14/8 – om att bli rätt beklämd.

13/8 - om solosemesterdag med två döttrar.
Dagsens tips: lägg semestern i hängmattan.

Men ärligt. Vad är det för fel på folk?! Det gnälls och gnatas och klagas och kritiseras, men… vad alla tjurpellar inte verka tänka på är att deras liv inte blir ett dugg bättre av deras gnäll. Och inte mitt heller, som tvingas lyssna på eländet. Och nu är jag typ inte ett dugg bättre! 😀

Vad jag tänker på? Tja, ”det gamla vanliga”. På FB har det t ex blivit populärt att sk ”öppna brev” till olika företag hamnar på topplistan hos troll och andra irriterande individer. Pigg på att kommentera är bl a tröttsamt korkade nä-jag-vill-verkligen-inte-förstå-ditt-problem-så-jag-utgår-från-att-du-är-en-idiot-som-jag-själv. Ta t ex: mamman/förskolepedagogen som frågar H&M varför de envisas med att ha direkt könsindelade avdelningar i sina butiker å som svar bl a får sånt som ”herregud va du gnäller”, ”men handla nån annanstans då!” och ”vad är det för fel på att pojkar är pojkar och flickor flickor?!” och jag blir helt tokig men lyckas stå emot att själv kommentera eländet. Det räcker ju att högintelligensen samlats… 😉 FAST. Lyckligtvis blandar sig lite genomtänkta kommentatorer i också. De som antingen håller med eller argumenterar emot å som gör det med fason och hyffs.

På samma Facebook har det också blivit vanligt med ”citat” som ses som ”kloka sanningar” och därför erövrar oändligt antal gillanden och kommentarer. Två sådana jag nyligen stött på hade förutom varsin rent ihålig ursprungsförfattare också en så rasistisk underton att jag blidde mörkrädd. Den första handlade om att ”staten minsann inte ska bekosta moskébyggen för vi är ett kristet land sådetså” och jag blir lite full i skratt mitt i sorgen. Alltså. Finns det folk i vårt land som på fullt allvar tror att svenska staten bekostar religiösa byggnader? HA! Inte ens svenska kyrkan är ju statlig längre! Det andra exemplet var ett sånt där ”det är för jävligt att det delas ut pengar till invandrare som lär sig svenska när våra gamla inte kan få sylt till sina pannkakor” och nu har jag lätt att hålla mig för skratt. Mitt argument är att det bara handlar om avundsjuka och nåt att gömma sitt hat bakom för inte fan behandlade vi våra gamla bättre innan det delades ut språkbonusar till invandrare (om det nu gör det? jag känner inte till dylika bonusar vilket inte alls betyder att de inte finns)?! Förr satte vi våra gamla på fattighuset idag sätter vi dem på servicehem, vad är skillnaden? Om poängen inte är att försöka fördela våra skattemedel så att de räcker till BÅDE gamla Agdas pannkakor och kompetent arbetsföre Mohammads svenskundervisning, utan bara går ut på att vara förbannad på att Mohammad får nåt alls, så handlar det bara om missunnsamhet och fifan för den. Å så undrar jag: av för nån underlig anledning har mänskor som skriver sånt som i mina två exempel här ovanför alltid ett stort behov av att poängtera att de INTE är rasister?! Det blir lite som när ett barn, utan att nån frågat, helt apropå berättar att hen inte har nån aaaning om hur kristallvasen gick i hundra bitar…

Nå. Tack för gnället. Nu ska jag pussa min man! Han gnäller inte så mycket han – hehe, om det inte handlar om texempel kommunal planhyra för sitt superettalag eller nåt sånt då vill säga :p Hejja honom!

13/8 - om solosemesterdag med två döttrar.
Dagsens tips: lägg semestern i hängmattan.
17 comments Lägg till din
 1. Håller med dig! Bra skrivet!! Blir ledsen och uppgiven över folks okunskap och över bristen av ödmjukhet och förståelse för andra människor. Tycker det blir allt vanligare på fb att jargongen ”om du inte tycker som jag så är du dum i huvudet” används i diskussioner. Ledsamt!

  1. Tack för medhåll!

   Jo, du har rätt. Det är en rent märklig attityd många anammat? Och förutom missunsamheten och oviljan att ens försöka förstå andras infallsvinklar så sprider sig också en total okunskap att diskutera i skrift. ”Alla” vill bara få fram sina åsikter till varje pris och har glömt/inte lärt sig att argumentera, eller ens LYSSNA på motpartens argument. Godagyxskaft är mer regel än undantag 🙁 tyvärr.

 2. två av dom där kunde ju jag inte stå emot att kommentera, men så har jag ju också ett förflutet som forumräv där dylika saker är vardagsmat – och jag erkänner – jag finner ett nöje i att trycka till de där WT-inspirerade inläggsskrivarna, inte för att de fattar att de blivit tilltryckta, men ändå 😀 jag har kul i alla fall! 😀

  1. Problemet är ju att de tilltryckta inte förstår och då blir det till att banka huvudet i en sten. Jag låter ofta bli att diskutera genus, barnkläder och annat ”oviktigt”, men när det handlar politik (särskilt rasistiskt inriktad) ger jag mig in i getingboet. Till ingen nytta, det förstår jag, men jag kan inte låta de inskränkta få stå oemotsagda.

   ps. ”alla” tror väl att jag är ”vänsteridiot” som det heter och trots att det är i alldeles fel ände av skalan så är det ändå ett helt okej öknamn att få av korkade rasister och SD-anhängare!

     1. Den forumsmarina jag lärde känna för väldigt många år sedan skäms inte för sitt nöje i att diskutera med idioter så att de inte fattar att de blivit totalt tillplattade och sågade längs fotknölarna!

      Fasiken, Marina, jag kan nästan sakna det där ibland, att totalt köra över någon som inte förstår att tåget kom. Fast liiiite elaka hände det nog att vi var… Naturligtvis aldrig personangrepp eftersom vi var fenor på att skilja på sak och person, men när diskussionspartnern inte förstår skillnaden så blir det hårfint. Egentligen förstår jag inte alls varför FL med jämna mellanrum påstår att de saknar mig (jo, naturligtvis reklamintäkter för antal besökare) för bortsett från alla timmar man la där ideellt så skapade vi ju också en massa jobb.

      1. jag log stort åt minnena när jag läste ditt svar Melkermamman! avreggade mig dock för rätt länge sedan så jag slipper ”du är saknad”-mail 😉

       och jo, jag saknar det också ibland 😀 Fast det är väl inte särskilt PK att erkänna att man gillar att utnyttja retoriska knep och debattekniker för att lura folk 😀

      2. Kanske inte PK, men kul! Och vi lyckades nog få en hel del att fatta också!

      3. PK känns ju rätt 2011 alltså 😀

       Men. Kanske har jag gett mig in i för allvarliga debatter då för jag tycker inte det är kul alls faktiskt. Och jag gillar ändå att dra folk i skallen med retorik. Det är helt enkelt för korkade mänskor. Det GÅR INTE att få dem förstå. Men jag ska la inte säga för mycket kanske, jag är rätt ovillig att ändra min åsikt jag mä… 😉

      4. Nä, inte idioten man debatterar med, men andra som läser och kanske först trodde att den tyckte som idioten.

 3. Åh vad jag håller med. En annan kategori som jag får nåt fel på är dessa kloka ord mot nyandligt inspirerad bild och alla dess ”gilla om du ser vad det är eller gilla och dela om du är emot cancer, barnmisshandel, usla vänner eller sexuella övergrepp”. Jag menar bara vem är för? Skriver så folk att det är tillsammans med ”bästaste” eller ”finaste” … och allt de njuuuter av.

  Nu är ju som du vet inte alla mina statusuppdateringar i nobelprisklass heller men jag försöker i alla fall att hejda mig lite från de i mitt tycke värsta avarterna.

  1. Jovetduvad! Det är fan nobelklass på dina inlägg för hujedamej jag garvar ner mig ibland! Min favorit alla kategorier är:

   ”att det ska ta så makalöst lång tid att få ingenting gjort?”.

   Du är bäst Ast.. öh, Selma!!

 4. Bra skrivet…men de där bilderna/inläggen scrollar jag mest förbi, men det finns andra som handlar om att man ska lajka om man önskar sina barn eller i övrigt älskade personer lycka och en god framtid. SJÄLVKART trycker man, för man vågar inte annat… men jag känner mig lite lurad på nåt sätt jag inte kan förklara, ”någon” måste väl tjäna på detta, även om jag inte betalar något? Jag känner mig utnyttjad FAST det är ”frivilligt”!

  1. Du är så gullig mamma! Då kommer man undan med lite blåögdhet för det gör ju ingen skada att gilla de här uppmärksamhetstörstande kedjebrevsälskande individernas meningslösa gilla-om-inlägg :€ fast… helst vill jag ju att du ska låta bli. Ta fram rebellgenerna och stå emot, min kloka HK! <3

 5. Jag instämmer till fullo i det du skriver. Att sätta sig och skriva en hel massa utan att ha vare sig kunskap eller insikt i vad som egentligen stämmer i frågan och sedan försvara sig med att man bara ser efter våra gamla eller vill visa hur verkligheten ser ut är patetiskt. De allra flesta jag känner som fångas in och gillar sådana inlägg är folk som har ett begränsat socialt nätverk eftersom de varit hemma sjukskrivna eller arbetslösa länge eller på ett eller som apar efter den grupp människor de umgås med som om deras ord vore lag. Nu säger jag inte att det gäller alla, utan att det gäller många av de jag vet vilka det är som engagerar sig i och gillar den sortens inlägg.

  Angående visdomsord etc så blir jag galen på sådana som lägger upp länk efter länk efter länk efter länk med både visdomsord och olika hjälporganisationer som jag vet att de inte stöttar annat än att trycka på gillaknappen på fejjan. Att trycka på en gillaknapp gör inte att man är en bättre människa. Då väljer jag hellre en eller fler organisiationer att stötta ekonomiskt och yvs privat över det istället för att tycka upp alla dessa organisationer i ansiktet på min vänlista för att verka empatisk, sympatisk och engagerad. Puckon.

  1. Grupptrycket, som du tar upp, är nog en starkt bidragande orsak. Men. Jag är ändå rätt säker på att det i många fall trots allt handlar om en smula hjärnbrist också ;P

   Ang ”gillandet” så… hmmm… jag gillar t ex Unicef och Läkare utan gränser på FB (och stöder i verkligheten), men det gör jag för att få info från deras skribenter, inte för att det ska synas för mina vänner? Å andra sidan har jag valt att inte visa mina gillan för alla (tror jag) och å ena sidan var det så länge sen jag gillade att det borde ha försvunnit ur alla rullistor i allas loggar för flera år sen eller så 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *