16/12 – om pepparkakor, pickaninnys och rondellhundar.

15/12 - om blöt snö men ljumma minnesvindar.
17/12 - om årets julkalender.

Jag väljer tro att du som engagerat står upp för pepparkaksgubbar och chokladbollar gör det av masspsykos. Jag väljer tro att du som retas hysteriskt av Disneys (notera, Disneys! inte SVTs) bortredigering av tre stereotyper/nidbilder/karikatyrer ur Tomtens julverkstad helt enkelt inte förstår sammanhanget. Hur ska jag annars kunna behålla tron på den medmänskliga omtanken, förmågan att tänka själv, intelligensen och viljan att utvecklas.

Nåväl. De tre redigerade disneyfigurerna är 1) en judisk äldre man, 2) en korkad blondin och 3) en för tiden tidstypisk pickaninny*. Den i mitten har jag hört ungefär ingen reagera negativt på medan den lilla spralliga svarta dockan renderat oändligt antal jefligt pinsamma FB-grupper.

Det är nu dags att påminna om några saker. Till exempel. Bara för att en sak funnits i många år betyder det inte att den är rätt. Det är inte heller upp till en historiskt förtryckande ”överhet” att bestämma vad som är passande och ej i situationer som inte berör dem. Och slutligen. Är det nån som minns Lars Vilks rondellhundar? Nån som tyckte det var fånigt att så många blev riktigt förbannade över att deras profet inte bara blev avbildad (vilket är förbjudet enligt islam) utan dessutom avbildad som ett orent djur? Nån som nu ser parallellen reaktionen över Vilks rondellhund vs missuppfattade pepparkaksgubbar i luciatåg vs Walt Disneys pickaninny?

Flera gånger under de senaste veckorna har jag blivit både det ena och det andra över min bekantskapskrets åsikter. I vissa fall har jag blivit glatt förvånad, i vissa sorgset dito. I några fall har jag ryckt på axlarna – typ; ”annat vore inte att förvänta” – men i många fall har jag inte bara kunnat vara tyst. De missuppfattande felprioriterande eller inskränkta ska inte få stå oemotsagda?

* dvs en bedrövligt elak förminskning av svarta, googla om du fortfarande inte känner till uttrycket

15/12 - om blöt snö men ljumma minnesvindar.
17/12 - om årets julkalender.
14 comments Lägg till din
 1. Jag har tyvärr inte haft nöjet att bli positivt överraskad av min FB-feed. Däremot lite besviken åt några håll, men väljer att tro att det handlar om att följa strömmen och inte tänka efter före. Och i några fall fått mina misstankar besannade, men då bland folk som inte är vänner på det viset men som jag ändå av olika skäl vill ha kvar. Och alla dem som jag bryr mig om på ett sådant sätt att jag hade valt att ta diskussionen har som jag egentligen visste tänkt efter före!

  1. Jo jag är jätteglad varje gång ett oväntat kort dyker upp från nån av mina facebookvänner! Och eftersom jag inte kan va tyst försöker jag med näbbar och klor förklara varför t ex den lilla pickaninnydockan INTE är okej.

   Funderar ärligt på att logga ut mig från FB fov äver. Jag blir bara ledsen och arg och besviken över allt ”trams” och idioti som strömmar därifrån. Å andra sidan. FB är ett så utmärkt kommunikationsmedel. Tusan också… svåra val i ilandslandet idag ;p

 2. Jag tycker det här är så oerhört obehagligt. Känner igen känslan från nittiotalets första hälft. Men nu är det liksom ännu mer iskallt. Vi borde vara smartare än någonsin. Men, i mina olika flöden sprids så mycket dumhet, fördomar och hat just nu att jag inte riktigt orkar vara med längre. Att vuxna vita människor slåss för rätten att svarta barn ska fortsätta växa upp med hånfulla nidbilder av sig själva går inte att försvara på något som helt sätt. Idioti. Tack för din kloka text.

  1. Jag känner EXAKT samma! Får obehag och klump i magen. Jag hoppas bara de flesta ska komma till insikt, och samtidigt är jag ofantligt glad att det är nästan två år kvar tills nästa val.

   Din kommentar värmde verkligen i mörkret. Tack för att du tog dig tid att skriva den!

   1. I den jämförelsen är min feed mer fylld av avståndstagande mot upprördheten än upprördhet!

    Jag har en kompis som funderade på att starta en grupp ”Det är vi som är normala, alla andra är konstiga” Jag tror att 90% av min vänlista platsar där

 3. Det är naturligt att utvecklingen går framåt, framför allt för barnens skull. Vissa saker förtjänar inte att bevaras, och vissa människor borde tänka efter vilka värden som de vill förknippas med.

   1. Ja, min farmor berättade i dag om att min mamma neg första gången hon träffade henne. Tänk dig det i dag! Det var inte bättre för kvinnor förr, och inte stod det särskilt väl till med vår medvetenhet i olika samhällsfrågor.

    Mitt favoritcitat i sammanhanget är annars: “I did then what I knew how to do. Now that I know better, I do better.”
    ― Maya Angelou

 4. Jag är förvånad över hur många det är som inte ens kan läsa innantill och till slutet av det skrivna innan de går i spinn över något de missuppfattat. Det är skrämmande. Nu är det väl en lite drastisk jämförelse men med detta motstånd inför något som är bra och den hätska stämning som blivit av det hela kan jag förstå att vissa partier går framåt och att nazisterna fick sådant fotfäste i Tyskland i en tid då informationen inte fanns lika lättillgänglig som nu. Hörsägen blir sällan rätt i längden. Som sagt, skrämmande. 🙁

  1. Har vi tur handlar det bara om oförnuft och vilja att inte hamna bakom. ”Alla” har en åsikt i pepparkaktsgate – som nu verkar ha tagit över igen efter att Disneys redigering inte längre går att debattera emot – men få verkar ha förstått grundproblemet.

   Kopplingen till 30-talets Tyskland är inte alls så långsökt som många kan och vill tro. Masspsykosen kring ”sanningar” och värden att kämpa för får folk att helt sluta tänka. Sociala medier svämmar över av inskränkt hat och jag blir arg, förtvivlad och maktlös. Hujedamej. Må förnuftet segra!?

 5. Håller med dig! Jag själv drogs med i ”hatet mot bortklippningen” men när jag nu kollat runt på nätet förstår jag ju vad som ligger bakom, jag tycker Disney gör rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *