13/12 – om fyraårskontroll (och luciafirande).

12/12 - om ännu en lossnad mosaikbit.
Dagsens tips: Musikhjälpen i P3.

Igår var jag med EmmaLi på BVC:s fyraårskontroll och hon gick – som alla andra – därifrån med guldstjärna och stolt förälder. Hörsel-, syn-, balans-, samtals- och alla andra test gick fint. Det roligaste för mig att se var/är hur eager (kommer inte på ett bra svenskt ord…) hon är i situationer där hon får svara på frågor eller lösa problem. Hon satt som en lycklig liten hund, med blicken klistrad på sköterskan, väntande på nästan kommando/fråga att svara på 🙂

Vår BVC-sköterska vet att vi i flera år varit ”oroliga” för Emmis R så hon frågade försiktigt om vi kanske ville ha remiss till logoped. Det vill vi gärna, för trots att en del bra övningar hittats på egen hand är experthjälp såklart alltid att föredra.

Å så en fantastisk nyhet inför ikväll: vår förskola har fixat så vi kommer kunna fira lucia i en närliggande skolas matsal!! Tidigare år har firandet alltid varit utomhus (de år vi varit med har små och stora fryst som *fult ord*) men med kvällens stundande regnoväder togs saken i nya händer. Tjohoo!! Jag är såå glad för det!

12/12 - om ännu en lossnad mosaikbit.
Dagsens tips: Musikhjälpen i P3.
7 comments Lägg till din
 1. Duktiga EmmaLi! Novas tur på torsdag, får se om hon får godkänt.

  Vi gick tyvärr bet om luciafirande på förskolan då allt ställdes in pga vädret.Kylan och snön fixade vi med bravur förra året men dagens regn och blåst satte stopp för arrangemanget. Lilla lucian var något besviken och som grädde på moset stukades lilla hlgerfoten precis innan hämtning.

  1. Tack snälla du! Lycka till själva på torsdag, men det är klart hon blir godkänd!

   Vi fixade inte kylan förra året, Milla blev så ledsen när hon inte kunde äta sin pepparkaka i sina tjocka vantar… Det blev jättejättebra i år på det viset! Så tråkigt att det blev inställt för er. Blir det nytt försök för er tro?

   Krams!

 2. Vi kunde aldrig göra 4 års kontrollen på vår lilla inte heller 5 1/2 års kontrollen,. Hon är för vild helt enkelt!

  Härligt att ni fick vara inomhus nu när vädret är så illa.

  Hoppas allt gick bra Kram

  1. Det finns ju inget som säger att man måste göra de här kontrollerna!

   Ja det blev ett mycket bra firande! Enda nackdelen är att jag var tvungen att proppa mig full med piller för att orka vara med (envis jefla influensa som inte släpper sitt grepp om mig).

   Tack för omtankarna!
   Krams tillbaka!

 3. Ordförslag: Ivrig, angelägen… eller ett fult ord på tre bokstäver som inte är lämpligt att skriva ut eller, för den delen, tala om i samband på underbara 4åringar men på vuxna?

  Alternativ till fryst som(fult ord): frusit som… 😉 !

  1. Ivrig var bra förslag! De två andra klingar i sammanhanget för negativt tycker jag?

   Äh, jag skrev frusit först men tyckte det lät för korrekt. Språkanarkisten i mig måste få ro vettu 😉 jag fick liksom hindra mig för att inte skriva frysit!

 4. Minns med fasa båda fyraårskontrollerna. Flickornas alltså, Pojkens gick förstås som en dans, ungefär som din EmmaLi skulle jag tro. Äldsta blev ombedd rita en gubbe. Vägrade. Blev ombedd rita ett kryss. Vägrade. Då gjorde barntanten ett diagonalt streck över papperet och bad M göra ett streck så det blev ett kryss. Då tog hon motvilligt pennan och satte dit det tunnaste lilla streck man någonsin kan tänka sig, en centimeter långt. Men ett kryss blev det.

  Mellan satt under bordet större delen av tiden. Utom när hon klev upp och fyllde hela ritpapperet med både detaljerad gubbe och annat, som vanligt till allas häpnad.

  Inget av våra barn kunde säga R när de var fyra. Mellan skulle nog ha kunnat om hon inte hade språkhärmat sin storasyster, hon tappade förmågan att säga L när hon upptäckte att inte storasyster kunde. I Göteborg drogs logopedresurserna ned kraftigt på 90-talet, när Äldsta skrevs ut från logopeden vid 6½ kunde hon säga R men inte annat än undantagsvis L. Men att inte behärska enstaka ljud, framförallt inte R, var inte skäl att få gå hos logoped i Göteborg i mitten av 90-talet. Jag övade själv med Äldsta innan hon skulle börja skolan. Med motivet; du måste kunna säga ditt namn! Det gick. Stenhård träning. Icke helt pedagogiska metoder.

  Pojken fick logopedträning först när han var åtta år. Men enbart för att en speciallärare på skolan hade viss logopedutbildning och kunde ta sig an honom på lediga stunder. Han lärde sig säga R i rena ilskan över hennes dumhet. ”Jag är rosenrasande på min fröken”. Alla sätt är bra utom de dåliga.

  Men ni är sannerligen lyckligt lottade om ni får logopedhjälp för R redan när hon är fyra! (Molly fick alltså sin logoped pga stamning, inte ljud.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *