Dagsens tips: hitta hantverkare bra på att undvika fallgropar.

12/6 - om att göra sig Lustig över en omarkerad stolpe.
14/6 - om skolavslutningsönsk.

Jupp. Nu kommer det. Sorgsna inlägget jag hållit tillbaka. I ettåetthalvtår, drygt. Mitt badrum… mjau… försöker hitta de positiva vinklarna och bortse från slarviga skarvar och ojämna väggar och skeva kanter och olyssnade önskemål men ändå… jag är ledsen. Och besviken. Om vi bortser från det estetiska, det skeva slarviga onödigt fula, och fokuserar på storleken: vårt redan lilla badrum är ju nu ännu mindre och jag har kommit på varför.

Det apsilut och tveklöst tråkigaste i sammanhanget är ju att jag inte borde ha behövt komma på? Det är ju därför man (läs: vi) vänder sig (läs: oss) till en kunnig firma, för att DE ska komma på redan INNAN man börjar. För att de ska VETA. Ha RUTINEN. De ska KUNNA och FÖRUTSE och UNDVIKA många fallgropar innan de är inmurade och mosaikade och kostar en kvarts miljon.

Så. Här kommer några, utan inbördes ordning, gropar – nedtecknade för att en gång för alla lämna mitt sinne. Och för att kanske lyckas hindra nån annan från att trilla i samma grop? Nå.

1) bygg inte på tjockt runt inbyggda badkaret i ett minilitet badrum
Vi önskade ett inkaklat badkar som såg ut som det gamla. Sådär som inkaklade badkar sett ut alltid. Förr. ”Så gör man inte längre”,förklarade kakelfirman myndigt och vi lät oss övertalas. Resultatet är en skev (det skiljer 1 cm = en halv mosaikplatta på de 1,5 metrarna från höger till vänster) tjockare-än-utlovad ram i framkant. Denna gör inte bara badkaret obekvämt och farligt att hoppa ur, den stjäl också plats. Snyggare? Nä. Men hade kanske varit om det gjorts ett noggrannare arbete.

2) en inbyggnadscistern kan ta liten plats
Trots att jag vet att det hade gått att trycka in toalettcisternen ytterligare en eller två ynka centimeter mot väggen stod jag inte på mig. Rörmokaren sa att det inte gick. Två centimeters låter mikro men i ett badrum av vår storlek är det en hel massor. Det är en hel mosaikplatta t ex. Naturligtvis skulle vi (läs: vi och kunniga entreprenören) dessutom inte nöjt oss med att ställa cisternen (nästan) mot väggen, vi skulle huggit ut plats i betongen. Det hade gett oss ytterligare en halv eller t o m en hel decimeter. Oceaner av plats. Säkert.

3) mörk fog förminskar
För helvete. Vi ville ha en cool ljusblå fog. Det skulle vi få, när vi beställde mosaiken. När mosaiken var satt fanns inte den blå fogen. Då fick vi en grå fog. En ganska mörkt grå fog. Mot vita glasbitar och mot blå glasbitar med guldstänk. Grå. Fel val. FEL.

Bonusgrop) säg inte ”det går inte” om det går. ”Omöjligt” påstod entrepenören bestämt och krossade mina drömmar om ett djupt och härligt badkar. ”Tror du mig nu?” undrade jag sorgset, och erbjöd en tumstock i vårt färdiga badrum.


Så. Nu känns det bättre!! Ärligt. Det GÖR det!! Vi får leva med deras misstag (”det ska synas att det är ett hantverk” var förklaringen jag fick på skevhet och slarv) och jupp, det ÄR ett fint badrum med alla knäppa detaljer Mattias och jag tjatat oss igenom (om ni bara visste vilka diskussioner vi fick ta! – i många fall helt i onödan skulle det visa sig eftersom några av hantverkarna till slut gjorde som dom ville ändå) och en underbar snickare, en grymt noggrann kakelsättare, en lyhörd elektriker och framför allt en fantastisk tjej på rörfirman har räddat skivan fler än en gång men det är klart att det hade varit roligare att känna att vi inte behövt fajtas för att få som vi ville! Särskilt eftersom vi ändå inte fick som vi ville! Till exempel var det inte ett önskemål att utlovade 5-6 veckorna kom att bli mer än tre månader… Ja. Förmodligen är tidsåtgången det som pajjat allt. Utan den – och tillhörande löften och lögner – hade jag inte varit så jäkla besviken. Jag menar, ta mer än dubbelt så lång tid och ÄNDÅ INTE LYCKAS. Mer än att lapa ur fler arbetstimmar från oss.

TACK för att jag fick gråta ur mig!

Lycka till med era renoveringar alla förväntansfulla glada!

ps. bor du i Varberg, ska renovera badrum och är nyfiken på vilka hantverkare vi använt? hör av dig! då behöver jag inte oombedd outa hantverkarfirmor rakt ut i etern :/

12/6 - om att göra sig Lustig över en omarkerad stolpe.
14/6 - om skolavslutningsönsk.
8 comments Lägg till din
 1. Kram! Hoppas vimo-crille hinnner ta ert tak i allafall – och vid nästa (om det blir någon) badrumsrenovering ska jag vip-a in er hos kusin Niklas.
  Stor kram! Goch trots ovanstående har ni ett grymt cool och stylish badrum!

  1. Tack vännen! Uppmuntran och vänliga ord; suger åt mig!

   Vi jobbar ju på att få in offerter från flera firmor och ser fram emot att få underlag att jämföra 🙂 när det gäller din kusin så… han är välkommen! Men några fler badrumsrenoveringar hoppas jag gu’bevars vi slipper ge oss i kast med!!!

   Njut av värmen nu och tänk lite på oss som fryser här hemma <3

 2. Äh fy farao.. 🙁 Stora kramar på dig. För ja, det svider vansinnigt när det är detaljer som sticker ut, jag vet inget värre än att behöva gå och reta mig på såna saker.

  1. Tack för omtanken sötnos! Ja, misstag kan alla göra, rent slarv är däremot svårare att acceptera 🙁 särskilt när det föregås av tråkig attityd…

   Krams!

 3. Stackare! Jag är så glad att min älskade sambo är snickare och världens bästa på att bygga! Han har ju byggt vårt hus från första trädstocken till sista skruven och listen, allt med rördragningar och badrumsbyggande och har och kommer aldrig att behöva anlita någon för något, vi gör det som vi själva vill ha det helt enkelt.

  Massor med bamsekramar och önskar dig en fortsatt fin midsommarhelg!

  1. I vårt nästa liv ska jag bli hantverkare själv, och visa hur skåpet ska byggas!

   Fast sen måste naturligtvis sägas att vi har haft riktigt bra snickare, plattsättare, rörmokare, elektriker och målare hemma hos oss också – även om de liksom inte är de man minns när det känns som värst 🙁 och de som var inblandade i badrumsrenoveringen var till hälften inge vidare, om jag säger så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *