7/2 – om att arbeta efter sextifem?

6/2 - om en snäv ordbok.
8/2 - om att va klantig två dagar i rad.

Det är ett evinnerligt ”tjöt” om Reinfeldts utspel överallt. För att undvika skriftliga missförstånd försöker jag hålla mig från att kommentera alla bloggar eller facebookinlägg om saken (det verkar vara omöjligt att diskutera politik bakom datorskärmen?), men nog är jag införstådd med att vi måste ta tag i vår egen pension för att slippa sitta på bar kvist som pensionär?

Min okvalificerade gissning är att det inte är enbart ekonomiska orsaker bakom förslaget att tillåta arbete upp i högre åldrar. Nuvarande pensionsålder är satt på premisser som ändrats: medelåldern har ökat och den sammanlagda tiden vi arbetar i vårt liv har minskat. Något måste göras för att finansiera vår välfärd? Vem är redo att hjälpa till? Jag vill verkligen inte ha ett Grekland!

6/2 - om en snäv ordbok.
8/2 - om att va klantig två dagar i rad.
28 comments Lägg till din
 1. När folk i min ålder protesterar mot detta så blir jag lite rädd, är dom redan trötta på sitt jobb efter 3 år?? Kraam

  1. Men eller hur!!? Sådär tänker jag med! – dessutom tror jag det handlar om inställning. Att redan nu planera för sin pensionering skulle inte ens funka för mig (som är… ehum… en liten smula äldre än du :)!

 2. Pensionssparande har jag redan börjat med. Men klart man vill jobba så länge som man kan. jag är 21 år, finns ingen anledning att hänga upp sig på en sån sak.. Finns de inte andra saker folk kan oroa sig över?? 🙂

  1. Ajaj! Nu ser jag hur klantigt jag uttryckte mig! Menar såklart att jag inte planerar för hur min tid som pensionär ska spenderas, dvs att jag inte ska arbeta… inte att jag inte pensionssparar 🙂 – för det gör jag gifvetvis!

   Hehe! Va bra det är när det som ska vara ett försök till förklaring liksom bara rör till det ännu mer 😀

 3. Kika gärna in i min blogg och var med i tävlingen där du kan vinna en valfri vara från Evas underkläder och även en eller två påsar majskrokar

 4. Jag har faktiskt inte börjat än. Pensionssparandet alltså. Så gammal är ju inte jag, fast det är jag ju. Måste tas tag i igår.

 5. Pensionssparande är ett MÅSTE, i synnerhet för generationer födda efter 1960! Ju tidigare man sparar dess mer blir det och ju mindre i kronor behöver man spara… enkelt men tyvärr inte alltid uppfattat så! Detta har jag tjatat om i evigheter men har dessvärre t.o.m. hört kollegor säga att man kan vänta med, eller göra uppehåll i, redan påbörjat ip-sparande med motiveringen att pengarna behövs medan man är i arbetslivet! Vem kan veta det???
  Kanske det är dags för obligatoriskt enskilt pensionssparande? Den som sparat i onödan och inte ”behöver” pengarna kan ju ge bort dem?

  1. Jag håller ju tveklöst med om att var och en måste ta ansvar för sin ekonomi både före, under och efter arbetslivet, men… Jag förstår hur dina kollegor tänker. Det finns faktiskt situationer när det är bättre att leva i nuet än spara för framtiden. Vad är en rik ålderdom utan ett rikt liv att se tillbaka på? – å då hänvisar jag såklart inte bara till monetär förmögenhet: lyckliga minnen är (väl?) mer värt än pengar på banken?

   Det gäller väl att hitta en bra balsgång. Jag menar, man kan ju dö innan pension också?! :/

   Obligatoriskt är lite tokigt tycker jag. Vanligtvis. Men flr att undvika fler grekiska härdsmältor är det kanske nödvändigt!?

 6. Om man jobbat i sisådär 47 år så tycker jag att man verkligen förtjänat att få bli pensionär (med gott samvete!). 🙂

  Men jag måste förtydliga att jag inte på något sätt i mitt tyckande tagit hänsyn till rikets finanser eller andra icke ekonomiska orsaker som kan tänkas ligga bakom det hela. Jag bara tycker så helt enkelt. 🙂

  Ha det så bra! Kram!

  1. Ja, men hur många har jobbar sisådär 47 år vid 65?

   Det funkar liksom inte att börja jobba vid trettio och gå i pension vid 60. *ler* det är svårt, jättesvårt, men de som jobbar ska både ge unga en bra utbildning och äldre ett bra liv. Och de som av olika skäl även däremellan inte kan bidra till vårt gemensamma och behöver stöd. Jag är inte ett endaste dugg ironisk och tycker verkligen att dessa grupper ska ha hjälp av det gemensamma men då måste kanske vissa/några/många jobba längre

   1. Här var jag bor i norraste delarna av vårt land är det i alla fall väldigt vanligt att man hunnit jobba ”sisådär 47 år” när man går i pension. Ofta dessutom på samma arbetsplats (!). Och alla dessa år beror naturligtvis på att man inte har någon högre utbildning.

    Nu är ju detta med att jobba evigheters evigheter på samma arbetsplats på väg bort även för oss här uppe. Nu stannar man inte SÅ länge utan vill vidare och utvecklas i sitt yrkesliv vilket aldrig är fel. 🙂

    Här finns det pensionärer som tycker det är jättelångsamt att få tiden och gå. De jobbar då lire extra efter sin pensionering vilket jag tycker är jättetrevligt. Men men…långt ifrån alla gör det!

    Det är ju faktiskt tillåtet att jobba efter 67 för den som kan, får och vill så bara jobba på för det skulle då jag ha gjort! Och nej, detta är inte heller ironi. Jag skulle jobba för jag blir otroligt uttråkad av att bara gå hemma. Tunt i plånboken blir det säkert också så påfyllning hade nog inte alls varit dumt. 🙂

    Ha en trevlig kväll! 🙂

    1. Det är ju en sanning med modifikation om det är tillåtet att jobba efter 67. Fram till 67 bestämmer du själv, sedan är det upp till arbetsgivaren om du får fortsätta.

     1. Du har helt rätt såklart! Om man får, kan och vill så är det bara att jobba på. 🙂

      Och nu kan jag säkerligen ha fel men det är väl rätt förmånligt för arbetsgivarna att ha pensionärer i sin ”stab” så man ska väl ha misskött sig rätt ordentligt för att inte få tillåtelse att jobba vidare (finns det inte jobb är det ju en helt annan sak).

      1. Nja, min erfarenhet är att om du inte har en specialkompetens så sägs du upp vid 67.

      2. Min granne jobbar på Ringhals, han var helt förkrossad när han bokstavligen tvingades gå vid 67 i våras. Nu har han förlikats och kan nog t o m njuta av ledigheten (eller vaddå ledig, han står på torget åtminstone en gång i veckan och säljer blommor så ”ledig” är han ju inte!)!

      3. Funderar just om det återigen är skillnad på norr och söder? Bristyrken här i ”stan” är bl a busschaufförer och undersköterskor och det är främst de som får jobba som pensionärer. Inget jobb är att förakta alla är lika viktiga men specialkompetens vet jag inte riktigt…

       De flesta yngre busschaufförer söker sig till gruvindustrin istället där det är betydligt bättre betalt och drägliga arbetstider. Och 40-talisterna som pensionerats från vårdarbeten är inte få till antalet här i stan.

      4. Jag tror det är stor skillnad. Både i arbetsmarknad och i arbetsmoral. Mina ”fördomar” säger att vi här i söder har en långt sämre arbetsvilja än ni i norr. Men det där kanske vi egentligen inte ska diskutera 😉 kan iaf bara säga att om det jag tror stämmer, då flyttar jag gärna till norr! 😀

    2. Även i norraste Norrland sker väl en förändring med när du börjar jobba? Jag har länge jobbat kommunalt i en mindre stadi södra Sverige och även där bland de äldre kommer de flesta ha jobbat 45+ år när de fyller 65 men de är ett utdöende släkte

     1. Tjohoo! En levande diskussion som lever helt utan mig! *älskar*

      Jag förstår er båda två. Med risk att trampa på tår tror jag att vi här nere ”på kontinenten” är tio femton år före när det gäller en del saker, men hopplöst efter när det gäller andra. Om så inte är fallet har jag gått på Kjell Sundvalls propaganda och ursäktar ödmjukt! Faktum kvarstår dock. Något måste göras åt vår ekonomi, och vem som än väljer att arbeta och vem som väljer (obs ”väljer”) att inte göra det spelar kanske mindre roll så länge alla gör det de kan och känner att de vill, klarar av och har samvete till? Eller vänta nu, samvetet ska vi nog lämna utanför för annars blir det nog galet på himla många vis… 😉

      PS. Ulrika, det är rätt befriande med en helt ”ogrundad” åsikt då och då tycker jag! Att tycka en sak och faktiskt stå för att det inte har nån egentlig orsak utan bara en känsla. Ganska ovanligt i mitt vuxna liv att få känna sådär faktiskt 🙂

      1. Hmm…nu ser jag att min förra kommentar till Melkermamman nog hamnade lite fel.

       Ullrika: Jamen visst är det kul med diskussioner? Och extra kul när man kan respektera varandra (som nu t ex) och inte använda en massa fula ord som ofta sker på olika sajter. Ibland funderar jag om jag ibland låter sur i mitt skrivande för det är verkligen inte meningen.. 🙂

       Vet du Ullrika? Du har helt rätt! Ni är nog långt före oss i många saker så jag tror nog att Kjell Sundvalls propaganda kan stämma.

      2. Jag är nog bara som alla andra i mitt tyckande just nu. Känner bara att de har gjort sig förtjänta av det.

       Nästan alla jag sett på t ex facebook eller i det verkliga livet är helt upprörda över detta förslag att jobba till 75. De är skitförbannade (och har också helt ”ogrundade” åsikter) och säger bara att de inte tänker jobba så länge. PUNKT! Tack och lov har jag än så länge inte hört någon i min ålder säga så.

       Nu ska jag sörpla vidare på mitt morgonkaffe. Hoppas ni får en fin lördag. 🙂

      3. Tyvärr tror jag att de allra flesta (alla?) som facebookar sitt missnöje faktiskt inte vet att de är missnöjda med en fantom: det har aldrig varit på förslag att pensionsåldern ska höjas till 75! Det är en missuppfattning som blivit sanning och jag blir rätt lessen över hur snabba folk är på att haka på utan minsta antydan till källkontroll…

       Å så håller jag såklart med: jag älskar att diskutera när det går rätt till!

       Krams!

     2. Javisst är det på gång förändringar här också. Eller kanske inte på gång. Det har nog redan börjat ske i och med att allt fler skaffar sig högre utbildning direkt efter gymnasiet. 🙂

      Och de som jobbat sisådär 47 år är också på väg att bli ett utdöende släkte här i våran lilla ”by” också. Det finns ännu några tappra kvar men sen är det nog slut…

 7. Om man googlar lite så ser man snabbt att 1913 när första allmänna pensionen infördes var medellivslägnden 55 år och pensionsåldern 67…

  Medellivslägnden har fortsatt stiga och är lite högre hela tiden. Pensionären idag kan förvänta sig runt 20 år. Och någonstans måste det kompenseras för att man är äldre när man börjar jobba.

  Nu har jag inte riktigt uppfattat att iden är att höja pensionsåldern utan att slopa obligatorisk pension vid 67.

  1. Precis så. Jag förstår ärligt inte att ”alla” hakat på jag-tänker-iallafall-inte-jobba-till-75-tjaffset? Media (och koll-lösa mänskor på Facebook) har spätt på och nu verkar den verkliga tanken med alltsammans ha gått förlorad? Jag hoppas folk kan sansa sig och åtminstone försöka förstå. Det är ju så viktigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *