Dagsens tips: alla gånger SVT!

17.2 - om passerade års- och månadsdagar.
18.2 - om influensa?

Så makalöst mycket bra som sänds på svensk television är jag förundrad över den kritik de här kanalerna får ta emot. Särskilt gnälls det ju om licensen – vilket för mig är ett evigt käpphästben att gnaga på: du har TV å betalar TV-licens, du har bil å betalar fordonsskatt… easy as that! – men den diskussionen lämnar jag därhän i detta avseende.

Egenproducerat skräp börjar leta sig in, inte ens Peter Settman kan lyckas jämt (Minuten), och den där dansbaneserien (Dansbanan i Täfteå) känns väl som en flirt med Kanal5-tittare? Men överlag håller både serier och filmer mycket hög klass. HBO, BBC, SVT Drama och Hollywood går hand i hand med fantastiska produktioner från hela världen. Djupsinnigt blandas med lättsmält och iransk komedi får plats bredvid Hugh Grant i vilken film som helst.

Söndagskväll blev tidig måndagsmorgon i min soffa om jag inte hejdade mig…

  Sherlock – brittiskt när det är som bäst
  Big Love – amerikanskt när det är som bäst
  Melodifestivalen repris – jag lyckas aldrig se hela programmet ordentligt när det sänds live
  Larry Sanders Show – såå mycket bättre än Seinfeld
  Downton Abbey – kostymdrama när det är som bäst bäst
  En idiot på resa – en mycket annorlunda resereportageserie, jag gillar fast ogillar

Turligt finns mycket på SVT Play och det mesta reprissänds dessutom flera gånger i någon av de olika kanalerna på TV. Korrespondenterna (onsdag kl 21:30 STV2) t ex är så jäkla bra att jag får magknip, och Dokument utifrån/inifrån (söndag kl 20:00 SVT2) gräver lika djupt som vilken Wallraff som helst. Kulturnyheterna sänds varje dag i anslutning till de regionala nyheterna, och på tisdagar (kl 20:30 SVT2) går mitt nya favvisprogram Nyhetsbyrån. Till detta läggs sportsändningar av världklass, utan reklam och med kompetenta programledare, bisittare och kommentatorer.

Hejja SVT! Världens bästa TV i Sverige!

17.2 - om passerade års- och månadsdagar.
18.2 - om influensa?
29 comments Lägg till din
 1. Du får mig att känna mig som en kulturnolla med det där 😉 fast det är ju sånt jag VILL se, egentligen, men alltför ofta (utan min förskyllan iofs) så hamnar kanalväljaren här på någon av parabolpaketets ”vetenskaps”-kanaler… synd och skam och skärpning fröken!

  1. Fast det är ju inget konstigt eller ens svårt? 🙂 Hade jag tipsat om ”Veckans konsert” kan jag förstå att jag avskräcker en smula ;p Ge tvåan en chans, jag lovar att du inte kommer ångra dig. Och de andra kanalerna finns ju kvar, det ena behöver ju inte utesluta det andra!

   1. alltså, jag väljer nog inte bort dem, det handlar nog mest om att jag väljer datorn och maken basar över fjärren och då är det inte ettan och tvåan som blir valda, jag får vara glad om de ens bläddras förbi och inte bara fet-hoppas-över 😀 Nu har jag ju inte bott på hotell på länge heller, där var det bra i Köpenhamn, hotellen där har ju ofta bara svensk etta och tvåa 😀 och då är jag chef över kontrollen 😀

 2. Nej men fy säger jag. Har inte slagit på SVT på säkert 10 år. Allvarligt alltså. Betalar för Barnkanalen och det tittar barnen på men SVT nä du jag klarar mig bra.

  Jag vill verkligen inte betala pengar för den skiten!

  1. Men du Linda, om du inte tittat på tio år har du väl knappast koll på vad det är du missar… ;D jag kan ändå inte låta bli att nyfiken undra vad det är du tycker är ”skit”? Fast du kanske inte tittar på TV alls och drar allt över samma kam?

   1. Vet vad jag är intressad av och har koll trots att jag inte kollar på SVT.Kollar på andra kanaler om jag ens kollar på tv vill säga. Anser att det är fel att jag skall betala för en kanal jag inte zappar mig förbi en gång. Nu med digitaltv borde det vara valbart om man vill ha SVT eller inte. För jag måste betala för att ha min box och kunna se SVT sen skall jag dessutom betala licens för det. Nä du det är inte något jag tycker är okej. Det är som att säga att vi har jättebra barnomsorg i landet därför måste alla betala för den. Den som nyttjat tjänsten kan betala och vi som inte gör det kan slippa tycker jag.

    Finns inte en film dom kör som jag inte sett. Debatt program gör mig arg så dom skippar jag. Naturprogram har jag på Animal Planet och Discovery som jag för övrigt gillar och betalar för.
    Tycker det fel att staten skall tvinga oss att betala för något vi inte bett om helt enkelt.

    1. Du har sett mycket fransk och turkisk film då förstår jag? Om du har sett allt 😉

     När det gäller barnomsorg så BETALAR ju ALLA för den, vi som har barn på förskola betalar knappast varken skatt eller avgift så det täcker ens en hundradel av vad det kostar! Fast jag kanske missförstod dig där. Licensen du betalar har INGENTING att göra med vad du gör med din TV-mottagare, du betalar licens för att du har en TV (eller tv-mottagare). Du kan använda den som köksbord, no difference, du måste ändå betala tv-licens!

     Jag lånar Marinas ord från en Facebookdiskussion när det gäller TV-licens:

     jag tror helt ärligt att ganska många inte VET vad deras licenspengar används till och därför blir det så här, radiotjänst borde bli bättre på att kommunicera och informera och skapa förståelse i samhället för vad SVTs uppdrag är. I händelse av att vårt samhälle t.ex. skulle bli lite som Italien, och nån fet gubbe köper upp all media och styr allt som vi får veta/läsa/höra, ja då vill i alla fall JAG veta att det finns en oberoende kanal som säger ”sanningen”.

     Å så sticker jag mitt eget huvud i myrboet och viftar med Berlusconi som exempel. Och Rupert Murdochs Fox. Är det verkligen så t ex du vill ha det? Eller struntar folk helt enkelt i vilket eftersom ni ändå inte följer nyheter etc (på TV)?

     Ta inte illa upp nu Linda, men jag gissar (är säker på) att de flesta som inte tittar på SVT inte gör det för att de TROR att det är nåt annat än det är. Eller så är de helt enkelt inte intresserade av annat än reklamfinansierad sörja. De vill inte följa debatter eller dokumentärer, vill inte veta mer om världen omkring sig. Och det är helt okej såklart! Fast jag tycker det är synd. Men min smak är ju inte allenarådande på nåt vis!

     KRAMS!

     ps. vad tyckte du förresten om American Gangster som går på ettan just nu? jag tycker den är skitläskig!

     1. Nej alla betalar inte barnomomsorgsavgift varje måndad. Det gör vi med barn inom barnomsorgen. Du pratar om skatter som är en annan femma.
      Att inte kunna välja bort något jag inte vill i tvsammanhang är fel på många nivåer.

      Tycke och smak får råda. Den som vill ha SVT och radiokanaler som följer med får gärna ha det. Då får man också betala. Jag vill inte och det finns inget argument i världen som skulle få mig att ändra inställning.

      Att jag betalar för att jag ha en tv kanske stämde förr då det inte fanns något annat. Som tex video, dvd mm. Staten skall tvinga mig att betala för något jag inte ens använder mig av. Jag kan inte säga upp det jag bara måste betala. Det är närmare 500 jag kunde lägga på mina barn istället.

      Jag har inget emot SVT i sig. Men att bli tvingad att betala för en tjänst jag ALDRIG använder som jag inte bett om är inte rätt för fem öre.
      För att få en bra nyhetsrapportering behövs inte SVT.
      Idag får man inte ens ha dator utan att betala tvlicens. Att folk verkligen inte kan se felet i detta system förbryllar mig.

      Dessutom tror jag inget om SVT jag läser tablåer jag ser vad som kommer. Är inte intresserad.Jag kollar nästan uteslutande på Si-fi eller skräck tex.Alltså har jag abbonemang på kanaler som passar mig och min smak. Så nej American Gangster såg jag redan när den kom 07 😉 Läskig nja kolla hellre på I spit on your grave om du vill se nåt läskigt.

      Sen missförstå mig gillar du SVT good 4 U! Inget som jag stör mig på 🙂 Men jag kollar inte punkt slut. Kan räkna på mina fingrar saker jag velat se dom senaste 10 åren faktiskt. Inte min typ av TV helt enkelt. Jag försvarar min rätt att ha ett val helt enkelt! Precis som den som vill ha skall få ha 🙂

      1. Måste sova men fort svara först bara:

       ”I Spit on Your Grave” är väl inte verklighetsförankrad? Isf är den VERKLIGT otäck…!!

       ps. återigen, licensen är för att vi ska ha en oberoende nyhets- och samhällsinformationsrapportör! jag älskar mitt fria ostyrda land (jämför Egypten, Tibet eller Nordkorea där både internet och mobiltelefoni har stängts av vid behov) och skulle lätt slåss med näbbar och klor för rätten att få uttrycka mig som jag vill! det är därför jag tycker tv-licensen är viktig!

      2. ha ha läste precis din kommentar inne hos mig. Som svar kan jag bara säga så här. Jag är aldrig ilsk. Eller jo på mina omaka strumpor. Rasister och annat löst pack. Men aldrig på folk som inte tycker som jag 🙂

       Jag förstår vad du menar men anser fortfarande inte att det skall ett tvång. Vi beskattas hårt med det mesta. Så just detta borde ingå i skatten enligt mig. Om det skall finnas statlig tv bör staten betala detta via skatten.
       Med tanke på att vi har råd att sända flera miljarder varje år till andra länder kan staten nog ta sig råd att bekosta SVT också genom skattepengar.

       Därmed inte sagt att jag inte betalar. Vill bara inte. Men å andra sidan vill jag inte betala moms på min mat heller *S* Den behöver jag dock 🙂

      3. Om den finansierades via skatten vore den inte oberoende, hela vitsen är att staten INTE ska ha inflytande över vad pengarna används till eftersom en regering då kan styra över innehåll och utbud.

      4. Fast om staten inte skall inflytande skall det heller inte vara lag på att ALLA skall betala licens. Jag vet exakt vad ni menar med det ni skriver. Dock håller jag inte med då jag inte anser att tvång har med frihet att göra alls.

       Jag som individ har valt bort SVT helt. Många andra har gjort samma sak. Ändå tvingas vi betala för det. Det anser jag är fel. Det är tvånget som stör mig inte att licensen finns.
       Om jag inte använder en tjänst alls vill jag inte betala för den då jag kan lägga dessa pengar på något annat.

       Något många missar är faktiskt alla människor som lever på existensminimum och blir skuldsatt pga denna avgift som många inte har råd att betala. Så det finns er att beakta än bara det ni tar upp.

       Är emot all form av tvångsavgifter. Det blir samma sak som regeringens förslag som kom om obligatorisk A-kassa. Man skall tvinga ALLA till saker. Det är staten som tvingar folk att betala tvlicens inte SVT dom bara tar emot pengarna. Precis på samma vis som om det vore skattepengar bara att vi kallar det licensavgift istället.

 3. Jag kan bara instämma och känna glädje över att vi är förunnade att ha en så bra statstelevision. Många tummar upp!

  SV: overallen är vårens skaloverall från PoP. Vi bestämde oss för en sådan efter att ha letat vinteroverall förjäves. Med ett eksembarn är det nog för det bästa att klä lager på lager och kunna klä av/på bättre efter temperatur. Att det nu är -25 grader har inte bekommit henne så det funkar 🙂 Och den är smidig till tusen, ingen sådan där ptymplig bävernylon variant som gör att de ser ut och rör sig lika dåligt som en michellin gubbe.
  kram

  1. Det var med lite orolig nyfikenhet jag började läsa din kommentar, men så sprack jag upp i ett lättat leende! Jag vet inte varför jag var ”orolig”? Det är väl självklart att vi ska digga samma 😀

   Aha, är det en skalis. Bästa plaggen ever! Så länge de är vatten- och vindtäta utan att vara galontäta. Bra köp! Jag blir lite avis…!

 4. ..jag kan bara skriva under. Jag fastnar ofta på nån SVT-kanal, inte bara de ”vanliga” och är väldigt nöjd över att slippa all reklam dessutom. Inte bara bra program, utan HELA program dessutom…
  Två tummar upp!

  1. Fyra till härifrån! – plus två från EmmaLi som just lärt sig göra tummarna upp och gillar Bolibompa förstås!

   Nu t ex slökollar jag på filmen American Gangster på ettan. Easy underhållning, och jag gillar både Russel Crow och New York 🙂

   1. på tal om SVB – ikväll kollade hela familjen på A-A-Amigo med machos nöjjos – shit va galen den killen är *me like a lot*

 5. Jag med!! SVT ÄR kvalitet. Det absolut bästa sverige har. Tackar och tar emot det jag kan se på svtplay.
  Blir lite förvånad över att det finns folk som inte ens ser på svt!
  WOAH, liksom…varför???
  Jag ser jättemkt på svt via webben, och ganska mkt på tv4, nästan inget på tv3 och inget alls på femman.
  Heja SVT!!

   1. Ja som utlandssvensk måste det vara manna att surfa in på SVTs hemsida! Och. Reklamen… jaaa!! Ett avsnitt av en serie tar inte en timme att se och en film tar inte hela kvällen (värst är ju fyran som spränger in sina jämrans Nyheter emellan).

    Hmm. Nu är jag kanske överkaxig men SVT är till och med bättre än BBC 🙂

 6. @Lidna aka tokmorsan: Det ingår liksom i att vara en del i ett samhälle att vissa saker betalar man solidariskt för, trots att man kanske inte själv, inte just nu, har nån önskan om att ”utnyttja” det man betalar för. ”Staten” – det är vi alla det, ”regeringen” däremot är de vi genom val utsett att vara våra representanter och det är DEM som den oberoende televisionen och radion ska vara fristående från.

  Och med risk för att upprepa mig, du betalar INTE för SVT/UR/SR och deras program, du betalar för att vi som land ska ha tillgång till en oberoende mediapart, en som inte är ägd av intressen som går att köpa. Det är två vitt skilda saker. Du kan alltså inte ”välja bort” den som tjänst lika lite som du kan välja bort ”sjukvård” eller ”skola” eller din kommuns simhall.

  I vårt samhälle är ganska mycket finansierat via skatteintäkter men det finns också det – som av olika orsaker – istället är finansierat av avgifter. I SVTs fall för att garantera oberoendet, i andra fall för att inte en ny regering ska få för sig att ”omfördela” skatten och att den då inte längre går till det som den är avsedd för.

  Nationalekonomi är ett riktigt spännande ämne, och saker och ting är sällan så enkla som det först kan verka 😉

 7. Jag ser så sällan på tv att jag missat att några av de du listade ens finns. Jag blev lite nyfiken så jag ska ta och kolla upp dem. 🙂

  Hoppas förkylningen blir bättre snart och att du får en fantastisk fortsättning på helgen.
  KRAM

  1. Det är skitbra serier allihop, särskilt Downton Abbey. Bästa på länge!

   Sjukdomen mycket bättre nu tack, eller sämre om jag ska se saken ur bacillernas synvinkel 🙂

 8. Oj vilken debatt det var här då!

  Själv har jag bara en liten undran; jag halkade in på svt förra helgen då jag hade TV-manipulatorn för mig själv och hittade Downton Abbey. Helt fantastisk men jag var för trött för att se hela. Var det en serie eller en film skulle jag vilja veta!

  Såg att den kommer i repris imorgon natt…

  1. En serie. Den bästa jag sett på år och dar! – fast jag har iofs bara sett två avsnitt (det var inte reprisen igår, den sänd på lördagar). Missa inte! Verkligen asabra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *