3/8 – om ramadan i fel årstid.

2/8 - om en natt med en vaken Milla.
3/8 - om en lite sur karamell.

I måndags inleddes ramadan och jag har pinsamt dålig kunskap om den. Är det okej att dricka vatten? Och hur tusan fixar man att bara äta under tre-fyra timmar av dygnets alla timmar. Eller är ”reglerna” lite modifierade nu när islam inte längre är koncentrerat till en region med långa mörka nätter?

Jag är ärligt nyfiken (men för lat att googla), så om nån vet: pliis enlajten mii!

2/8 - om en natt med en vaken Milla.
3/8 - om en lite sur karamell.
10 comments Lägg till din
 1. Nej, man får inte dricka alls. De som bor så långt norrut att det inte funkar med ramadan på sommaren har visst någon typ av dispens eller vad man ska kalla det och fasta klockslag istället.

  Det där med att inte äta och dricka, framförallt att inte dricka förstår jag mig inte på. Resten, att göra goda gärningar extra mycket och att tänka mer på klokskaper än skräp-tv vore något för hela året tycker jag.

  1. Med risk att klampa omkring med elefantfötter håller jag med dig. Men fasta finns ju inom de flesta stora religioner (väl?), så det är la nåt med maten som jag inte riktigt kopplar?

   Tack för hjälpen med att räta frågetecken också!

 2. Bor man för långt norrut följer man den närmast Stein församlingen och deras tider. Detta gäller också judar och sabbat, det blir annars lite besvärligt mitt i sommaren och mitt vintern. Eftersom det religiösa året inte följer det verkliga året utan vandrar över tiden.

  Vi var i Egypten under ramadan. Det positiva var att vi slapp alla husslers i Kairo, eftersom de var lediga då det var avslutningsledigt efter ramadan. Däremot var det trångt eftersom alla egyptier gjorde samma sevärdheter som oss. Negativa var att det templet jag verkligen ville se stängde tidigt eftersom vi var där en av de sista dagarna. Man argumenterar liksom inte med vakter med k-pist

  1. Hehe, det var inte förrän jag läste din kommentar tredje gången som jag reagerade på det ”riktiga” året 🙂

   Tack för fler uträtade tecken här. Och för att jag fick skratta lite åt k-pistarna!

   Krams!

 3. Jag bor som bekant över en restaurang med Turkiska ägare, så jag frågade faktiskt om det där med klockan (eftersom vi diskuterat det på Mallias kalas) när jag stötte på ”pappa” Turk en kväll och han visade mig ett schema tider för deras ät-tider under Ramadan, schemat var för Varberg och Varberg är inte tillräckligt långt norrut för att omfattas av undantag utan de följer solens upp/nergång. Nu i början äter de kväll kl. 21.30 ungefär, och ”frukost” kl.3.30 ca (sen går de och lägger sig igen för att gå upp normal tid och arbeta). Sedan vinner de lite tid varje dag som dagarna blir kortare och i slutet av månaden har dagen minskat så mycket att de ”tjänar” två timmar, en på kvällen så de kan äta redan 20.30 och en på morgonen så de inte behöver äta förrän 4.30!

  I går kväll talade jag med sonen, om det där med att laga mat som man inte får äta själv, och han berättade att de redan ställt om sig så att det redan nu var lättare och inte så påfrestande längre!

  Kristna (”moderna” kristna menar jag) har väl inte fastat på ett par hundra år eller så… eller sedan kylskåpet blev var mans egendom och man inte behövde nöja sig med saltad eller torkad mat, mja det var kanske en överdrift men bekvämlighet har säääkert med den minskade religiositeten att göra… tror i alla fall ja… trallala!

  1. Jodå! Katoliker fastar under fastan! Fast oftare genom att försaka det extra än genom att verkligen fasta!

   1. Smart att fråga din lokala muslim mamma! Hade jag tänkt på det hade jag bett dig göra det innan jag bloggade om saken!

    Ang katoliker så tycker jag att just den religionen har så mycket annat tokigt för sig (jag förstår inte att alla religionshatare ger sig på islam jämt, har de hört talas om t ex ovan nämnda, för att inte tala om läskiga hinduism?) att just fasta väl inte hamnar på listan över ögonbrynshöjare direkt. Men tack för input J, du har såklart helt rätt! T o m tror jag faktiskt att de fastar ännu mer, t ex inför sabbaten å så där?

    ps. jag menar INTE att göra religiös debatt av det här, och jag avser apsilut INTE att trampa på tår någonstans. min åsikt är dock klar, viss dos klok och sund religion är bra, rätt och riktigt, men alla dessa ortodoxa tokar som envisas med att följa antika regler (iaf till den del som passar deras intressen) gör mig perplex. utan att döma anser jag: religion är opium för folket. och sen kan det tolkas på valfritt välvilligt vis!

    1. Det görs så mycket tokigt i religionens namn…

     JAg hamnade häromveckan på kunskapskanalen på ett program om Abrahams barn (Judendom, kristendom och islam har ju alla tre samma anfader) som var otroligt spännande. Det är en serie på tre program och jag ska föröka se dem på svtplay för jag såg bara det första på TV. Det var en blandning av intervjuer med både extremister och moderata från alla läger och resor till de heliga platserna. Väldigt spännande och intressant. Skönt att höra att det finns de som skulle vilja fokusera på likheter och samarbete och skrämmande att höra de som tycker att bara de har rätt.

     Jag är ju fullständigt övertygad om att OM det finns en gud så är alla religioner bara olika uttryck för tillbedjan av denna guden. Där varje religion har uppstått i just den tid och miljö som varit just där. Jag skulle kunna fortsätta längre men slutar nu…

     1. Kunskapskanalen är en källa till glädje i nästan allt dom visar! Den som programbesätter (eller vad det heter) där gör ett grymt bra jobb! Å tänk så intressant det måste vara att botanisera i djungeln av alla sevärda tv-produktioner som faktiskt trots allt görs i vår värld!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *