3/6 – om en ny lekplats i stan.

Dagsens tips: 2+2+2= en ren.
5/6 - om lite diesel.

Nu är jag konservativ gnällkärring. Bara varnar liksom!

Det finns… jag menar… det FANNS en liten fin centralt belägen lekplats där vi brukade leka, mina kids och jag/pappan/mormorn. Här fanns de gamla ”tråkiga” klassikerna gungor, lekhus med rutschbana och en sandlåda. Till detta fanns en gammal gunghäst i trä som döttrarna älskade och en halvantik karusell i metall som jag själv snurrat mycket i! Alltsammans omringades av staket och skyddande buskar, buskar som erbjöd både skugga och rekvisita till lekar. Men. För två månader sen möttes vi av en alldeles platt grusplan där ”vår” lekplats legat. Det visade sig att en ny lekplats var i antågande. Jag anade oråd, och tyvärr fick jag rätt…

Idag var det invigning av nya lekparken. Och. Jag är sååå besviken. Design och snyggt (och dyrt) men för *fult ord*… var är lekvänligheten jämfört med vad vi hade?! Jag känner mig bestulen på ”vår” lekpark och tjurar envist. Var är gungorna? Var är sandlådan? Och framför allt, var är läskydden och var är skuggan?! Här är nu ett perfekt tillhåll för tonåringar att dricka sprit och jag undrar hur många fler läromedelspengar det måste sparas in på i skolorna för att bekosta det här? För oss med små barn känns detta som en helt idiotisk satsning. Jag är nämligen helt övertygad om att en gammal trähäst och ett gummidäck att gunga på är lika roligt för en unge som trasiga sönderlästa lånade böcker är bedrövligt för en skolelev.

Jämför gärna. Förr och nu.


förr

nu


Ja. Den ÄR snyggare nu! Den ÄR roligare att TITTA på, men en lekplats ska inte ses… den ska upplevas. Och med tanke på att alla andra omgjorda lekplatser i stan numera är anpassade för ”lite större barn” så undrar jag varför de inte kunde tagit en annan plätt parkmark och anlagt den här på istället för att sno ”vår” gamla omtyckta grusiga småbarnsanpassade lekplats?

Nu har gnällkärringen fått det värsta ur sig. Tack för att lyssnade!

Dagsens tips: 2+2+2= en ren.
5/6 - om lite diesel.
17 comments Lägg till din
 1. Välkommen till EU-anpassat. Vi har flera såna lekplatser här, det innebär att ingen under 5-6 år kan leka i dem knappt. För höga saker, avancerade rutschkanor och hinder. Nej tack.

  1. Men nä?! Är det så alltså!?? Ja då är det ju ingen idé att ställa nån stackars landskapsarkitekt till svars 🙁 men, det FINNS undantag. Jag har varit på ett i grannkommunen: en nybyggd/renoverad lekplats som är helt fantastisk! Ska nosa om den när jag får möjlighet!

 2. Ja. Och de dära jäkla EU-anpassningarna som gör rutschbanorna så förbankat tråkiga. När jag var kiddo anlade man rutchkanor som gick längs med bergen. Sen fick man inte ha sådana pga EU-regler och min barndoms alla rutschkanor försvann i ett jehu. Lesset känns det över detta i mitt hjärta.

  1. Men buhuu. Jag kan ju förstå att det inte får byggas nya ”farliga” lekplatser, men de som redan finns och som bevisligen funkar jättebra behöver väl inte förgöras/förstöras?!

   1. Efter att ha läst besiktningsprotokollet från besiktningen av vår lekplats hemma (ja, den måste också besiktigas och ha drift- och underhållsplan) så kan jag bara konstatera att få av kommunens lekplatser är godkända…

    Som du ju redan vet tycker jag att nya lekplatsen förutom att vara snygg dessutom verkar helt OK, extra mycket så för de av oss som inte gillar sand! Jag noterar att bilderna på den gamla är från när den var täckt med snö. Vilket jag förstår. Jag var trots att jag jobbade granne med den där ytterst sällan och då alltid under protest. Jag tyckte den var instängd och kändes skitig.

    Så öppet som där är och med ökad aktivitet på Kulturhuset har jag svårt att tro att det blir ett tillhåll. Man vill liksom inte synas riktigt så mycket när man gör saker man inte ska. Då var det garanterat fler som skylade och tjuvrökte på den förra.

    Jag ser fram emot att läsa Melkers recension i VP och höra dina barns?

    1. Jag ger generellt inte mycket för EUs reglemente, våra svenska lagar och regler är ofta mycket bättre anpassade till verkligheten!

     Jo, jag vet att du gillar 🙂 och jag hade nog också gjort det om det inte vore så att den tagit över efter en gammal lekplats som vi tyckte om och faktiskt använde. Dessutom har jag mindre barn än du och söker därför med ljus och lykta lekplatser som fortfarande inte ”förstörts” så att de bara passar äldre barn – och med ”passar” menar jag att de klarar sig helt på egen hand, utan att en vuxen hjälper upp (till rutschkanan) eller ger fart (på gungorna). De gamla klassiska litet-hus-man-kan-leka-i verkar helt försvunnet ur sortimentet till nya lekplatser?

     Sen är det inte tjuvrökarna jag tänker på i första hand utan de lite äldre ungdomarna som behöver nånstans att hänga när det saknas egen trädgård och det är för kallt att sitta vid havet…

     Ang recension så får man ju svar efter de frågor som ställs: M var med tjejerna på nya lekplatsen i söndags när jag jobbade, hemma vid köksbordet senare berättade eLi helt spontant att hon tyckte ”de’ va’ lite lite glejer” [jämfört med ”gamla gula lekplatsen”] – så det är faktiskt inte bara jag som är missnöjd 🙂

     Jag är inte konservativ för gnällighetens skull, men i detta fall tycker jag det kostat alldeles för mycket med tanke på vad vi fått. PLUS att vi förlorat vår gula lekplats. Att det blev vinterbilder berodde på att jag inte orkade gå igenom alla bilder jag tagit därifrån utan tog foton jag redan publicerat på bloggen. Jag tyckte aldrig att den var smutsig oavsett årstid, den var annorlunda och rolig och dessutom stans enda inhägnade!

 3. Fråga kommunchefen via fb. var han/de tänkt att småglina ska leka…eller om det tänkt att DE inte ska leka alls… eller (snarare)om DE inte tänkte på det, dvs ”inte en aaaaning om” att det var så, som Palme sa (något redigerat)

  1. 🙂 Det är väl inte hans ansvar iofs (han är väl bara chef), men nog skulle jag vilja få svar från nån som kan stå till svars och försvara/förklara?

   Om det nu är så att det är EU-regler så är det inte mycket att göra åt förstås, men… tja, jag vet inte jag. Det finns ju alldeles fantastiska undantag från den regeln isf (tänker på Vallarna i Fbg)!

 4. Nu har jag gjorde studiebesök på lekplatsen, och även talat med en därvarande mamma med barn i skilda åldrar (en Millaliten eller kanske lite pyttigare) samt mamma/mormor i sällskap. De var HELT på din linje och duktigt upprörda! Mamman hade pratat med någon (anläggningsarbetare eller inspekterande arkitekt?) och hade fått veta att lekplatsen bara var en smakbit på 600′ (???!!!) men att det skulle byggas för alla sorters barn i Societetsparken…om ett halvår för 2” (tror jag) om ett halvår. Vi var ilsket överens att summan kvittade i sammanhanget eftersom det var möjligheten för olika åldrar, t.ex. syskon att leka på samma plats som var det viktiga…och hur mycket kostar en sandlåda egentligen, va?!
  Jag ska nog knåpa ihop något gnäll för F.B. men väntar tills värsta ilskan lagt sig…så jag inte ordbajsar på för hårt!

  1. Nämen! Därsermanalltså? Men det var inte så att du omedvetet la värderingar i deras ord? Ja jisses. En halv miljon plus hundratusen är jag alldeles säker på att mina vänner som är t ex lärare (inom grund- och förskolan) skulle kunna komma på en massa ställen att placera på! Ställen som är mycket bättre än en disajnad lekplats…

   Undrar hur dom tänker, kommungubbarna. Sniggt i alla ära, men… vafan liksom?! Jaja. På en lekplats för två millar kanske vi kan få en sandlåda? Och gungor? Och kanske till och med lite skugga och plats för spontan lek (ett hus, en båt eller en bil t ex?)?

   1. Ja det får man hoppas,sandlåda, gungor och liten stuga eller i alla fall barnvänlig rutschkana BORDE det räcka till!

    Nä, jag la inget argt i hennes mun, hon var fly förbannad redan innan eftersom hennes lillsting fick nöja sig med att springa upp och ned längs kullen där det stod stubbade stubbar som kanske skulle gälla som pallar och risken för rammel var överhängande! Den stora tomma ytan vid ”fikaborden” hade rymt en rejäl sandlåda och hon retade sig så mycket att hon funderade på att ta med spadar att använda i rabatterna nästa gång!

    Jag såg något otäckt förresten när jag gick förbi senare: en halvstor pojke hoppade oväntat av sin ”gunga”, oväntat för pojken mittemot alltså för den avhoppade grinade elakt åt den nästan avramlade killen mittemot och jag tänkte på alla skrubbsår som kommer att uppstå när det gröna ”golvet” blir jord/grusbemängt framåt sensommaren, riktigt läbbigt såg det ut…och stockarna som utgör trappa med bara lufft emmellan höll på att bli benbrytande på en halvliten som ville försöka göra vad storebror kunde (varför finns inte en liten trappa på sidan så mindringar kan komma upp?)utan problem!

    Grrrrr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *