11/9 – om en fluga.

10/9 - om en typisk jefla måndag.
12/9 - om rockad i sadeln.

Faktiskt har jag i många år beskyllt en alldeles oskyldig Ines Uusmann för det där internet är en fluga-uttalandet. Det makalöst pålästa men inte alltid helt trovärdiga Wikipedia låter meddela att det inte är hon, utan en murvel/rubriksättare på Svenska Dagbladet, som ligger bakom!? Den 12 maj 1996 publicerades i SvD följande resonemang


  ”Jag vågar inte ha någon alldeles bestämd uppfattning men jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet. […] Att sitta och surfa på nätet tar en himla massa tid. Vad är det bra för? […] Det kanske är så att det är något som vuxit upp nu. Alla pratar om internet men kanske är det övergående och sedan blir inriktningen mer specificerad.” (Ines Uusman i Internetworld, nr. 10/1997, s. 6.)

och jag känner ett stort behov av att be om ursäkt… hon hade ju rätt! Nog kan vi säga att inriktningen har blivit mer ”specificerad” än att ”sitta och surfa på nätet”? Förlåt Ines! – för att jag i femton år felaktigt hånat det jag trodde var ett rakt citat.


Förresten. Känner ni till Bockstensmannen (alla som varit på skolresa till Varbergs Fästning med bestämdhet!)? Vet ni då att det var Ines Uusmanns elvaårige pappa som, tillsammans med sin bror tror jag, hittade honom i Bockstens mosse 2,5 mil härifrån? Det är rätt mycket coolare att vara dotter till en skelettfinnare än att vara felaktigt beskylld för ett festligt citat!

10/9 - om en typisk jefla måndag.
12/9 - om rockad i sadeln.
12 comments Lägg till din
   1. Fast jag tror att det sas någonting om fluga där i krokarna också. Typ i en TV-intervju! Men det kan ju vara en fråga ställd pga rubriksättning också! Och vi ska minnas att internet var nytt och konstigt på den tiden!

    När fick du din första epost?

    1. Det kan mycket väl vara så, och som man frågar får man ju svar så journalister är skyldiga till mycket tokigt – men till mycket bra också.

     Skickade mitt första epost hösten 96, dvs inte överdrivet tidigt faktiskt 🙂 å du?

     1. Jag fick epost 1994. Då kunde jag typ maila mina kursare och min mamma. Fast på mammas jobb gick mailen externt iväg några gånger om dagen så man var tvungen att faxa om det skulle gå snabbt.

      Inse att våra barn inte kommer att veta vad en fax är!

      Jag har en historia om en nära vän som började läsa på KTH -93, elektroteknik. Han trodde att e-post var en intern grej på E, för honom var det helt nytt. 1996/97 hade man inte internetbaserad mail så man skickade fortfarande poste restante om man var ute och reste… Tre år senare fanns det internetcafeer överallt!

      1. Fax är fint! Min pappa kallar envetet sms för ”fax” (fax hette nog förresten ”telex” för honom fram till typ ’93!) och jag har slutat rätta 🙂 men, tro det eller ej: jag får flera gånger i veckan kunder som vill ha skrivare med fax! Varför? Ingen aning, många skrivare har idag egen epostadress så med wifi-uppkoppling scannar/mailar du lika lätt som vilken ”pip-pip-piip-pip-piiiip-ounkonkonk”-maskin* som helst!

       * ett tappert försök att skriva ett fax-ljud!

      2. Ingen aning?! Det var långt före min tid!

       Apropå det så skickade jag mitt första sms runt ’95 men fick aldrig svar: antar att den jag skickade till inte visste vad det var 🙂

 1. Fick e-post på högskolan 1992, då på mac 😀 På jobbet kom nymodigheten e-post 1993 då fanns också EN internetuppkopplad dator på IT 😀 Hade en hemdator från 1994 😀 (en gammal 386a utskrotad från jobbet 😀 ) Och använde ABC800 och Cicero+ på gymnasiet 😀 En commodore64 fanns då i hemmet 😀

  En sak som ungar måste lära sig tidigt nu som inte var viktigt förrän tidigast sista året på gymnasiet förr är källkritik och källgranskning! Och det är synd att det inte ingår i läroplanen från årskurs 1 … typ.

  1. Sorry sent svar, men… Haha! Det där med källkritiken tog fint här 😀 fast visst håller jag med dig, jag är iaf medveten om att jag gjort ett kasst urval!

   Har alltid haft för mig att de hette ABC80 och vi hade också undervisning på dem i skolan och då kan man ju se hur bra den programmeringskunskapen fastnat (om jag inte ens minns vad datorerna hette!)… skolor har ju alltid legat bra till med intranät och epost så det är inte underligt att alla studenter var tidiga med mailandet 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *