22/8 – om bilbarnstol.

20/8 - om lite ALV.
23/8 - om vinterkläder (till barn).

Jahaja. Så har det hänt även oss. Bilsjukt barn och frukosten hamnade ur barnet i bilstolen. Fördel: bilstolsklädseln tvättades för första gången på typ fyra år. Nackdel: det är en jämrans skumgummidyna i botten på stolen som inte går att ta bort och därför inte kan göras ren på annat vis än att ömsom gnugga, ömsom spola med vatten. Slutsats: gör som min åksjuksvana vän (och vid den aktuella händelsen medpassagerare)… förbered stolen med plastad frotté genast – innan olyckan är framme!

Nu har det uppstått ytterligare bilstolsrelaterade dilemman. EmmaLi åker fortfarande baklänges. Det är ju tveklöst säkrast. Hon har gott om plats i baksätet trots sin 108 cm långa och snart fem år gamla kropp. Däremot väger hon för mycket. Viktgränsen på 18 kg har hon sprängt med några hekto. Frågan är ju nu… framåtvänd bilstol är planerad men tills dess; ska vi försöka göra rockad med svärföräldrarnas bilstol (som vi tror är godkänd för 25 kg även i baksätet) eller låta henne sitta kvar i Acta Cosmic Comfort S:en? Alltså. Ju mer jag läser om den stolen ju läskigare blir det ju!? Det var en bra stol när vi köpte den (sa säljaren?) men nu vet jag inte längre. I åtminstone ett test har den lossnat från bältet och flygit omkring i kupén?! Är det ett ”felaktigt” test eller kan jag lita på att den stannar kvar någorlunda på sin plats om vi råkar ut för en olycka? Om vi snurrar runt t ex är det ju rätt essentiellt att stolen inte ger sig ut på egna volter!! Vi har inga isofixfästen, lutar stolen duktigt mot framsätet och använder både förankringsband och stödben. Vet inte om det gör nån skillnad?

Varför vi tvekar att vända storasyster framåt? Tja. T ex pga av det här


notera att dummyn trots allt faktiskt är korrekt fastsatt med bilens eget säkerhetsbälte, inte med det inbyggda fempunktbältet jag sett alldeles för många använda till sina barn 🙁

Lillasyster sitter i en underbar BeSafe Izi Kid x3. Den är iofs ”bara godkänd för 18 kg”, men jag räknar kallt med att det gamla säkerhetsgodkännandet på 25 kg gäller? Iofs hade vi tänkt sälja den här stolen vidare men nu vet vi inte riktigt längre…?! DEN är ju iaf garanterat säker i bilen, och till 18 kg har hon ju en bit kvar – även med tjockare vinterkläder. Det största problemet med BeSafen är att den är så ”kort i ryggen”. Frågan är hur länge till Millan får plats i den? Kanske får den trots allt flytta hem till en annan familj som då får möjlighet att köra säkert med den i många år till 🙂

Synpunkter i ämnet mottages tacksamt!

20/8 - om lite ALV.
23/8 - om vinterkläder (till barn).
17 comments Lägg till din
 1. Jag tror inte det är farligare att vänta några hekto att vända än att göra det några hekto för tidigt. Snarare tvärtom.

  Rekommendationen är en kombo av vikt och ålder och längd. För att det är den kombon som indikerar när proportionen mellan kropp och huvud gör det rimligt säkert att vända.

  I aspekterna ska man också lägga att passagerarsätet fram ska vara säkert att sitta i, dvs kommer den stolen för långt fram blir det inte heller bra (Det bidrog till när vi vände då var M någon månad yngre än vad E är nu, jag hade ju tänkt vänta till typ imorgon)

  Det verkar väl vettigt att börja hitta en ny ägare till Millas stol och skaffa en ny till EmmaLi när det är gjort för att låta M ta över Es nuvarande stol då.

  Vad gäller att få plats en extra i baksätet så tror jag det går (om än kanske inte jättegott om plats) om man sätter den bakåtvända stolen i mitten bak.

  1. Jag tror som du! Och det kan ju inte vara så att rekommendationerna är på kilot heller, eller utan kläder?

   Helst vill vi ju ha henne bakåtvänd och vår bil är så jäklans stor inuti att t o m Mattias kan sitta i framsätet med mer plats för knäna än han har i de flesta småbilar – men annars har du rätt i att det ska vara säkert för alla i bilen! Det finns förutom säkerheten faktiskt ytterligare en aspekt som talar för bakåtvänt för båda våra barn: vi har bara en bärbar DVD och har inga planer på att köpa nån ny 🙂 den används jämrans sällan iofs, men iaf… alla argument ska ju vävas in :p

   Millan sitter i vanliga fall i mitten i sin BeSafe. Dels för att det är den säkraste platsen, men också för att hennes stol tar mer plats än Cosmicen. Tyvärr är det så att vårt DVD-fäste inte funkar på vanliga Volvonackstöd och BeSafen är så skrymmande att DVDn inte fick plats framför den (mittennackstödet är inte som dom andra och det enda fästet funkar på), så nu i sommar har vi under långresorna flyttat stolarna så att de sitter på ytterplatser båda två. Men. Efter rockad av stol för EmmaLi (ska försöka byta till en bakåtvänd som är godkänd för 25kg även i baksätet) blir det ”som vanligt” igen. Och det blir, om allt går enligt planerna, till min förtjusning bakåtvänt ytterligare nåt år för EmmaLi!

   1. Dagens vikt på BVC får mig att undra vad M vägde r jag vände honom i min bil… Fortfarande under 15 kg enligt deras våg. Men 102,5 cm lång!

 2. Om du vill låta henne sitta bakåt ett tag till rekommenderar jag varmt den stol vi har, britax multitech, den hade V tills han fyllde nästan sex och då hade han säkert 10-15 cm kvar på längden och sedan ärvde lillebror den direkt (när han var typ 1.5) och den passade perfa för båda! Den är väldigt hög och GÅR att ha framåt även om jag nu valde att inte göra så, men det kan ju vara en skön utväg om man hamnar i en bil nångång där den helt enkelt inte får plats bakåtvänd. Att det är så enkelt att justera bältena gör ju inget heller 😉

  Så låt Milla sitta kvar i izin och köp en multitech, när E växer ur MT så får M ärva den och ni säljer izin 🙂

  Jag har inte hunnit rota fram mitt inlägg, men jag lovar att göra det 🙂 Jag gjorde så när jag gjorde det att jag la det i stolen och tryckte ner det i alla hörn, sedan ritade jag med penna var jag ville ha upp bälten, sedan klippte jag helt enkelt och så gjorde jag liksom en ”skåra” ut till kanten på biten så att jag kunde trä in bältena där.

  1. Vet du, det blir om vi lyckas övertyga/muta svärföräldrarna (torde inte vara nåt problem, de är världens snällaste när det gäller sånt här!) en kombo av det här! Nu blir det rörigt, häng med här 🙂

   Det visade sig nämligen att de – troligen, är inte helt hundra – har en MultiTech, och om vi byter den mot vår Cosmic (som är godkänd för 25kg i framsätet) och sätter den i sin airbagslösa passagerarstol (OCH att EmmaLi får plats i den) så kan vi sätta MultiTechen hos oss. De som eventuellt vill köpa BeSafen behöver den nämligen inte än på några månader så då får vi den tiden på oss att fundera ut hur vi vill göra sen!?

   Vi åker ju så jäklans lite bil med våra barn att det inte känns aktuellt att köpa nya bakåtvända stolar (om inte någon vi litar på och känner har en bra begagnad att sälja?). På det här viset ”vinner vi lite tid” och döttrarna reser säkert i både vår och farmors/farfars bil!

   Ang kräk/spillskydd tror jag att jag förstår hur du menar! Annars hör jag av mig.

      1. *nickar instämmande* Kan vara flexibel och sluta lite tidigare nån dag också 🙂

  1. Bältena var inga problem! Skumgummidynan i botten på stolen däremot… hur i helsefyr får men en sån helt stinkfri? Kan ju inte använda nåt som löddrar för då kommer det väl aldrig sluta löddra och ditt ättiksbadtips till bältena går ju inte riktigt heller att använda sig av till dynan – eller iaf fattar inte jag riktigt hur det skulle gå. Den går inte att ta bort från stolen så det blir som att få bort en stinkfläck ur en soffa. Typ.

   1. jag hade sprayat den med attikslösning ett par gånger + låtit den stå ute i solen, då borde den sluta lukta på ett par dagar i alla fall.

 3. Ja det är knixigt, vi har två åksjuka barn och det kan verkligen ställa till med problem ibland men jag vägrar att vända dem framåt än så länge! Jag har inte forskat så mycket i nya stolar och vikter, det får bli ett senare projekt. Vi har också Acta Graco stolen. Ångrar att jag inte köpte britax multiteck stolen.
  kram

  1. Va klok du är emelie! En nerkräkt stol är bedrövligt trist att ta hand om, men sålänge dom får plats att åka bakåt (å då menar jag plats i stolen, böjda ben är inget argument som biter på mig 😉 så åker mina bakåt! Nu blev det tajt i förarsätet för Mattias att köra med ”nya” stolen så vi får väl se hur länge jag orkar hålla emot… inte fullt så länge som jag hade hoppats på är jag rädd 🙁

   Jag tycker ungarna sitter bättre i Acta Graco Cosmic Comfort-stolen än de gör i Britax Multi Tech:en vi har nu, men säkerheten framför allt. Acta:n är ju godkänd för 25 kilo i framsätet så om ni inte har airbag på passagerarsätet kan ni ju iaf flytta fram ena barnet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *