24/2 – om skottdagen, monarki och en walk down memory lane/korridor.

23/2 - om Twitter.
25/2 - om käftsmällsföräldrakärleken.

Idag är skottdagen. På denna dag ett skottår får kvinnor fria. Det är alltså tolv år sen exakt som Mattias fick ett mycket specifikt vykort från mig! Jag bodde i Lund, å knappt två månader senare bytte vi ringar på Karlsbron. Drygt tre år senare blev vi äkta och bytte två ringar till. Tajm flajs!

Jag hörde på Debatt igår kväll en ovanligt sansat åsikt i monarkifrågan: i en demokrati ska alla ämbeten väljas – sen kan en monark/regent/statschef väljas på 50 år om man så vill. Det tjattras ju en del om att allas barn minsann kan vara sessor och prinsar men jag står tyst i den diskussionen. Personligen skulle jag nämligen aldrig aktivt välja att uppfostra en prinsessa. Man kan väl säga att jag är glad att någon annan åtar sig uppdraget.

Häromdan var EmmaLi och jag hos en logoped på sjukhuset. Gissa hur paff jag blev när jag plötsligt fann mig i korridoren mot ”nya” förlossningen? Den som då, för två år sen, tog en absolut evighet att forcera (jag blev omgådd av åtminstone en gravid racerraket) skuttades nu fram bredvid fyraårsk entusiasm och nyfiken beundran. Vad hon följde och gillade? Jo. Små fotavtryck, tassar samt en målad navelsträng längs hela ena väggen.

20120224-001137.jpg

Jag minns hur vi, när vi passerade med myrstegsfart, passade på att studera den skrivna skylten intill lilla bäbin på målningen (som tokigt nog ligger i sätesbjudning) och jag minns lite generat hur språknörden i mig – ilskna värkar till trots – hajade till. Då, i uppspelt sinne och aktivt värkarbete, blidde det inget förevigande. Vi (läs: Mallias!) hade dessutom glömt kameran! Nu, med flightmodad mobil, fanns tid för förevning. Om dom nån gång får för sig att stavningskontrollera menar jag? Min print-screen finns då i säkert nosat förvar 🙂

23/2 - om Twitter.
25/2 - om käftsmällsföräldrakärleken.
9 comments Lägg till din
 1. Jag trodde också att det var skottdagen igår, men tji fick jag! De har flyttat den(!) och det redan år 2000. Du var alltså en av de sista som valde det gamla datumet att fria på… om du inte var ett år försent ute, vill säga?

  Nåja, det blev er alldeles egen dag – skottdag eller inte. Jag är glad att du valde så rätt. 🙂
  Kram

  1. Shit!!? Jag friade på fel dag alltså?! Men… betyder det att hela vårt äktenskap bygger på en lögn? 🙁 mjau… hur gör vi nu tro? Hehe 🙂

   Tack för att du rättade! Och, för att du gillar valet av make. Det gör nämligen jag mä!

 2. Angående Demokrati och Monarki: Bestämde inte vår demokratiskt valda regering (eller var det Riksdagen,lika demokratisk den)i samband med att Viktoria blev kronprinsessa att vi skulle ha kvar monarkin, eller var det tidigare? Och är det ALLTID viktigare med demokrati, även om det blir både dyrare och sämre?
  …f.ö. demokrati, hur demokratiskt är det när man bara kan välja på företrädare från redan etablerade yrkespolitiker utvalda av andra yrkespolitiker? Samt, hur demokratiskt är det när bara en del av de röstberättigade faktiskt utnyttjar sin rösträtt (60% eller så?) i de val på förutbestämda personer? Ja det så klart, de använder sin demokratiska rätt att inte rösta men hallå är det DET som är demokrati?

  1. Tror det handlar mer om en total ovilja till monarkin än en vilja att egentligen argumentera? När det gäller folkvalda så är det ju faktiskt upp till vem som helst att ge sig in i gröten. Det går ju: kolla bara på Bert, Ian å deras kompisar… det där att folk väljer att inte rösta, DET är det största problemet i en demokrati tycker jag. Men… fler än 60 procent är det ju!

   ps. rättar inte den här gången så ~Sol~ får se vad det är jag ”brukar” korrigera :p

 3. Haha. Tack. 😀

  Och som svar på den första frågan; Jo, regentskapet övergick till det förstfödda barnet i samband med att Victoria föddes. 🙂

  1. 🙂

   Fast inte när hon föddes (hon var ”vanlig” prinsessa då) men kanske när hon blev kronprinsessa? Kungen var emot att tronföljden skulle ändras till ”förstfödd” – han tyckte det antika ”förstfödde son” skulle gälla i fortsättningen med.

    1. Gammal diskussion som jag trillade in på: jag har t o m för mig att det var så att Carl Philip var regent ett litet tag innan det – mot Kungens vilja – flyttades över till Victoria. Eller blandar jag ihop det fel nu?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.