30/9 – om sandlådedebatt? Å lite dimma.

Dagsens tips: skilj på verklighet och lyxfälla.
30/9 - om min sista dag i "frihet" 🙂

Har du hört att Fazer ska byta ur den lilla gula karikatyrkinesen på förpackningen till sina kina-puffar? Igår togs saken upp av Belinda Olsson i Debatt, och gifvetvis drogs en parallell till GBs glass Nogger.

Många tycker nog att det här är en skitsak. Att det är en onödig detalj att lägga energi på. Jag anser inte det.

Det handlar nämligen om en allmänt tillåtande attityd [i samhället] som behöver ruckas. Även om det kan tyckas ta banala uttryck så är det också mycket harmlösa ingrepp i vardagen att byta namn på en glass och en bild på en godispåse. Vad spelar det för roll? En liten gul nidbild kan ses som ofarlig, men varför vill du så envetet ha den kvar?

Det är två privata företag som valt att ta hänsyn till människor som tagit illa upp. Jag tycker dessutom det är bra att vi får oss en tankeställare: vad är ”rasism”. Och var lägger jag mina egna ribbor?

Å så en helt annan grej: dimman sänkte sig över stan igår eftermiddag. När vi släckt ner Philip (tv:n alltså) för natten igår kväll kastade jag en blick ut genom fönstret. Inte förrän Mattias knäckte mysteriet fattade jag att det inte var den kompakta dimman, utan en trasig gatlykta, som regisserade kompakta mörkret utanför fönstret… ”Jeez. Det blir som att bo på landet i natt”, tänkte jag modigt – och tände ytterbelysningen 🙂

Dagsens tips: skilj på verklighet och lyxfälla.
30/9 - om min sista dag i "frihet" 🙂
6 comments Lägg till din
  1. Haha låter som hemma hos mig, fjärren har lagt ner å de är lååångt till närmsta gatulampas sken. Trevlig helg, kram j

  2. Jag håller med dig. Jag kan inte tycka att det på något vis är så viktigt för mig heller att säga negerboll att jag inte kan låta bli när det finns människor som tar illa upp. Inte tänker jag då ta strid för fazerkinesen heller. Jösses!

  3. Är det inte också så att man genom att lägga vikt vid, och debattera, GÖR något till vad det inte var? Jag tror inte någon unge som spelat ”n*gger” tänkt nedsättande om svarta i samband med spelet, eller vid inköp av negerboll på kondiset, eller elakt om kinamän eller ”gulingar” vid intag av chokladtäckta rispuffar!
    Du skulle sett de reklamskyltar jag såg i Afrika, kaniballika karikatyrer på restauranger t.ex. uppsatta av de svarta ägarna själva! Jag antar att den självdistans man har till nidbilden andra ev. har till en själv blir i viss mån avväpnad på det viset.

    1. Jag gjorde. Och mina klasskompisar. Det var därför vi började kalla det för ”kung” istället.

      Att det finns rasister och dåligt omdöme i Afrika godkänner ju inte att vi beter oss likadant? Jag anser bestämt att debatten kring huruvida det är en onödig debatt, det är DEN som är en onödig debatt att ta 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *