Matlagning har aldrig varit min grej. För att vara säker på att mina barn fått i sig rätt mängd näring har de därför i ganska stor utsträckning blivit uppfödda på burkmat. Dyrt, jo, men ”säkert”. I så stor utsträckning det varit möjligt har jag/vi också konsekvent valt KRAV-märkt mat, gröt och välling. Ännu lite dyrare, jo, men lenare för samvetet!
Jag har gått på niten att köpa burkmat från tillverkaren Hipp några gånger och blivit lika besviken varje gång. Den är så finmixad och kladdig att det inte finns en chans att att mata utan att spilla och fläcka för att inte tala om hur det blev när Milla började äta själv… Några bitar att tugga på går knappt heller att finna förrän du kommer upp i 18-månadersmaten – och vid den åldern tycker till och med jag att det är onödigt att ge barnen ”färdigmat”! Dessutom innehåller nästan varje rätt Hipp-mat i min butik tomat och/eller morot, vilket av förklarliga orsaker inte passar så bra till mat som fläckar ner… 🙁
Ännu mer besviken blev jag när vi en gång köpte Hipps mjölkersättning – som är dyrare än övrigt ekologisk sortiment, iallafall i de butiker vi handlar i – och fann att den ska doseras med MER pulver än Sempers och Nestlés ersättningar. Vad blir miljövinsten i att transportera dubbelt så stora förpackningar? Nä. Stort ajabaja där.
När EmmaLi var liten fanns inget annat än ”vanlig” konserverad mat att köpa. Nu har det dykt upp bättre alternativ, ångkokt mat i plastburkar. Här kom Hipp att bli ett godkänt alternativ, särskilt eftersom jag tidigt köpte äldre mat än Milla egentligen ”skulle ha” enligt sin ålder. Men framför allt för att det i min butik varit det enda ekologiska alternativet när det gäller den ”nya” sortens barnmat. Märkligt tycker jag att det ska vara så svårt att få fram vettigt miljö- eller etikvänliga alternativ för oss som inte ”kan” laga egen mat till våra små bäbinosar? Eller är det inköparna i butikerna i min stad som ligger efter i utvecklingen?
För att slutligen förtydliga så är det alltså länge sen Milla började äta samma mat som oss, men fortfarande finns i skåpet några plastbyttor färdig barnmat som säkerhet. När vi drabbades av andra omgången magsjuka var det t ex tur att det fanns reservmat hemma till Milla, som började äta långt före oss andra. Vi var ju fortfarande smittorisker allihop och ville hålla oss borta från stan och affärer 🙂
Jag är oxå en i raden av de som låtit mina barn växa upp med burkmat. Inte för att jag inte gillar att laga mat, för det gör jag. MEN jag har inte tagit mig den tiden det krävs för att göra egen barnmat. Ganska tidigt har vi låtit introducera ”vår” mat när de blivit så pass stora. Tyvärr är jag inte lika duktigt som du o väljer ekologisk mat 🙁 Däremot ratar jag Hipps mat av samma anledning som du – hur tänker de egentligen när de passerar ALL mat?!?!?! O när det kommer till att äta maten själv så låter jag inte Klara äta burkmaten av den anledningen att den är väldigt blöt och kladdig. Dessutom accepterar hon att bli matad när hon får burkmat, men när hon får samma som oss andra – DÅ envisas hon med att äta själv! Jag har dock en väldigt hög toleransnivå när det handlar om att kladda med maten… 😉
Såg du förresten Plus när de testade barnmat?
Krams
Min toleransnivå och kladd”fobi” har dämpats i takt med antalet barn och ålder på dessa 🙂 men fortfarande tycker jag det är jobbigt med kladd. Därför åkte Hipp tidigt ur kundvagnen…
Nä! Missade barnmats-Plus 🙁 vad kom de fram till? Ska se om det går att snoka reda på SVT Play! Tack för tips!
Ja, men det är väl skönt att det dämpats:) Stressnivån lär ju annars vara ganska hög flera gånger om dagen…
Plus mätte järnhalten i spagetti o köttfärssås hos Semper, Nestlé, Hipp o en hemmagjord variant…. Jag har intalat mig själv att köpt mat är ganska bra, men de flesta förespråkar ju ändå att man lagar egen. Dock var resultatet inte så markant att jag känner någon ångest över att barnen fått äta burkmat. Lustigt i resultatet var dock att Hipp var sämst…. med tanke på vår inställning till det märket 🙂 Men går nog alldeles säkert att hitta på play!
Jag har ju en dietist som vän så ibland utnyttjar jag hennes kunskap för eget behov: t ex när vi snålbytte svindyra barngröten mot ”vanlig” blanda-med-vatten-få-(havregryns?)gröt. Just järn är tydligen en av de grejer som är lite klurigt för barnen att få i sig naturligt, men det är viktigt för deras små kroppar. Är inte så pigg på att ge kosttillskott så vi lyxar med en liten förpackning Semper då och då – för säkerhets skull 🙂
Ska försöka leta upp programinslaget. Jag gillar att få kött på kunskapsbenet!
Då tipsar jag gärna om att aprikoser är finafisken i järnhalt 😉 och duger lika bra som russin som godsaker till små 😀
Tjohej, torkade såna där sötbitar finns i skafferiet redan! Men godare än färska (eller vad det nu heter?) russinen vi åt på semestern. Wow! Bästaste godiset – smakmässigt!
Jag höll mitt järnvärde uppe båda graviditeterna med enbart aprikoser, dela dem i pyttesmå bitar och lägg i gröten så har du lika bra gröt som köpegröt, det finns även järnrika sädesslag att blanda havren med, t.ex. bovete (som inte är säd utan en ört) eller hirs, blandar du det dessutom med havremust får du en gröt som är lite mer lättsmält 🙂
Och så kan man konstatera att detta är totalt onödig kunskap för mig eftersom mitt barn vägrar gröt 😀
Inte onödig alls girlie!! – du hjälper ju oss (och Milla) massor!
det ska vara OSVAVLADE aprikoser, dvs sådana som är bruna i färgen!
Utgår från att de som bor i mitt skåp är sniggt orange…
då äter du dom själv och så köper du Saltåkvarns eller kungmarkattas eller andra ekologisk, osvavlade till Milla 😉 (för vem vill stoppa i sina ungar en massa svavel i onödan?)
Storebror här fick bara vegetariskt fram till 8 månader ungefär, han hade så trög mage så vi ville inte introducera något som ökade på trögheten s a s Nåväl färdigmat, vegetarisk och kravmärkt? Tjomenvisst…. Hipp hade två två varianter, pasta med tomat och mozarella och pasta med broccoli 😀 Så det var dom som gick runt här, ibland blandade jag upp med egenkokta ärtor eller så, försökte göra lite egen mat men lyckades inte göra den tillräckligt slät, för storebror var nämligen helt slätt det enda han åt… Så kom lillebror och .. puréer? Nänä, det går ju INTE att äta, han skulle ha bitar, bara.. *suck* och då FINNS det ingen burkmat att köpa… han vägrar ju dessuotm att bli matad så, ja, han fick tidigt det vi åt, det som gick att ge honom, från min tallrik (om vi la det i en egen tallrik vägrade han äta *himlar med ögonen* då kunde det gudbevars vara något annat i hans tallrik än vår… )
För fem år sedan var det i princip bara Hipp som hade ekologisk mat, jag upplevera att mot slutet när storebror fick burkmat så kom Semper med lite mer ekomat… Överlag tycker jag att hipps mat varit lite mer kryddad än sempers (har nästan inte köpt nestle eftersom de haft väldigt lite eko). Ja, och nu tycker jag det är lite synd att inte lillbror OCKSÅ kan tänka sig burkmat, för det är ju galet praktiskt att kunna packa ner i skötväskan… tur man har amningen att ta till 😉
Milla Kakbit hade gubevars säkert varit nöjd med att bli matad med passerad puré bra mycket längre än hon blev, det var jag ganska tidigt ville utmana och lära henne använda gommarna (dvs tugga).
Det enda jag tycker har varit mer i hos Hipp jämfört med Semper och Nestlé är ”ketchupsmak”. ALLT smakar ju tomat, oavsett det är fisk, vegetariskt eller kött. Eller vänta nu, jag tror inte jag lyckats hitta nån fisk från Hipp. Kanske för att den inte är tillräckligt eko ? *letar pluspoäng till det stackars företaget*
kan inte säga hur de smakar numera, eller hur mycket bättre semper blivit, men som sagt, huvudskälet då, för mig, var att det VAR ekologiskt, vilket de i princip var ensamma om för fem år sedan…
Utvecklingen går framåt i det här hänseendet tydligen, på ett bra vis 🙂
hipp har ingen fisk eftersom de inte tycker det finns någon som uppfyller deras krav
Då är det som jag skrev!
Tycker hipp överlag är en besvikelse. Vi har kört på sempers ekologiska alternativ så långt det gått men ibland fuskat. Det viktiga har varit att INTE använda Nestle och det har vi lyckats med..
Tack vännen. Jag får släppa paniken helt enkelt. Som du skriver så hellre ett bra pris än att ge bort vagnen. Jo det blir en PochT men den där de sitter bredvid varandra och inte bakom/under.
kram
Jag blev så irriterad på Hipps kladdmos under EmmaLis barnmatstid så det tog verkligen emot innan jag testade att köpa till Milla. Men. Jag blev lika besviket irriterad den här gången. Noll konsistens och tråkig smak. Keligt. För jag gillar idén – rakt igenom ekologiska (närproducerade?) varor. När jag då dessutom övertalade Mattias att köpa dyyyra ersättningen från dem och den var så jäkla odryg (de har ett eget mått i sina förpackningar som är dubbelt så stort som Sempers/Nestlés) så jag räknade kvickt ut att literpriset blev inte bara omotiverat dyrt för mig som konsument utan att det dessutom gick åt mer pulver per portion, dvs förlust även för miljön iom tyngre transporter/portion. Blä.
Personligen har jag egentligen inte mer emot Nestlé än alla andra megaföretag i samma liga. Men det är klart att den där modersmjölksersättningshistorien är en nagel i ögat… Att jämföra så mailade jag faktiskt Semper för några år sen och frågade hur de motiverade användningen av palmolja i sin barnmat.
Nu blir jag väldans nyfiken på vilken vagn det är. Kan du inte skicka en länk – eller har du redan bloggat grejen och jag missat? *skäms* 🙂
Krams!
Visst är det en djungel.. som jag snart ska in i igen =)
Älskar dock o laga mat o gjorde ganska mycket egen till Noel, men jag GILLAR verkligen att det finns ”färdig” =)
Vill mest bara säga till dig att min blogg nu är låst, jag är så himla trött på dumma kommentarer.
Kanske kan du komma in, just för att du själv bloggar.
Om det inte funkar (o om du vill läsa såklart.. haha)
Släng ett mail, så jag får din mailadress – så får du en inbjudan!
Kramar på er!
På det viset är det en häärlig djungel!
ps. sicken skit tråkiga kommentarer 🙁 är det skräppost eller folk du känner som skriver dumma grejer? nå, jag testade iaf och jag kom inte in hos dig, mailet är på väg 🙂
Hoppas du kommer in nu, har bjudit in dig =)
Ingen aning om vem det är som kommenterar så dumt, eftersom personen i fråga inte ens vågar skriva sitt namn..
Men antar att det är någon som ”känner” mig, annars kan man inte tycka så illa om någon…
Jag suger åt mig all info jag kan då även jag kommer vandra i denna djungel inom snar tid…
Haha! Jaaa, välkommen till en av de MÅÅÅNGA djunglar du är på väg att träda in i 😉
här blev det nästan bara hipp. Pytte vägrade mat med bitar, bara bitar var helt ok, men gegg med bitar i ratades. Gissar att han var året innan han åt annat än hipps sexmånadersburkar.
Men så dricker han vid tre och ett halvt fortfarande sexmånadersvälling.
Då har jag lite engångs Buzzador-påsar välling kvar att dela med mig av till er 🙂
8000?! Oh my! Ja,förhoppningsvis blir nästa lite mildare (med tanke på hur mycket jag fryser nu haha)
Nu sticker jag ut hakan här.Från en tid när det inte fanns något enda ekologiskt alternativ.
Kom ihåg en sak; ekologiskt/kravmärkt står enbart för en enda sak,nämligen att framförallt råvaran är ekologiskt framställd. KRAV är ingen riktigt bred miljömärkning och ingen hälsomärkning. Jättebra att ni vill välja ekologiskt, men gör det av miljöskäl inte av rädsla över att barnen inte ska få i sig exakt rätt mat.
Jag hade ett proteinallergiskt barn, mjölk och fisk. Sedan nästa som vi av försiktighetsskäl inte ville utsätta för komjölk för tidigt och som dessutom hade en känslig mage. Det fanns inga alternativ till hemlagat. Men så jäkla knepigt var det inte. Koka en potatis och en rotfrukt fixar vem som helst. Vi ägde ingen mixer, allt mosades med gaffel, så länge det behövde mosas. Fryste in gjorde vi däremot småburkar med frikadeller framförallt från lamm- och kalvfärs. Mina flickor älskar fortfarande hemkokta frikadeller! De burkar vi nyttjade var framförallt majs- och morotspuré. Fanns ingen anledning att efterapa själv.
Pojken fick ibland några större bitigare burkar barnmat t ex när vi gick ut på krogen. Han var säkert för liten för dem till ålder men ej till storlek. Vi kollade ej så noga. De kanske inte finns längre.
Jag kanske uttryckte mig klumpigt; färdiggjord barnmat köpte jag av bekvämlighet (vet att råvarorna är okej, jämfört med att själv köpa och därtill själv kontrollera). Att vi väljer ekologiska varor har inget med just barnmaten att göra! Vi väljer alltid KRAV och REKO när det alternativet finns.
Nu sticker jag ut hakan lite istället och gissar att en av anledningarna till att konservmaten är såpass mycket mer populär idag jämfört med för femton-tjugo år sen är att dagsens föräldrar är mer mobila än gårdagsens. Det är klart att det är lätt att koka en potatis hemma, men på Öppna Förskolan är det inte lika lätt. Eller på Babyrytmiken, eller hos föräldragruppskompisarna. Eller ibland inte ens hos mormor. Ju äldre ungarna blir, ju enklare blir det. Det är just den där korta halvårsfasen innan de börjar äta exakt samma mat som vi vuxna som det är bedrövligt bekvämt med mat lagad och förpackad av andra…!