15/10 – om förskolegranskning på SVT.

14/10 - om inställd barnpassning och lycka i bassängen!
Dagsens tips: Netflix?

Den aldrig ointressanta diskussionen kring föräldrarnas ”rätt” att få lämna sina barn på förskolan förs nu på webben av SVT. Jag anar planen är att göra nåt stort reportage av det de får fram?

Några kommuner tänker utanför boxen och ser till barnens (pedagogiska) behov, men i de allra flesta [kommuner] tillåts barn till föräldralediga bara vara på förskolan lagstadgade minimitiden (15 timmar/vecka). Tydligen är en del skolchefer/förskolor helt omöjliga att ”förhandla” med också vilket betyder att tider och dagar är fastställda och helt omöjliga att ändra – även om det betyder t ex helt idiotiska resor fram och tillbaka mellan skola, hem och förskola.

Jag tycker det är intressant men mest sorgligt att så många väljer att skuldbelägga föräldrar som önskar låta sitt eller sina äldre syskon få ta del av förskolans verksamhet. På min förskola var det en pedagog (vikarie) som mer eller mindre rakt ut talade om för mig att hon inte tyckte att föräldralediga skulle ha rätt att ha sina barn i förskolan; ”det förstör ju för de andra barnen”. Jag blev helt paff men valde att prioritera bort hennes ovilja att se förskolans positiva inverkan på mitt ”ja’ ääälska’ mitt dagish!” barn. Samtidigt blev jag mycket fundersam på hur hon såg på sin yrkesroll?

14/10 - om inställd barnpassning och lycka i bassängen!
Dagsens tips: Netflix?
32 comments Lägg till din
 1. Jag var hemma med mina tills den äldsta var 4 och den yngsta var nästan 2. Jag hade gärna tagit några timmar i lugn och ro med bara ett barn… fy, vad jag slet. Blir trött bara jag tänker på det.

  1. Nu när jag tänker på det så är det bara kvinnor och/eller förskolepersonal som tycker storasyskonen ska vara hemma med sina föräldrar (läs: mamman eftersom det absolut oftast är hon som tar åtminstone första månaderna hemma med bäbin). Aldrig har jag hört en man eller en pappa mellan raderna antyda att det är en dålig förälder som ”lämnar bort” till den alldeles underbara förskolan!?

  1. I fallet med EmmaLi (då lite drygt 2 år) och mig så var det ett ömsesidigt behov att få lämna på förskolan: Emmi verkligen älskade sin förskola: snabba lämningar av lycklig unge som försvann in till sina kompisar och fröknar och det var alltid fajt och kamp när hon skulle hämtas hem medan de andra barnen fick vara kvar, och jag tyckte det var härligt att få tid med Millan! Så. Jag skulle aldrig tvinga iväg mitt barn till förskolan när hon inte måste dit men det hände vad jag kan minnas bara en enda gång att hon stannade hemma – å då var det ett beslut hon ångrade efter en kvart!

 2. Jag kan förstå poängen med att ha ett antal timmar på dagen då INGA barn hämtas eller lämnas. För att gruppen och pedagogiken ska få en chans att fungera i lugn och ro utan störande gruppomkonstellationer. Sen kan jag tycka att den tiden får förläggas så att det inte blir helkonstigt med närliggande skolor för femtontimmarsbarnen och att man kanske får vara flexibel för något enstaka barn så att timmarna blir fler för några få ibland för att logistiken ska funka.

  Jag har ibland bara jobbat eftermiddag och då vill de att jag lämnar en halvtimme före lunch så att M kommer med i gruppen den dagen. (och en gång skulle de på utflykt och då ringde de kl åtta och frågade om jag kunde lämna redan kl nio)

  Jag tycker det är idioti att ett litet barn som precis har fått hela sin världsbild och vardag vänd upp och ner med ett syskons ankomst också ska bli ifråntagen glädjen av att få leka med sina kompisar ”som vanligt” några timmar några dagar i veckan! (Dvs ett förskolevant och trivandes barn ska självklart ha rätt att fortsätta på förskolan när ett syskon kommer eller en förälder förlorar jobbet)

  Jag tycker ju också som du vet att förskolan borde inse att väldigt många idag har väldigt flexibla arbetstider och att det därför för många är frågan om när omsorgsbehovet finns snarare än när man börjar på jobbet och hur lång restid man har.

  Sen skulle jag kunna gå igång ordentligt på sommarstängt dagis utan betalningsfri månad… Ett år gällde det sex veckor för oss eftersom vårt dagis lades ner…

  1. Det där första är jätteviktigt tycker jag och jag tror dom är noga med att inte störa i t ex frukost och lunch på alla förskolor? För oss var det faktiskt tvärtom att vi ville ha lite färre timmar (lämna en halvtimme senare för att det skulle passa med pappans arbetstider) och det gick fint på småbarnsavdelningen men där hon går nu var det stenhårt 9-14 som gällde. Då fick M sätta igång att stuva om sina arbetstider och de funkar ju för honom, men det hade varit jäkligt surt att behöva lämna, cykla hem och en halvtimme senare åka till jobbet?!

   Bästa fröken Karin (på småbarnsavdelningen) har också ringt och frågat om kidsen vill hänga med på utflykter ganska nära inpå och då blir jag så himla glad för då tänker de på barnen på ett sådär gulligt vis!

   Paragraf 3: word!

   Vi hade en förskolechef som var helt fel (det var bl a hon som ville vägra Emmi att få gå på sommardagis trots att vi ville betala och det gick så långt att hon bad sin chef att få ringa upp mig och när chefen ringde frågade hon typ ”vad är problemet? klart hon får gå om ni betalar?!”, det var hon som var med och lämnade bort Emmi till en annan förskola när jag kom några minuter för sent till en hämtning och det var hon som satte sin personal i många luriga situationer genom att låta dem ta jobbiga diskussioner istället för att ta dem själv) men nu har vi ingen alls och det är såklart inte bättre men det är visst nån på G.

   Det där med stängd sommarförskola låter inte klokt?! Vi hör väl till samma område? Jag fattar inte varför ni inte blev erbjudna plats på nån av de andra förskolorna? Men ni hade väl samma förskolechef som oss då? Och… tja, hon var så sjukt principfast i vissa frågor och totalt flytande i andra; ”det är underförstått att det är så” propsade hon men jag hävdade bestämt att jag inte förstod under och bad henne därför peka på var i lagtexten hon fann stöd för sitt beslut.

   1. Jodå visst fanns det alternativ! Helt främmande förskola med okänd personal. För att skola in på nya stället på hösten. Eftersom vi kunde lösa det tyckte vi det var bättre för vår då treåring.

    1. Tycker fortfarande det låter helt galet!? Inte hade alla pedagoger sex veckors semester inte? Låter som att de varit dåliga på att informera 🙁 Under sammanslagningens första veckor av ”sommardagis” är det alltid minst en fröken från varje förskola (för att barnen ska känna sig trygga), de fyra veckorna det är stängt kan det vara nån vecka utan ”vanlig” fröken men då känner ju ungarna de nya fröknarna så det brukar inte vara nåt problem!

     1. Blev ju speciell situation eftersom vårt dagis lades ner lagom till sommarstägning. Sedan var det en veckas förskjutning mellan sommarstägningarna på de olika dagisarna och sedan hade vi en veckas ominskolning.

      Nu har vi jobb och mor-/farföräldrar på ett sådant vis att vi alltid kan lösa stängningen. Och vill hellre att de barn som behöver sommardagis ska få så bra som möjligt där. (och M har i sitt korta liv ändå hunnit med tre olika förskolor) Därför lägger vi Ms sommarlov över stängning även om det inte blir optimalt för oss. (men det är ett val)

      1. Aha! Ja då förstår jag! Trodde de sagt typ ”nu stänger vi och om ni vill ha dagomsorg kan ni få vara på en annan förskola, med deras personal” :/

       Blir så glad alltid när jag hör om bl a Melkers långa sommarlov! Vi har inte möjlighet att lösa sånt (utnyttjar ju våra föräldrar så mycket till barnpassning på grund av jobb resten av året att sommaren liksom inte kan utnyttjas också) och försöker se det som att våra barn får privilegiet att ha sina pedagoger ”för sig själva” och att de får vara på förskolan när det är lugnt och lite annorlunda. Men i år sa faktiskt Emmi vid nåt tillfälle lite sorgset att hon också ville ha sommarlov. Eftersom vi medvetet aldrigpratat om saken här hemma måste det alltså vara på förskolan hon fått de tankarna: bravo pedagoger, där gjorde ni nytta verkligen 🙁

      2. Det var ju typ det de sa… Fast vi kunde nu lösa det utan att behöva utnyttja det…

       Jag tycker sommardagis ska vara lite speciellt och kanske lite mer sommarlovslikt med utflykter och lite extra lungt och kul! Därför tycker jag att vi som faktiskt har möjlighet till längre sammanhängande ledighet på sommaren ska utnyttja det och låta sommardagis vara för de som behöver det! Det tror jag alla tjänar på!

       Däremot tror jag att fler skulle pussla och lösa längre sammanhängande ledighet för barnen om man inte behövde betala för den tiden dagis har stängt om man också tar ledigt då! (Men jag gillar ju inte maxtaxa heller… Låt det vara dyrare men relaterat inte bara till inkomst utan även vistelsetid) Dessutom skulle föräldrar bli bättre på att veta i förväg vilket skulle kunna leda till bättre verksamhet och bättre personalplanering

      3. Där tycker vi samma! Kostnad efter faktisk tid på förskolan = bravo!

       Det som gör mig förbaskad är att det ALLTID är föräldrar som sätter upp sina barn för tider på ex sommardagis och klämdagar och sen håller kidsen hemma ändå. Det har hänt – fler gånger än en – att det är lika mycket personal som ungar… Lyxigt för ungarna, men jäklans så slösaktigt med redan pressade finanser (för att inte nämna att det säkert finns fröknar som gärna varit lediga med sina familjer en klämdag men istället ”tvingas” till jobbet i onödan 🙁

      4. Jag vet mer än en gång dag före helg när jag skämts att jag först på morgonen vetat att jag skulle komma att hämta tidigare!

      5. Men du sweetie… om det hänt fler gånger än två kanske du ska sätta lite kortare tid på klämdagar ”för säkerhets skull” då 😉

 3. Jag har inte följt debatten men jag håller med dig i det du skriver men sen är jag så urbota trött på föräldrar(nu pratar jag om föräldrar som är föräldrarlediga eller arbetslösa)som ser förskolan som en rättighet och en instans där man dumpar sina barn när man inte orkar ta omhand om dem själv. Vi har haft de konstigaste samtalen/dispyter med föräldrar som har så konstiga idéer. Förskolan (alltså för barn till föräldrarlediga eller arbetslösa) är till för barnen men visst så måste man anpassa sig efter familjens behov. Men när det tex handlar om att ”jag får inte honom till att sova middag hemma. Kan han inte få va här?” Eller ”men stan öppnar kl.10. Jag hinner ju knappt ner till stan innan jag ska hämta kl12.30” så är det något som är fel!

  1. Jag har så svårt att bemöta det där eftersom jag säkert är en sån där förälder som många pedagoger har svårt för. Iofs har jag inte bett om nåt annat än det jag har ”rätt” till (och då har jag ändå inte gnatat om alla stängda dagar, tidiga stängningar, helger och kvällar när vi måste fixa barnvakt eftersom barnomsorgen inte finns där för oss när vi jobbar då) men jag vet att det finns personal som inte gillar mig. Tyvärr. Å andra sidan måste man inte gilla alla heller 🙂

   Helt kort iaf så kan jag väl tycka då att om ungen sover på förskolan men inte hemma, vad spelar det då för roll om hen får ligga kvar på en madrass och sova? Men det var kanske inte den diskussionen det rör sig om? Glöm heller inte att småbarnsföräldrar är konstant utmattade och hormonstörda: kanske måste ha lite överseende med det ibland ;p

 4. för att ytterligare komplicera det hela så är det också regelskillnader mellan 15-timmars för barn som har rätt till allmän förskola och andra barn :-s

  1. Jupp det har jag förstått att det är men jag minns inte på en rak arm vilka skillnaderna är. Det har att göra med rätt till förskola under lov bl a väl?

   1. Ja, typ, den allmänna förskolan är avgiftsfri och ger inte tillåtelse att ha barnen på förskolan under lov, den ger inte heller platsgaranti – du har en plats en termin och kan bli placerad nån annanstans nästa termin.

    15-timmarsförskola pga föräldrarledighet SKA ge rätt till lovomsorg samt att du får behålla platsen på din förskola.

    MEN i många kommuner skiljer man inte på de här barnen och behandlar alla 15-timmars barn i nån slags mix av dessa regler – vilket blir totaltokigt när man som jag t.ex. får barn nummer två fredag på sportlovet och min då överaktiva 4-åring inte fick vara på förskolan den veckan… trots att jag erbjöd mig betala för det :-s Det hade han haft rätt till men de vägrade mig, och som höggravid med bebis ankomst vilken dag som helst så orkade jag inte ta striden.

 5. Jag tyckte om att ha båda barnen hemma men så var storasyster rätt liten och ja, det var nog mest för min skull hon också fick vara hemma. Jag tror att det är bra med förskola för ungarna.

  1. Jag tycker du är GRYM som fixade det Selma!

   Sen tycker jag också att det är asabra med förskola för barn! OM barnet tycker om sin förskola. Forskning visar ju också att barn som gått regelbundet på förskola har lättare att direkt förstå ”meningen” med att gå i skolan.

   Ibland önskar jag att jag var en sån där mönstermamma som haft båda mina älskade små kids hemma under hela föräldraledigheten men det räcker att jag snuddar vid tanken så får jag kallsvettningar. Jag ÄR ingen mönstermamma. Jag är en sån som vill mina barns bästa men ibland också mitt eget bästa och läskigt nog kan det ibland gå stick i stäv med hur man ”ska” göra…

 6. Jag tänker som så att dagis/förskola är mina barns vardag. Eller var för mina är stora nu. Men stora tjejen var 3 när mini kom. Plötsligt fick hon en syster och hela hennes liv ställdes om på alla sätt. Först hemma. Sen med att hon inte fick komma till sitt älskade dagis som hon brukade och var van vid.
  Då kom min tanke in om att man straffar barnen i dessa lägen. Om mamma bli av jobbet eller får ett barn till skall väl inte barnen lida för detta tänker jag. Det är som att säga att du eller jag inte får fika med våra vänner så länge vi inte har jobb.
  Nej finns bara enligt mig ett sätt att se på saken. Det pedagogiska sättet inget annat. Klart barn har behov av förskolan. Av sina vänner och sin vardag.
  Ärligt fick mina barn mer än gärna vara hemma med mig när dom var mini. Det har ALDRIG vart för min skull dom varit på förskolan även om jag vart hemma. Det är för deras skull och inget annat!

  1. Jag tänker såhär: OM förskolan vill slippa den gamla keliga stämpeln ”förvaring” så måste de hänga med i utvecklingen på alla plan: dvs anpassa verksamhet efter barn (och personal/förälder, hos oss lägger de t ex konsekvent tidiga stängningar/personalmöten på dagar när det är mycket barn istället för ex fredagar när det är lugnt) och de måste vara mer flexibla i sitt regelverk.

   1. Fast där är vårt bra och försöker välja dagar då där är få barn. (nästa fredag är första heldagsstägning som vi någonsin behövt ta extra ledigt för)

    1. Oj!!? Vi får pilla med schema nästan varje månad! Å då går våra kids aldrig mer än max fyra (oftast färre) dagar i veckan.

     Kanske har otur då – eller så har jag dålig statistik? Men de har typ alltid tidiga stängningar på tis eller ons och ofta stängt på måndagar (två dagar per termin).

     1. Men är det inte så att era barn ofta går tider då det är få barn?

      Vi måste hämta en halvtimme tidigare någon gång per termin, men det räknar jag knappt eftersom det i realiteten inte innebär många minuter då den sista halvtimmen mest är marginaltid.

      Fö möttes jag bara av ett leende i morse när jag sa att K är på kurs denna veckan och M behöver gå på fredag också. ”Självklart! Vilka tider ska jag skriva?”

      1. Tja, de går ju mer eller mindre sena tider nästan alltid men tisdag och onsdag är det väl fler som jobbar än ex måndag och fredag?

       Sådär är våra pedagoger också! Det är aldrig några problem att pussla lite om det skulle skita sig 🙂

 7. Usch ja den här diskussionen ger mig kli! Varför är man en dålig förälder för att man vill ha sitt barn på förskola några timmar varje dag. 1) Många barn älskar att vara på förskola och få leka med kompisarna 2) Man behöver få ensamtid med det nya barnet och lära känna varandra så som man fick chansen med det första barnet.

  En fråga ang ponnykalaset ni hade för Emmali förra året. Var det någon du kände eller kontaktade ni en ridskola? Vi har fudnerat på ngt liknande nämligen….

  1. Nä jag vet inte. Jag blev så förvånad första gången jag kände att jag behövde försvara mitt/vårt val att ha storasyster på förskolan, och det var alltid mammor/förskolepersonal som stod på ”motståndarsidan”. Mycket märkligt?!

   Ang kalaset så går ju Emmi på ponnylekis en dag i veckan så vi bokade alla små shettisar ett par timmar där! 🙂

 8. För övrigt är det lite lustigt hur dålig samvete kortet bara spelas ut mot de som tar åt sig… EN gång fick jag påpekande om att M går långa dagar. Då svarade jag att jag vet det, men vi har förlagt VÅR deltid så att det funkar bäst för våra jobb och som helhet för familjen ( och så frågade jag om hon tyckte han gick många timmar i veckan…) Sen dess har jag inte hört något.

  Allvarligt, jag vägrar ha dåligt samvete för att mitt barn har det bra på dagarna! Tycker personalen att det är obra hoppas jag att de hellre fokuserar på sin egen och barnens arbetsmiljö än på att ge föräldrar dåligt samvete!

  1. Men eller hur!!? Grejen är att jag aldrig hade dåligt samvete men ju mer det tjatades ju mer började jag såklart fundera på om det var fel på mig?! Men jag bemöter alltid ”förskolenegativ” förskolepersonal på samma vis; jag förklarar att jag tycker det jobb de gör är viktigt, att Emmi (för det var ju hon som var 15-timmarsbarn) älskar sin förskola och att den pedagigiska biten är viktig för mig. Om de ändå tjafsar vidare – t ex var det ju en gravid vikariepedagog på vår avdelning som snorkigt förklarade att HON minsann skulle hålla SITT äldre syskon hemma när HON var föräldraledig å då tittade jag medlidsamt på henne å sa ”stackars er som inte har en så bra förskola som vår”… – tja, då tänker jag precis som du (en bra pedagog låter bli att skuldbelägga) och blir ledsen men försöker bita ihop: för barnens skull.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *