22/7 – om att äta eller inte äta upp maten.

Dagsens tips: Instagram.
22/7 - om aktivering av treåetthalvtåringar, och lite om det otäcka i Oslo.

I förrgår kväll fick vi spontanbesök av en annan Mamma Neptunus-familj (vi i Millas föräldragrupp kallar oss så) och först lekte kidsen alldeles förträffligt bra, sen åt vi allesammans under parasoll i trädgården, sen lekte kidsen förvånansfullt bra lite till, sen lärde sig EmmaLi klättra upp i ett träd och sen trillade hon ner från trädet hon precis lärt sig klättra i, sen somnade alla barnen och vi satt kvar ovanför sniglarna på gräsmattan i den alldeles vindstilla sommarnatten och hade sådär oförskämt trevligt och klockan blev midnatt innan Ebbes föräldrar cyklade hem (tappert att cykla tycker jag, 7,6 km visar gps:en hos mig och mitt i natten på mörka vägar blir det kanske ännu lite längre på nåt vis).

Nå. Vi åt iaf alla välartat upp det vi hade tagit till oss på tallrikarna, stora som barn. Annat är det med den här killen som GP på kvällspressmanér rapporterar om. Personligen tycker jag krögaren gjorde rätt, om än jag inte vågar lita på varken tidningens eller någon annans version av hur det verkligen gick till (kommentatorstråden efter inlägget är intressant). Snyggt är förstås att hela artikeln är som ett stort skämt, där snubben som ”drabbats” ställt upp på bild framför bufférestaurangen i fråga. Ett praktexempel på en ”dagsens lokaltidningsbesvikelse”!

Men huvudfrågan från min rubrik kvarstår: är det okej att inte äta upp mat (från en buffé) du själv lagt upp? Mitt svar på frågan är NEJ. Du tar den maten du äter upp. Är du osäker på om det smakar bra? Ta lite, och gå en gång till. Det är det som är själva syftet med en buffé! Och ett tips till föräldrar, låt inte ungarna roffa åt sig själva. Hjälp dem att välja och hjälp dem att lägga upp. Både stora och små barn kan gifetvis själva vara med och bestämma, men du som vuxen måste vara den som guidar rätt i julbords-, hotellfrukost- och eat all you want buffé-träsket.

”Magen blir fortare mätt än ögat”; ett gammalt djungelordspråk som funkar i alla lägen 🙂

Dagsens tips: Instagram.
22/7 - om aktivering av treåetthalvtåringar, och lite om det otäcka i Oslo.
6 comments Lägg till din
 1. Visst kan man missbedöma lite grand men det får vara måtta. Det man tar för sig äter man upp. Det är grundprincipen.

 2. Min filosofi är:
  Får jag en färdigupplagd tallrik där jag inte kan påverka storleken på portionen behöver jag inte tvinga i mig allt. Tar jag för mig själv till min tallrik, tar jag inte mer än vad jag tror mig kunna äta upp. Är jag osäker tar jag en midre del och hämtar påfyllning i stället.
  Denna filosofi har jag även tutat i Mini Me och det är nu aldrig problem vid ”tag-själv”-mat av olika de slag.

  1. Då tycker vi också precis samma! Hellre gå en gång extra, om det smakar bra och det finns plats i magen.

   Just bufféer plockar märkligt nog fram det en massa märkligheter ur folk verkar det som?

 3. Ja, givetvis ta bara lite och hämta mera. Det är trist hemskt att slänga mat som någon annan annars hade kunnat äta upp.

  Krögaren hade en vettig inställning och kunde förklara varför han agerat på det viset och det är det inte alla som kan. 🙂

  1. Vi vet ju inte de verkliga bakomliggande orsakerna och en artikel i tidningen kan ju vinklas ditt journalisten vill ha det, men grundprincipen är ju ändå: lägger du mat själv ska du inte ta mer än du orkar äta upp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *