etik i vardagen: Håll dig till förskoleschemat.

30/4 - om bättre än en majblomma!
1/5 - om du springer på mig...

Idag var det visst klämdag? Våra båda ungar utgjorde en sjundedel av kidsen på förskolegården när de lämnades imorse och hundra procent när de hämtades efter fem. Under en period hade det tydligen varit fler pedagoger än barn och då är det inte utan att jag undrar hur i helsefyr folk tänker?

Jag menar, även om de på nåt underligt vis missat alla lappar på avdelningarna (”snälla, kontrollera arbetstider för klämdagarna vid valborg och kristi himmelfärds!”) och dessutom lyckats undgå alla jagande fröknars ”glöm nu inte kolla schema för klämdagarna” så krävs det knappast raketingenjörsexamen för att lista ut att bemanning sätts efter schemalagda ungar? Mellan raderna förstods att en del föräldrar inte ens haft hyfs att höra av sig imorse?! Men alltså. Nää!! INTE OKEJ!

Jag vill inte veta hur mycket extra detta kostat kommunen. Pengar som kunnat användas till nåt viktigare än att låta förskolepersonal gå sysslolösa i onödan.

Men jodetförstås. Våra döttrar tyckte det var görlyxigt att få så mycket uppmärksamhet och plats! De fick vara tillsammans hela dan och hade varit ute i stort sett hela eftermiddan! Men.. det hör ju liksom inte hit? Jag tycker så synd om de pedagoger som ”tvingades” till jobbet idag, helt i onödan. Åtminstone en hade velat vara ledig men inte fått. Klantföräldrar säger jag bara.

Tänk på nån annan än dig själv är mitt tips idag – fast som avslutning passar jag på att önska glad valborg och hojta välkommen käraste vår!

30/4 - om bättre än en majblomma!
1/5 - om du springer på mig...
10 comments Lägg till din
  1. Men eller hur!? Det är bara lathet och en jefla irriterande jag-skiter-i-att-det-drabbar-andra-det-drabbar-inte-mig-mentalitet. Men kanske skulle de tänka på att det faktiskt drabbar dem!! Eller iaf deras stackars ungar för det är ju från deras kassa pengarna för onödiga personkostnader dras 🙁

 1. Och inte bara igår, det är ju så rätt så ofta. Som i julas, då inte en dag utan flera på raken. Nästan två veckor faktiskt, jag som får dåligt samvete när vi säger till först dagen innan att A måste vara ledig nästkommande dag. Helt enkelt för att det bestämts lite hastigt och lustigt.
  Men ja, stackars personal som är där mest i onödan. Och stackars våra pengar som faktiskt kunde gått till mer personal i vården istället där det garanterat var brist på samma vara.

  1. Ja jisses. Hur är folk funtade!? Skönt att se vi är fler som retar oss! – eller alltså, inte att det är skönt att vi är många som är irriterade men att det är fler än min man å jag som faktiskt reagerar och tycker det är otänkbart att göra såhär!?

   En gammal kollega till mig utbildar sig till förskolepedagog och hon berättade att de på en förskola hon varit gjorde ett cirkeldiagram som visade vad saker och ting faktiskt kostade. Kanske skulle en sån grej få åtminstone nån av slarföräldrarna att orka tänka efter? Tror jag ska tipsa min förskola om det!

 2. Jag retar också upp mig på detta för det är så förfärligt mycket personal under julledigheter och andra lov. 🙁

  Frågade en gång på förskolan beträffande detta och de sa att de inte kan ta ledigt för deras semesterdagar räcker inte till alla lov som finns. De vill ju vara ledig på sommaren också. Hade jag inte ens tänkt på……kanske beror på detta? Nu vet ju jag såklart inte hur det funkar i eran kommun. Här finns två förskolor men sommartid och under vissa lov har bara EN förskola öppet å detta får då ta emot alla barn. Där sparas såklart en slant. Sen tycker mina barn att det är jättekul att gå dit för det är ju helt andra saker där att leka med och utforska.

  1. De flesta pedagoger på vår förskola jobbar (självmant?) inte heltid så det finns timmar att plocka ut för dem på t ex klämdagar och långlov. De har ju egna familjer de vill vara hos då, såklart! Som ”tur” är har vi några barnlösa pedagoger och barnskötare mä, och de tar gärna de där obekväma timmarna så att vi ska slippa vikarier t ex 🙂

   Hos oss finns det en hel skog kommunala förskolor men de är indelade i rektorsområden och inom detta område brukar det vara så att bara en förskola håller öppet under t ex jul- och sommarlov. Det sparar såklart pengar, och gör säkert att en del väljer att hålla sina ungar hemma bara för att de tycker det är lite besvärligt att låta barnen vidga sina vyer en smula. Eftersom Mattias och jag jobbar i butik båda två har vi svårt att ta ut semester under sommaren, och under julen är ju bara att glömma. Men jag brukar försöka se det som att barnen har det extra mysigt under de där barntomma tillfällena: de får ha sina fröknar för sig själva och får möjlighet att uppleva sin förskola som ett väldigt lugnt och mysigt ställe – också!

   Krams!

 3. Håller med du! I vår kommun har de varit tvungna att sluta med den avgiftsfria sommarmånaden, eftersom föräldrarna valde att ha barnen på dagis MER när de hade den förmånen. Inte klokt. Visst fattar jag väl att måste man jobba så måste man – och det finns bra sommarlösningar också då flera avdelningar slås ihop och man är ute mycket. Men när jag får veta att en väldigt stor mängd av dessa barn var sk ”15-timmarsbarn”, dvs med en föräldraledig mamma eller pappa då blir jag smått sur. Och inte för personalens skull i första hand – utan för de små barnen som inte får något sommarlov. Vem hade velat jobba HELA året utan semester? Klart att de behöver stimulans men hallå, man kan ta med dem till stranden eller någon lekpark så får de hänga med andra kids. .. Detta resonemang ogillas. Lika mycket som att man tydligen bokar in dagis på sommarschemat, men sen när det blir härligt väder stannar man hemma med ungarna. Och då står såklart en hög pedagoger där som hade kunnat få vara lediga t ex. Nä.

  1. Jag håller med dig så långt som att jag verkligen inte fattar det där att folk måste utnyttja varje möjlighet att snika till sig saker i livet. Det känns väl logiskt att jobba såsom schemat säger, inte vad fakturan från förskolan innehåller?

   Men. Nu är jag ju en sån som ser förskolan som mer än förvaring 🙂 det betyder att mitt äldsta barn var ett sånt som gick sina 15 timmar på förskolan när jag var f-ledig med det mindre för att få den pedagogiska input och stimulans jag själv aldrig skulle kunna ha gett henne. Nu har vi iofs ingen gratis sommarmånad här, men vi har avgiftsfritt för 15-timmarsbarn från det år de fyller 3 under höst- och vårterminen (de fick alltså inte gå gratis på sommaren). Hon älskar sin förskola och ville verkligen gå dit! – på sommaren också. Så det var bara att vackert skicka in ansökan och betala full avgift för sommaren också. Det mumlades en del från särskilt en specifik pedagog som verkade ha svårt att jag inte ”kunde hålla mitt barn hemma”. Nä. Det kunde jag inte, för hon ville inte. Och jag ville inte. Jag tycker förskolan är BRA! Hon lärde sig otroligt mycket under det år hon gick trots att jag var föräldraledig och jag försvarar mig gärna när och om jag blir påhoppad (vilket jag INTE känner att jag blivit av dig vill jag verkligen poängtera, men det händer ju ibland att ”folk” har svårt att förstå att vi valde att låta henne gå kvar på förskolan trots att jag gick hemma)!

   Nu blev det en roman! Sorry! Tycker bara ämnet är så intressant 🙂

   Krams!

 4. Jag har jobbat på förskola och vet att detta är ett väldigt vanligt fenomen. Man frågar och påminner många gånger inför en klämdag eller lovdagar och de bedyrar att barnen ska vara på förskolan den dagen, sen tar de antingen själva ledigt (alternativt vabbar) eller så finns plötsligt far/mor och far/morfar i faggorna (precis som om de vore ett nytt fenomen) och barnen kommer inte trots att verksamheten planerats utifrån deras bekräftade vistelse där den dagen.

  Min favorit är ändå de föräldrar som har barnen på förskolan till stängningstid dagen före jul, midsommar etc och sedan är sena vid hämtningen för att ”de passade på att ta ledigt halva dagen för att ”hinna med allt julbestyr”. Jo, för förskolepersonalen vill ju inte hem till sin familj för att hinna förbereda något, de inte. Puckon.

  1. Det finns idioter i världen, det verkar inte gå över för att de får barn. Uppenbarligen. Jag blir helt galen när jag hör sånt där!! Hur fan kan folk med?

   Men. Det var ju liksom alltid samma mänskor jag mötte på Kvantum efter jobbet, jag MED barn, de alltid utan… menmen. Det är deras samvete 🙂

   Krams!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *