22/11 – om att lära en gammal pc-hund sitta.

etik i vardagen: Shopping.
Dagsens tips: kom ihåg och gör rätt.

Börjar förstå att en insnöad PC-användare inte har lika lätt för Mac som ett barn skulle ha haft. Jag lever kvar i mappvärlden. Det tog halva förmiddan att försöka komma på ett bra sätt att säkerhetskopiera över bilder till liten hårddisk. Till slut tröttnade jag och gjorde tvärtom: dvs, kopierade över senaste årets alla hårddiskfoton på Macfisk istället.

Nu ska det göras julklappar!

etik i vardagen: Shopping.
Dagsens tips: kom ihåg och gör rätt.
6 comments Lägg till din
  1. Haha! Nädå vännen! Macen gör allt själv, det är när jag ska gå in och försöka mappa allt ”som vanligt” som det blir problem. Det är ju bara att ansluta en extern (macformaterad) hårddisk och vips sköter sig allt själv: foton i ordning och program säkerhetskopierade. Osv!

   🙂

 1. Min far har en mac och eftersom jag inte har någon skrivare får jag använda den när jag behöver printa ut något. Blir alltid lika förbannad, för jag hittar ju inte på den datorn, först glömmer jag bort att ctrlknappen blir appleknappen på mac och trycker ideligen fel. Sedan försvinner ju alla program jag öppnar – varför finns det ingen startmeny? Den är ju så bra på kära PC! Haha. Och USB-minnen vars mappar inte blir mappar och fan och hans moster. Haha. Smidigt? Nej verkligen inte.
  Ha det bra

  1. Jag känner så igen mig! Jag är ju alldeles ny på Mac och har inte lärt mig att allt faktiskt är lättare här 🙂

   Det största problemet är ju i ditt fall att PCn och Macen inte pratar samma språk. Det behövs nämligen inga mappar i macvärlden eftersom allt lägger sig i så fin ordning ändå. Det är när dokumenten ska flyttas mellan olika datorer (en PC och en Mac) som det blir tokigt.

   Ett tips är att din pappa delar ut skrivaren i sitt nätverk så kan du ta med din bärbara dator (om du har en sådan) till honom och skriva ut direkt från den!

   Tack detsamma!

 2. Men är det inte en kvarlevande myt från datorernas tonårstid ungefär, att Macen är så användarvänlig och PC:n svår? Innan PC hade tagit över en del av mac-begreppen. Har man suttit och jobbat professionellt vid olika typer av PC i så där 25 år så är klart att man inte hoppar högt av förtjusning över hur ”användarvänlig” en Mac är när man plötsligt ramlar på en.

  Själv irriterar jag mig fortfarande på termen ”skrivbord” i datorsammanhang. Skrivbordet är det min dator står på, vilken sort den är av, basta. Det som händer på skärmen händer just där och ingen annanstans och borde ha egna termer, alltigenom.

  1. Njä. Det tycker jag inte. Det är ju som du skriver så att Microsoft efterapat rätt mycket nu så därför är inte skillnaden så stor 🙂 MEN, fortfarande rular Mac när det gäller smidiga och användarvänliga lösningar. Å andra sidan är det inte lika lätt att personligfiera ett Mac OS som ett Windows- eller Linux dito.

   I PC-världen är ett skrivbord inte samma som Macens Dashboard (iaf inte som jag upplever det), och för en som är uppvuxen med termen är det helt okej 🙂 men jag förstår din tanke!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *