etik i vardagen: Shopping.

Dagsens tips: kommunicera verbalt!
22/11 - om att lära en gammal pc-hund sitta.

Genom relativt små förändringar i din konsumtion kan du göra mycket för vår värld. Både sällan- och vardagsinköp spelar roll, du som konsument är en kugge i hjulet och även om du tycker det känns meningslöst att ens försöka… varje liten handling är viktig!

enkelt

Jag tycker att du konsekvent ska välja både eko och reko (fair trade) eller, åtminstone eko, när det gäller choklad, bananer, kaffe och te. Avstå från margarin, välj smör eller olja till matlagning och Bregott på mackan. Och om en frigående höna lägger godare ägg? Ja, jag tror det! Vintage is good shit! Handla begagnat och låna när det går. Dra in på onödiga dubbelköp (en vinterjacka räcker oftast, t ex).

lite besvärligt

Välj säsongsanpassat och närproducerat (undantaget är vaccumpackat kött från bl a Argentina, det är bättre att transportera en sydamerikansk oxfilé över halva jorden med båt än att köpa en icke-KRAV Scanfilé från grannskapet). Ät vegetariskt en gång i veckan. Välj ekoprodukter all over i matbutiken (och på andra ställen om du kan). Använd skönhetsprodukter av naturliga(re) ingredienser: prioritera miljömärkt. Försök rensa ut farlig plast i din omgivning; ex leksaker, stekspadar och matbunkar. Tre energisnåla vitvaror är bättre än hundra snålspolande toaletter.

medium rare

Välj kläder av ekologiskt odlad bomull, av producenter som jobbar efter fair trade-koncept och undvik äkta päls som dekoration. Undvik att ”överkonsumera”, gör dig besvärlig inför jul och minska bergen under granen (vi har sen flera år ”hindrat” våra föräldrar att köpa mer än max en klapp var till döttrarna). Elektronikprylar är enormt stora miljöbovar, byt inte mobil för att den gamla blivit ”tråkig” 🙂

jobba själv

Utnyttja balkongen eller trädgården; tomater och vitlök är bland mycket annat fånigt lättodlat. Tigg till dig äpplen och päron från vänner (jag lovar att alla med fruktträd tacksamt delar med sig!). Genom att baka eget bröd och odla egna grönsaker sparar du inte bara egna ekonomin utan också miljön på många vis. Dessutom är det kul och ego-boostat att laga paj på egna rabarber 🙂

Dagsens tips: kommunicera verbalt!
22/11 - om att lära en gammal pc-hund sitta.
23 comments Lägg till din
 1. Jag skulle vilja lägga till en sak på din lista 😉 Pasta! Pasta innehåller ofta ägg, och det är ju lätt att räkna ut att tillverkaren använder billigaste möjligaste, vilket är burhönsägg, så alltid ekologisk pasta (om den innehåller ägg) så slipper du bidra till burhönsäggindustrin!

  För den egna hälsans skull tycker jag att alla ska prioritera ekologiska nötter och ekologisk torkad frukt, den icke-ekologiska innehåller i princip alltid ganska stora mängder gifter som är tillsatta för att ta död på ev. mögel och annat. Det finns en anledning till att SLV säger max 60g russin per dag till små barn…

  Det där med plast är svårt tycker jag. Det är svårt att veta vad den innehåller, hur den är tillverkad och vad som faktiskt totalt sett är det bästa alternativet. Om jag byter min plaststekspade mot en i metall, har jorden tjänat på det då? Metalltillverkning är väldigt kostsamt resursmässigt…. Svårt. Väldigt svårt.

  Alla kan inte göra allt, men alla kan göra nåt!

  1. Russintipset var bra! Det hade jag glömt!

   Problemet med ekologiska matvaror är att de inte säger något om hur djuren har det, bara vad de äter. Ekoägg är inte automatiskt från frigående höns. Tyvärr. Därför tycker jag inte man ska välja eko-pastan för hönsens skull utan för miljöns 🙂

   Ang plast så handlar det om att vara medveten. Rensa bort det direkt farliga (finns bra info på nätet vilken siffra i triangeln som är mer eller mindre okej) och byt successivt bort all plast i hemmet efterhand det slits ut. Trä är generellt bättre än metall, men undantag finns förstås!

   1. jodå, ekohöns måste ha utevistelse och tillgång till att picka frön :)Frigående höns däremot innebär i princip bara att de slipper att sitta i bur, galet många hönor ska ändå trängas på öppna ytor… (9 per kvadratmeter!) så nej, frigående går också bort, för hönsens skull 🙂 Ekoägg är det enda jag köper och jag avstår hellre än att köpa frigående och burhönsägg kommer inte innanför min tröskel.

    KRAV
    Hönsen ska ha utevistelse – 4m2 *betesmark* per höna
    Hönsen ska ha mer utrymme såväl i huset som på sittpinnar och i värprede
    Hönsen ska ges *dagsljusinsläpp* och sandbad
    Flocken får högst bestå av 3000 hönor (mot 10-15000 i trad. produktion)
    Hönsen ska ha ett KRAV-godkänt värphönsfoder

    FRIGÅENDE
    Hönsen går fritt inomhus i stallar med strö på golvet. De har tillgång till värpreden och sittpinnar. Hög beläggning, max 9 höns per kvadratmeter vistelseyta (utrymme i flera plan). Denna produktionsform medger våningsplan (hyllplan) utöver golvplanet och är ett sätt att utnyttja de dyra, ofta nybyggda, hönshusen mera effektivt.

    Frigående utomhus
    Hönsen ska ha ständig tillgång till utevistelse under *dagtid*. Rastgården ska till största delen vara täckt med växtlighet. För stallet gäller samma regler som för figående höns inomhus. Hönsen går fritt inomhus i stallar med strö på golvet. De har tillgång till värpreden och sittpinnar. Beläggning, max 9 höns per kvadratmeter vistelseyta (utrymme i flera plan). Denna produktionsform medger våningsplan (hyllplan) utöver golvplanet och är ett sätt att utnyttja de dyra, ofta nybyggda, hönshusen mera effektivt.

    1. *delar upp svaret*
     Trä är också problematiskt :-s Långtifrån alla träsaker är tillverkade av inhemska träslag, och träd växer dessutom långsamt. För att det ska hålla och fungera ytbehandlas det på olika sätt med mer eller mindre giftiga vätskor. Färgen kan vara miljöfarlig. Det är en dyrare och mer klimatbelanstande transport eftersom trä (bortsett från gummiträd och balsaträd) är tyngre än platst. och också otympligare att hantera (skogsmaskiner går på diesel och de är tunga och drar mycket!)

     Ja, som du hör är jag inte helt odelat negativ till plast, men självklart ska man vara medveten om att plast har en stor miljöbelastning. Numera finns rätt mycket plastsaker som är tillverkade av återvunnen plast, det är eko-reko tycker jag 😉

     Alla material har sina pros och cons och jag har full förståelse för att det är ett område där ”gemene man” helt enkelt slår dövörat till för det blir FÖR komplicerat att välja.

     Det sagt tipsar jag gärna om PlanToys 😉 Jättefina leksaker i gummiträd och de återplanterar allt de använder!

     Bambu är också ett material som är väldigt miljövänligt, dels för att det växer snabbt och inte behöver varken gödning eller besprutning men också för att det är ett bra trädslag att plantera i översvämningsdrabbade områden då det suger upp väldigt mycket vatten 🙂

     1. Marina, jag skrev ”generellt”! Jag kämpar för att skriva kortfattat för jag vet att många av mina nosare föredrar det 🙂 tack för att du utvecklar mina tankar. Nu behövs det inte mycket googling för att få all info om saker och problematik jag försöker uppmärksamma!

      När det gäller leksaker i t ex plast är begagnade leksaker inte lika farliga eftersom gifterna då oftast är borta ur materialet.

      Avslutar med att viska: plast från kina är inte bättre än gediget trä från Sverige! Transportkostnad är en sak, arbetsvillkor en annan 🙂

      1. Jag är HELT oförmögen att skriva kortfattat 😀 Men det vet du redan 😉 Tur jag inte har en blogg 😉 skulle inte vara många som skulle orka läsa den 😀 *kram bästa!* och f´låt för jag kapade din blogg, ska kanske jobba istället? :s 😀

      2. Det är en övningssak darling! Jag reviderar, försöker minska och redigerar åtminstone fem utkast innan publicering. Och gör sen samma sak tio gånger efter… 😉

       Liten kapning i god sak är självfallet ursäktad! Blidde det nåt jobb sen?

    2. På ekoäggen i min butik står (stod?) det ”ekofodrade burhöns”, typ. Självfallet menar jag frigående utomhus, för mig var det självklart tack för att du tydliggjorde!

     1. Då är dom inte KRAV-godkända och alltså inte krav-ägg. Det ska stå KRAV på dem och då har de värpts av hönor som fått leva betydligt bättre än frigående, utomhus eller inomhus. Det blir dessutom vanligare och vanligare att ekohöns lever som helt frigående besättningar, dvs de har flyttbara hönshus som ställs ut på markerna och så hjälper de till att hålla efter skadeinsekter mm, sköter sig själva i stort sett som en vild besättning skulle göra.

      Jag tycker du ska byta upp dig till KRAV-ägg 😉 och be din butik ta bort fejk-eko-ägg.

  1. NEJ Alfva!! Så är det inte! Att inte ha stenkoll är INTE detsamma som att medvetet strunta i. Däremot är det inte helt tokigt att se över sin konsumtion, särskilt i mataffären. Det är ju liksom enklast att börja där 🙂

   Kram vännen!

   1. Fast nog tusan är det så att jag inte är helt oupplyst men blundar lite väl mycket ibland. Trots att jag försöker bättra mig.
    Och just idag tar jag åt mig det där med energisnåla vitvarorna. Frysen/kylen och spisen är nya, men kvar står diskmaskinen från 1984.
    Maten ska jag också ta mig en rejäl funderare på. Fast med stundande föräldrapenning att leva på blir man lätt lite dumsnål.

    1. Alvfa: Faktum är att SÅ mycket dyrare mat handlar vi inte idag när vi handlar 95% eko mot när vi handlade ”vanligt” (dvs vi har aldrig köpt typ enbart euroshopper och tokjagat billigaste alternativet). Det är ju också viktigt att inte slänga mat (klimatmässigt) och det ger ju plus i kassan om man anstränger sig att faktiskt ta tillvara på det man köpt hem 🙂 börjar bananerna bli bruna? Släng dem i frysen! (och gör god chokladglass av dem), börjar tomaterna solka? använd dem – koka t.ex. en slatt tomatsås och frys in. Köpa mer rotfrukter, mindre kött, avstå halvfabrikat etc MEN man kan inte göra allt på en gång, jag tycker Ullrikas förslag ovan är en bra startpunkt, så kan man gå vidare när man känner att det inte är jobbigt längre att handla ekologiska bananer, kaffe, choklad och te (och ägg då, om jag får råda). Babysteps!

     1. Alfva, en diskmaskin är inte hushållets värsta miljöbov 🙂 det är värre med en gammal frys som står och drar tjyvaktigt massa el – *pekar menande åt mig själv i skärmens reflektion*…

      Marina det är är SÅ vi viktigt, att inte slänga onödigt mycket mat alltså. Som den inbitna snåljåp jag är kan jag inte ens slänga en liten matsked matrest nästan. Turligt har jag ju nu två små barn att ”skylla” på (blir en perfekt kvällsportion till en Milla t ex!) men vi är verkligen sjuuukt slängsnåla både Mattias å jag! 😀

      Ja jag försökte få med de viktiga instegen! När det väl faller sig naturligt att köpa ekobananer följer liksom resten med på köpet!

      1. Jag tipsar gärna om risotto – världens bästa restätarrest 😀 Grunden är ju parmesan/ lök/olivolja/risottoris och vitt vin (eller äppeljos!) samt buljong, men sedan kan man ju ösa i vad man har liksom 😀 Det gör inget om det bara finns en halv korv och 2 köttbullar man snittar ner dem och kompletterar med fryst ärtor och vips! Kvällsmaten klar!

 2. Bra skrivet darling! Tokviktiga saker!
  Bra skrivet av Marina också, jag blir mörkrädd när jag ser att inte alla köper KRAV-ägg! Jag skulle aldrig köpa annat!

  Har du läst Kärnfrisk familj och Råsmart familj böckerna?

  En viktig sak jag vill lägga till! Köp ENDAST kallpressade oljor! Allt annat innehåller saker som du absolut inte vill få i din kropp!

  1. BRA där Olivia! Det är så lätt att glömma vissa ”självklarheter” och jag är glad att ni är duktiga på att fylla i listan!

 3. Men man kan inte heller alltid vara säker på att eko automatiskt är bättre… Ibland är närheten viktigare. Eller köttexemplet du tog själv där faktiskt långt bort är bättre även om det ena är eko och det andra inte… Synd att belastningsinfon inte blev godkänd!

  1. Så kan det vara Melkermamman, men då spelar det ju också roll vilket perspektiv man tar, sitt eget eller jordklotets? Sedan är eko-köttproduktion svår eftersom det är lite brist på eko-foder så det som inte har egen produktion av foder kan riskera väldigt höga kostnader, då är Vilt ett bra alternativ 🙂 eller Vegan 😉

   1. Just kött är jättesvårt. Djurhållningen känns viktigast för mig där och då är inte nödvändigtvis eko alltid bättre. Då är som du säger vilt alltid ett bra alternativ och kanske mindre djurbesättningar med mer ”kärlek”
    Kött är alltid en stor resurspåverkan och det ger större effekt miljömässigt att äta mindre av det och fundera över vilken sort

    Huvudskälet till eko är ju att det hushåller bättre med resurserna totalt över jorden och därför är även transporter en viktig faktor. Sen är ibland konventionell (modifierad) odling under vissa förhållande ibland ett bättre alternativ. I samband med vattentäkter tex vill man inte alltid ha den bakteriologiska risken med naturgödsel… Men nu känner jag att jag ägnar mig åt att komplicera något som Ullisen ville försöka visa är ganska enkelt.

    Och dina råd Ullis är väldigt bra, det är bara det att med mer kunskap kan man ibland välja att göra lika stor/liten nytta med val som jan verka sämre. Men det ska då vara val. (jag sopsorterar tex inte mjölkpaket och kladdig plast)

    1. Huvudet på spiken Melkermamma! Jag vill ju visa att det är enkelt att börja leva eko så jag väljer att inte fortsätta er intressanta diskussion 🙂

     Kort bara; jag brukar som ni säkert vet rangordna mina inköp efter 1 närproducerat, 2 fair trade, 3 ekologiska varor. Det här inlägget var inte tänkt att handla om mat i huvudsak – enbart – men det blir ju lätt där man fastnar!

     ps. et tu vännen! jag trodde jag var ensam om att inte slösa varmvatten på sånt som ska slängas?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *