Dagsens tips: donera om du kan!

Dagsens tips: ett färdigköpt mellanmål.
25/3 - om en våffeldag.

Mina kunskaper i det här ämnet är alltför små: jag lät min vän Marina formulera inlägget istället. Så. Nu, dags för gästbloggning!


Små prematura bebisar mår bättre och blir fortare starka om de får naturlig bröstmjölk istället för ersättning gjort på komjölk. Men det är nästan alltid brist på bröstmjölk på våra sjukhus. Ofta har mamman svårt att pumpa ut den första tiden eftersom kroppen inte är redo för det efter kanske bara drygt halva graviditeten 🙁 så bebisarna är beroende av att det finns donerad bröstmjölk i bröstmjölksbanken.

Den som donerar får lämna ett blodprov där man kollar efter HIV, hepatit och några andra läskigheter som man inte vill ha i bröstmjölken. Du får fylla i en hälsodeklaration, samt avhålla dig från tobak, alkohol och andra gifter. Du får låna en elektrisk pump och får små burkar att frysa mjölken i. Du kan bara donera bröstmjölk tills ditt eget barn är 3 månader så det är lite bråttom att komma igång efter förlossningen, så fundera redan innan ditt barn kommer om detta är något du kan tänka dig att göra (mängden mjölk du producerar anpassar sig så det räcker till både din egen bebis och donationen)! Givetvis är hygienen viktig men mjölken pastöriseras innan den ges till bebisarna. Det finns inga krav på att leverera en viss mängd och du får en liten ersättning per donerad liter. Jag doneringspumpade 2 gånger per dygn och fick då ut 90-120 ml per gång, jag ammade det ena bröstet och pumpade det andra. Vi löste transporten till Halmstad med lab-bilen och sedan förvarades mjölken i Halmstad för transport till Lund.

Länkar:
till Sahlgrenskas information
till Information från Lund

Så – om din amning fungerar, du kan hjälpa några pyttebebisar få en bättre start i livet!

Dagsens tips: ett färdigköpt mellanmål.
25/3 - om en våffeldag.
7 comments Lägg till din
 1. Önskar att man fått mer info om mjölkdonation innan förlossningen! Själv hade jag gärna hjälpt till om jag känt till det, och nu är det ju försent sedan länge 😉
  Krams

  1. just precis därför är det ju bra om infon liksom sprids till alla som kanske blir gravida snart 😀 Så de har en chans att fundera i förväg, när man precis fått barn och är mitt i kaoset är kanske inte donera bröstmjölk det första man tänker på 😀

 2. Inte aktuellt för min del just nu, men vad är det för literersättning? (räknar snabbt i huvudet om man kan göra sig en hacka…) Kanske skulle ta å bli mjölkleverantör… 😉

  1. Inte så stor, och varierar i landet, från Lund får man 150:- per liter och låna pumpen gratis, men man får inga andra utlägg täckta såsom milersättning eller parkeringsavgifter, så inte blir man rik på kuppen 😀 Jag skänkte den lilla ersättning jag fick till Spädbarnsfonden.

   1. Haha Elisabet! Jag skulle kunna ana att du får bättre betalt för komjölk än för mänskodito 😀 om vi inte räknar rena kronor och litrar alltså!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *