Dagsens tips: krama en mamma idag!

29/5 - om flammiga trappsteg.
30/5 - om wikänkållitödäi.

Eller två! Ett riktigt bra inslag i beskrivningen av den samtida familjesituations”problematiken” hämtas från oväntat håll:

Meningen (tror jag?) är att det ska vara dubbeltydigt: antingen är det två mammor som lever tillsammans eller så är det två mammor som lever med två pappor – varav en av varje i det sistnämnda fallet är biologisk – ty ”kärnfamiljen” är inte längre självklart mamma pappa barn. Även om det är så min äldsta dotter fortfarande leker. Jag tänkte börja försöka plantera in nya parametrar i hennes leka familj, någon som har några praktiska och bra tips på hur jag ska gå tillväga?

29/5 - om flammiga trappsteg.
30/5 - om wikänkållitödäi.
23 comments Lägg till din
 1. Det finns en bok som heter ”Namns mamma gifter sig” (jag kommer inte ihåg namnet) som handlar om en flicka vars mamma gifter sig med en annan kvinna.

  Jag funderar inte så mycket över det eftersom vi har alternativa familjekonstelationer i vår absoluta närhet.

  1. Med risk att låta tokig; jag blir lite avundsjuk på er som har det ”serverat” i form av vänskap med ”rätt personer” 😉

   Ska kolla upp ditt tips på läsning. Tack!

 2. Det finns numer många bra och roliga barn- o ungdomsböcker om detta för mig helt naturliga ’ämne’.

  Ett tips är att du är med i leken som ytterligare en mamma. 😉

  TACK för alla kommenterer hos mig som jag inte svarat på, men jag läser förstås och blir jätteglad för alla synpunkter och infall!

  Harebra!
  Anna

  1. Ett mycket bra tips! Att jag själv spelar rollen som ”den andra mamman” typ? *gillar*

   Anledningen till att jag gör en stor grej av det här är att jag vill ge mina barn ett försprång i så många fall som det är möjligt. Saker man pratar om hemma blir oftast mindre dramatiska när de dyker upp på andra ställen sen.

   Tack för dina tips Anna! Å om du har några fler – handfasta – råd tar jag tacksamt emot!

 3. Finns ju inspiration ganska nära er, mamman i den familjen skrev en bok om deras situation.

  1. Eh? Det känns som att jag missat nåt viktigt här?! Både du och Jenny… är det samma personer, som jag också känner?!

   1. Fast jag menade ingen häromkring. men vi har släkt och vänner längre bort.

 4. Jag försöker också tänka på det där. Att ibland har legofigurerna två pappor eller mammor och ibland kör de den ”klasssiska stilen” . Det ska ju inte verka konstlat utan så naturligt som möjligt anpassat för barnens ålder.

 5. Tror nog också att det ska vara dubbeltydigt…men bra reklam är det. Och rolig eftersom den engagerar en stor del av befolkningen.

  Om din dotter går på dagis tror du inte hon lär sig där helt naturligt om olika familjesituationer? Mina söner har lärt sig på så sätt och tycker inte att det är konstigt.

  1. Visst är det lite lustigt att en Ica-reklam kan vara så debattfrämjande 🙂

   Det har jag faktiskt inte tänkt på. Jo, EmmaLi går ju på förskola. Tror du de är så framsynta där att de pratar om, inspirerar till och uppmuntrar såna lekar? Det ska jag faktiskt fråga om! Bra hint, tack!

   1. Tyvärr tror jag inte det, även om jag skulle bli enormt positivt övereaskad och glad om det visade sig att förskolan som en naturlig del av leken tog upp andra former av familj än den heteronormativa.

    Delade familjer lär de vara väl medvetna om så snart de har vänner vars föräldrar inte lever tillsammans men andra familjebildningar som inte har sin grund i två föräldrar av olika kön är långtifrån lika naturligt.

    1. Jag är lika cynisk som du där Melkermamma, men bara för det måste jag ju gräva lite i såret och ta reda på hur det ligger till! 🙂

 6. Jag tror man leker det man känner igen men visst finns det väl en hel del böcker om andra sorters familjer. Här tänker jag från direkt tråkiga, politiskt korrekta till Alfons och hon med alla småpapporna. Jag tror att böcker kan ge lite andra bilder av hur saker kan vara.

  1. På just EmmaLi hade böcker funkat riktigt bra tror jag, för hon har alltid gillat att läsa och leker faktiskt ibland egenlekar inspirerade av sagor hon hört.

 7. HAH! Tänkte inte ens på att det kunde tolkas som ”mamma och pappas nya”… För mig var det självklart att det var två mammor typ Gardell och Levengood är pappor…. Jag ser mig inte som mamma till Bs barn på något vis, och exets sambo ser jag inte som mamma till mina barn på något vis… Men det är klart att det finns familjer där alla kommer bra överens och det fungerar så alla har ”4” föräldrar… Eller fler…

  Angående dina barns upplevelse av familj och dess uppbyggnad, så behöver du nog inte göra nåt… Att familjer finns i olika uppbyggnader, är så vanligt och självklart idag, att det kommer naturligt.

  Det enda man kanske måste påpeka en gång extra för att det verkligen ska gå in, är att så länge de är lyckliga, så spelar det ingen roll vem de lever med… Eller inte lever med.

  Och min blogg är uppdaterad =)

  1. Där ser man! För det är nog inte bara jag som tolkat den tvetydigt?

   Jag tror att det i fall där familjerna upplösts medan barnen varit mycket små och det kommit nya vuxna som naturligt tagit rollen som nya ”föräldrar” känns det nog ibland som att ha två uppsättningar föräldrar (eller iaf far- och morföräldrar). Vilket väl är fördelaktigt för kiddisarna på t ex födelsedagar och julaftnar 🙂

   Anledningen till att jag vill presentera idén att det kan finnas familjer med två mammor eller två pappor är för att jag inte vill att det ska vara lika ”konstigt” för våra barn som det i många fall verkar vara för våra föräldrar, eller t o m mänskor i vår egen ålder. Och så fångar du det viktigaste; kärleken till sig själv och andra måste alltid sättas först!

   ps. ska snoka in hos dig nu då!

   1. Tyvärr även folk i generationen som har barn nu, ja. Det är skrämmande (men också lite roligt) att se reaktionerna ibland när man ifrågasätter ett heteronormativt utgångsläge. (Jag har en stackars kollega som jag fick att gräva en väldigt djup grop när jag ifrågasatte att han kunde vara så säker på att jag levde med en man, det enda han visste var att jag var gift och hade barn, och jag fick driva det långt innan han kopplade att det ens fanns alternativ)

    1. Hejja hejja! Sånt där älskar jag, det vet du!!

     Kommer att tänka på den där gamla gåtan om en pojke som blir skadad vid en bilolycka och blir på sjukhuset behandlad av en läkare som också är hans förälder (men inte hans pappa). Den får plötsligt helt nya möjligheter till lösning nu än när jag var liten plutt 🙂 men sen är det ju också mycket vanligare med kvinnliga läkare idag än det var för tjugofem år sen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *