17/12 – om årets julkalender.

16/12 - om pepparkakor, pickaninnys och rondellhundar.
19/12 - om RIP Instagram?

Alltså. Okej. Jag var typ för gammal för att se första omgången julkalender från Greveholm så jag saknar känslan av nostalgi, men… alltså, typ, öh? Läskigt, njo, vi tittar tillsammans med barnen (knappt 3 och ganska precis 5 år gamla) men… det är ju inte bra!? Skakiga kulisser, högst mediokra skådespelarinsatser [no offense skådisar!], fattigt manus och framför allt inte en enda statist?! Det blir så tråkigt och platt att jag provoceras.

Jag betalar tv-avgift och tycker jag kan kräva mer än såhär! Förra året (och många år dessförinnan) var julkalendern en högkvalitativ och seriöst utarbetad underhållning för både vuxna och barn! Gemytligt, juligt, mysigt, spännande, lite läskigt men mänskligt och jaaa bra manus/aktörer och levande statister. I år? Mysteriet på Greveholm? Nä. Urtrist på Greveholm! Blä.

16/12 - om pepparkakor, pickaninnys och rondellhundar.
19/12 - om RIP Instagram?
18 comments Lägg till din
 1. Jag förstår inte att Så många klagar på denna stackars julkalender, man kan ju faktiskt välja att inte kolla på den.. Och dom som varit de senaste åren har ju inte heller varit speciellt bra faktiskt.. Förra året handlade de ju om en fattig tjej som blev inlåst av en elak tant på barnhemmet om hon inte lydde bl.a. Årets julkalender är BRA tycker jag.

  1. Jag har bara hört en enda person (förutom mig och möjligen Mattias) klaga på innehållet i årets julkalender! Allt det där tramset om ockultism och anden i glaset låter jag alltså vara därhän.

   Problemet är ju att vi inte ”kan” låta bli att titta, ungarna skulle bli förtvivlade om vi hindrar dem. Det känns därför skit är att den är så otroligt dåligt gjord; manus och regi är av budgetklass, kulisserna skallrar och de stackars skådespelarna är så kassa att det blir skrattretande. Det syns ju att alltsammans är inspelat i en studio, de har inte ens orkat bemöda sig skaffa statister. MEN. Tilläggas ska väl att jag är sjukt kräsen när det gäller artistiska värden och att det är därför jag tycker just förra årets kalender var så bra: duktiga skådespelare och ett tydligt tema och mål med kalendern. Vad är syftet med mysteriet på Greveholm? Vad är det dom ska uppnå? Nu är greven inte skelett längre utan springer runt naken: till vilken nytta?

   Nä. Jag klagar för jag tycker det är kass. Och hade jag kunnat välja själv hade vi inte tittat på eländet! Därmed inte sagt att jag inte förstår att andra kan tycka det är okej eller t o m bra… 🙂

   1. Jag ser nog inte riktigt det där dåliga i de ang skådespelare oså.. Den enda Isf är väl ena tjej barnet men tycker de är roligt att den se kommit tillbaka, för jag är ju lite yngre 😉 och kommer väl
    Ihåg när den gick som julkalender då.. Detta är den bästa på länge tycker jag, men då har jag inte kollat så noga på de du tyckte va dåligt 🙂

    1. Efter vad jag förstått – gjorde lite efterforskning bland kollegorna på jobbet – så mer eller mindre måste man ha sett förlagan för att uppskatta årets upplaga av Greveholm. Det förklarar väl varför jag är så oförstående till dess storhet! 🙂

 2. Men julkalendern är väl ändå mest till de små?
  Jag ser sämre vanliga barnprogram än julkalendern.

  Att de som är äldre förstår mer och ser de dåliga skådespelsinsatserna, de dåliga kulisserna, det dåliga manuset osv, är förståligt.
  Låt dina barn titta och spela på din mobil istället då 😉

  1. Haha! Om du bara visste 😉 det är ju typ det jag gör 😀

   Nu när spökjägaren Leif kommit in i historien har vi åtminstone fått en riktig skådis. Och Pierre Lindstedt är underbar förstås. Men när två av de nyare karaktärerna heter Melitta och Capuchino (där Capuchino är en liten bäbi)… tja… då hjälper inte ens skämskudde á la mobil :p

   Välkommen hit förresten! Jag gissar du är Magnus Freda? Skoj att få ”kontakt” med dig!

    1. Sorry att det tog lång tid att svara, har haft och har influensan from hell 🙁

     Jodå, har varit å snokat hos dig! Hade allt tänkt mig göra nya besök också.

     Hoppas ni har det bra?
     Tjo!

 3. Oj jag tycker tvärtom! Har tyckt det varit skit i flera år men nu äntligen en julkalender vi alla gillar. Hos oss sitter Leya, vi, mormor, farmor & farfar mfl klistrade. Heja svt säger jag ;.)! Tur smaken är som baken.

  1. Så roligt att få ”mothugg”! Det tyder ju på att det är min smak det är fel på – inte alla andras 🙂

   Förra året var första på många många år jag följde en julkalender på svt så jag var lite ringrostig. Fastnade direkt dock! Tyckte ”Tjuvarnas jul” var otroligt bra!

 4. Gött att du fick lite mothugg sötnos. ”Tyvärr” 🙂 måste jag hålla med dig denna gången om än ej så provocerat. 😉

  Den känns lite mindre budgeterad än innan så säkert inte fallet men känslan e där. Vad gäller åldersmässigt så hävdade svt att den skulle funka även för en äldre publik än barn då de försvarade det läskiga scenerna.

  Tur att många trots allt verkar ha glädje av den för då kommer det säkert en i vår smak nästa år!

  1. Tack nosen!

   SVT är la tvungna att försvara sin kalender, men nog borde just julkalendern ändå ha nåt med JUL att göra? Mer än att de firar lucia och julafton typ?

   Nåväl. Nästa år blir det nåt nytt för nån att irritera sig på 😀

 5. Hm…förstår vad du menar, men ibland blir dåliga saker riktigt bra. Som både nya och gamla Åsa Nisse filmer.

  En favortit av Åsa-Nisse filmer är en sekvens där mikrofonen syns i bild exempelvis. (Ingen brydde sig om att klippa)

  Visst är det lite kalkonvarning på nya Julkalendern, men för att få riktig behållning av den ”nya” så måste man sett den gamla. Då blir det kul! Mycket av ”klassiskt” igenkänningstänk!

  Ha en fin fortsatt vecka!
  Kram ifrån Oumberlige Peter!

  1. Jo jag har förstått det att för oss som inte sett den första versionen så finns inte så mycket att hämta just handlingsmässigt eftersom det är många referenser som alla går förlorade. T ex fattade ju inte jag att spökjägaren Leif är han som spelade pappan i första omgången.

   Nåväl. Nu är ”eländet” slut och nästa år blir det nåt nytt att diskutera. Det är jag alldeles säker på!

   Hoppas ni haft en riktigt bra jul med allt vad det innebär Peter!

 6. Jag brukar inte följa kalendern, men eftersom det var Greveholm, som jag gillade då den gick sist började jag kolla, och vad jag gillar den. Precis i min smak, hehe, men jag kanske är lite barnslig. Iaf kul att kunna hänga med när barnen på jobbet pratar om den. Ha en fin dag=)

  1. Vi turades om att titta, Mallias å jag, å ibland hade vi tur så ungarna såg hos sin farmor ;P men jag är glad att så många tycker den var bra! Nu ser jag fram emot nästa år och vad de kan hitta på tills dess!

   Krams!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *