28/11 – om att vara en oskillad fotograf.

28/11 - om adventsfina fönster?
30/11 - om ideologisk kollaps.

Mina teoretiska kunskaper gällande fotografering sträcker sig bara nämnvärt över ”grönt läge” på min gamla Eos (400D) – dvs jag fotar inte på autoläge men är inte så avancerad att jag justerar inställningar inför varje specifik bild/bildserie. Jag har på egen hand försökt plugga skärpedjup och bländarinställningar men det är sjukt klurigt att förstå när termerna blir som grekiska. Någon bra efterbehandling (typ bildredigeringsprogram) har jag inte heller. Så. Jag tog en fuskig genväg och köpte mig ett bra porträttobjektiv istället 🙂 Det är ju liksom bara mina barn jag fotograferar nuförtiden ändå!

Häromdan fick jag möjlighet att klämma på en nyare svensson-Eos (en 600D) och det är klart jag blev sugen. Egentligen skulle jag såklart vilja ha en 60D, men frågan är om den är så mycket bättre än lillebrorsan egentligen? Det jag lyckats läsa mig till gör gällande att det är två snarlika modeller. Frågan är om skillnaden är så stor att det ska vara värt att välja den dyrare?

Gifvetvis är jag inte är dummare än att jag förstår att en bättre kamera inte gör en bättre fotograf… 🙂 men… en av de saker som får mig att faktiskt fundera över en kamerahusuppdatering är att jag tycker 400:an är lite för liten. Det är ingen go känsla i det, liksom. Dessutom är typ ALLT tekniskt bättre i de nyare kamerorna – det har hänt en del på fyra år kan man säga! Men tyvärr. Det finns renoveringsbehov (t ex ett tak) som ligger före mitt kamerabestånd i kön…

Fast, drömma kan man ju!

28/11 - om adventsfina fönster?
30/11 - om ideologisk kollaps.
25 comments Lägg till din
 1. Alltså. Jag sitter som en holk när E försöker förklara skärpedjup och tekniska aspekter, men jag börjar få haj på det. Dock tycker jag verkligen att min 400D suger nu när jag måste använda den, bilderna får inte alls samma klarhet och lyster som med Eos 7D (som nu är paj) och jag dreglar och dreglar över en 60D. Jag tror nämligen den vore perfekt för mig….
  Bildredigering har jag för övrigt lärt mig några få små basicknep som fungerar i Lightroom, men det kostar säkert pengar.

  1. Men jösses kvinna! Om du haft en 7D kommer du knappast nöja dig med en 60?! Eller?

   Jaaa Lightroom kostar mycket, och som en sådan som inte snor åt mig gratis så… njä… jag har inte råd! Fast jag tror photoshop är mer min melodi, eller går det att göra snabbfixar i Lightroom också? Äh du ser. Jag kan inte!

   🙂

    1. Tack! Men… det är fortfarande nåt jag måste lära mig! Picasa funkar okej det också. Det är ju mest röda ögon som retuscheras bort 😉

   1. Om jag jämför med min 400D skulle jag definitivt nöja mig med 60D. Jag tycker ju personligen att 7an är för tung, för klumpig att bära med sig. Dessutom är den ju som jag sa sönder… 🙁 Men riktigt snart ska väl min karl få tummen ur och skicka in den för lagning.

    Och du, jag kan nästan garantera att nästan alla bilder som du ser i bloggen som är bra (och inte tagna i nutid) är med 7an, inte med min. Fattar ju inte de tekniska specarna bakom det hela, men nog sjutton är det rejäl skillnad.

    Borde förstått att Lightroom inte är gratis såklart, men det är E som fixar allt sånt via jobbet så jag är lite lost. Photoshop önskar jag att man kunde lära sig, men om jag blir en holk när vi pratar kameror kan du bara ana inne i det systemet…. 😉

 2. Skulle väl också skriva att det kan jag ju glömma eftersom det paketet kostar mer än vad jag kommer plocka ut i månaden det närmaste året (och E 8 månader efter det). Man (jag) får vara glad att man har något att fota med alls. Sen att bilderna blir skit får man bara skylla på fotografen.. 😉

  1. Dina bilder är INTE skit Alfva!! Massor av foton på din blogg är fantastiskt livfulla! Jag är ju sån som bryr mig mer om känsla än teknisk kvalitet, om du förstår hur jag menar 🙂

 3. Påminn mig nästa gång vi träffas så tar jag med farsgubbens kamera så kan du få klämma lite på den också 😉 *fråga mig bara inte om vilka siffror den har, nån värsting som kostade typ 15 lakan var det i alla fall*

  1. Nänä! Inte en chans att jag skulle våga klämma på den vännen! – då blir ju min gamla klenod helt superskittrist efter det ju! 😀

  1. Jooo! Nu är du bara snäll! Jag kan nästan ingenting så jag måste ju gå på känsla! Jag har ju ett väldigt enkelspårigt ”språk” och nästan alla bilder ser likadana ut – jag skulle verkligen behöva en kurs i komposition och ”nytänk”. 50mm-objektivet räddar mig många gånger men just nu känns det bara mossigt allt jag får fram ur kameran…

   Krams!

 4. Tack för besökskommentaren! Alla typer av tekniknörderi blir jag irreterad på, visst är är det förbannat kul med teknik och just hemkommen ifrån Fotografiska museét här i Stockholm så ser man ju klara skillnader, det måste erkännas, men precis som du säger så är det ju bilden/bildens budskap som är det väsentliga. Fast trist/taskig bild kan ju bli bättre med bra ”teknik”! (ler)
  Hm….där höll jag visst att fall på eget grepp, det blev många rader om teknik helt ofrivilligt!
  Ha en bra fortsatt vecka!
  Kram ifrån Oumberlige Peter!
  PS: ”Lasse med Melonerna” i det sista inlägget hos mig är ju urdålig kvalité, en taskig mobilkamera, men budskapet går fram, en varm het midsommarnatt sommaren för 5 år sedan!

  1. Jag är ju iofs en sån där som gillar tekniknörderi, men i övrigt håller jag med dig 🙂 blir lite avundsjuk på att du kan springa på Fotografiska sådär, jag har bara varit där en gång och det blev pga ett par bortslarvade regnbyxor ett väldans kort besök.

 5. På vårt bröllop hade vi engångskamror på bordet. Det är väldigt enkelt att se vilka bilder som vår fotografvän tagit…

  Men för oss som inte jan hjälper det med bra utrustning!

  1. Det kan jag tänka mig! Vi hade också engångskameror men det var inte så många av dom bilderna som gick att använda ;D fast folket som syntes såg ut att ha trevligt iaf, det känns ju på sätt och vis rätt bra det med!

 6. Förstår dig precis, min jag tror det var en 40D fick champange på sig nä vi firade nyår och den har därefter inte varit säg lik men redan innan tycker jag skärpan blivit sämre och sämre. Nu gick även vår lilla pocket kamera sönder, panik! Jag hade dock jobbat 50 timmar övertid förra månaden och fyller år nu i december så jag är nummera stolt ägare av en 60D 🙂 Det känns ju inte vidare smart att lägga så mycket pengar på en kamera så här innan jul men jag har ju jobbat som en liten gnu så jag tyckte jag var värd det. Fick den i förskott igår så har inte hunnit testa den ännu.

  1. Åååh! Lyllos dig! Å det var en hedervärd död din fina 40D gick till mötes; champagne liksom ;p men du är klart värd en ny kamera så som du har jobbat och slitit! Och grattis i förskott med!

 7. Något som jag tycker har hjälpt mig lite utan att jag blivit en bättre fotograf är att sätta kameran på högsta kvalitet så att bilderna tål att beskäras.

   1. Hur var det krigsfotografen Capa sade?
    ”If your pictures aren’t good enough, you aren’t close enough.”
    Tills han trampade på en mina…

    Nåväl, bra kameror är inte att förakta, bara man hittar balansen mellan pris/kvalitet och behovet!

    Tipset jag brukar ge, åt ”hemma-fotografer”, om zoomobjektiv finns vilket det oftast finns, är: max zoom och backa tills motivet ryms i bilden! 🙂

    1. Det finns flaws även med det perfekta tipset ;p

     Måste bara försvara: Föraktar apselut inte en bra kamera! Försöker bara intala mig att jag inte blir en tillräckligt mycket bättre fotograf med en nytt kamerahus att jag ska tillåtas köpa ett… 😀

     Precis sådär gjorde jag Innan jag köpte mitt objektiv med fast brännvidd. Nackdelen är ju att det med ett billigare zoomobjektiv blir rätt kassa ljusvärden, fördelen är att du får väldans snygga bilder både kvalitets- och kompositionsmässigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *