycker sig så jämrans klumpigt.

   Verkligt intressant att vi delar tankar i frågan om barnens könsuppfattning! Jag menar, helt olika bakgrund och bagage har vi, för att inte tala om den generation som skiljer oss åt! Det jag kan dela med mig av är en stadig grund att stå på, värderingar som håller och en självkänsla jag hoppas kan fungera som fallskärm (i värsta fall). Jag tror t ex inte att pojkar i klänning blir varken mer eller mindre troliga att växa upp som jämlikhetstänkande? det är ju trots allt så att skillnaderna finns mellan pojke och flicka, när dom blir äldre. Den skillnaden – och mystiken – vill jag inte utplåna! 🙂

   När det gäller Maalis garderob är hon än så länge väldans foglig. Men de gånger hon vill välja får hon, och hamnar tröjan utåinpå eller bakåfram så rättar vi sällan. Det händer att jag gått hemifrån på det viset också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *