2.1 – om blöjlöshet.

1.1 - om äldsta dotterns första egenplanerade lekdejt!
3.1 - om jobb- o förskoleutmattning 🙂

Efter inslaget om blöjfria små barn i Svt:s Rapport ikväll vågar jag sticka ut hakan lite: jupp, jag tycker faktiskt att västerländska barn generellt har blöja på tok för länge! Mina argument för att hjälpa barnen att slippa blöjan är i huvudsak två: bra för barnets hud samt bra för miljön. Till detta kan jag nu efter att ha sett Rapports inslag lägga bra för barnets lilla blåsa eftersom det är lättare att tömma ordentligt när man sitter på potta eller toa.

I genomsnitt har kids i västvärlden blöja till treårsåldern och jag tror Sverige stämmer bra in i statistiken. Anledningen till att det är så länge beror antagligen på att många föräldrar är skraja att ”pressa” sina små. Men det är där det blir så tokigt tycker jag: det handlar nämligen inte om press utan om att tyda signaler 🙂 För, en ettåring blir inte blöjlös av sig själv men är faktiskt inte heller skapt för att använda blöja. Om du inte vill köra den tuffa vägen (som jag inte förespråkar) kostar det mycket kommunikation och ork och tid att hjälpa ett litet barn hitta sina blås- och tarmreflexer. Men ju tidigare du börjar ju lättare blir det både för barnet och de vuxna omkring! Och glädjen och stoltheten hos den lilla nosen är stor och mycket värd, jag lovar! – måste poängtera att våra små inte var torra onormalt tidigt, från runt ettåetthalvt/två kunde de lägga blöjorna, men då hade de iofs varit toavana rätt länge.

Mitt tips är att våga börja potträna tidigt, gärna så fort den lilla kan sitta själv – en del börjar redan i spädbarnsåldern, och att göra det till en självklar rutin: direkt på morgonen/efter mat/sömn/fika osv. Satsa på en bra och rejäl fåtöljpotta (ex från BabyBjörn) och/eller en sittring till toaletten. Det funkar olika för olika barn/föräldrar, men min erfarenhet är att det är bättra att köra ”rutin” än ”fri sittning”.

Och jo… det finns nackdelar med att vara blöjlös tidigt :p men… hundbajspåsar blir en bra vän och du lär dig att snabbt hitta närmsta toalett eller buske 🙂

1.1 - om äldsta dotterns första egenplanerade lekdejt!
3.1 - om jobb- o förskoleutmattning 🙂
21 comments Lägg till din
 1. Det går utmärkt med billig potta från Gekås! Och diskmaskinen är stort nöje för de små!

  Sen är de olika om de bryr sig. Vi har kompisar vars barn vägrade bajsa i blöjan när de lärt sig pottan. M kissade i pottan (varje gång) sen typ alltid och från halvåret bajsade han där varje morgon. Men han gjorde det precis lika gärna i blöjan (eller byxan…)

  1. Absolut! Men. Jag har testat billiga pottor och det är grymt svårt att få en liten ostadig åttamånading sitta bra på en sån, och fördelarna med ex BabyBjörn är två: 1) den har en insats som är lätt att lyfta ur och städa, och 2) den är ganska hög att sitta på och därför bekväm för både barn och vuxen att sitta på/vid (tänk på att jag har en skabbig rygg och därför har blivit expert på att underlätta min vardag, det var också därför lilla syskonet typ aldrig satt på potta utan hamnade på toaletten direkt 😉

   Ja visst är det olika. E ville vara utan blöja och var torr runt ettåetthalvt. M visade efter inledande succé runt halvåret sen inget som helst intresse att vilja sitta på toa tills runt två år och då på en femöring plötsligt bestämde att det inte skulle vara blöja mer ;p men det där med blöjtvåor… tja… vi är helt enkelt för bekväma för att inte vilja jobba rätt mycket med att få kidsen förstå det praktiska i att sitta på dass. Såå roligt tycker ju ingen det är att ligga på ett skötbord 😀

   1. Nätterna kan de ju inte hjälpa, det har med hormonproduktion att göra. Och där var ju M torr tidig. Jag tror vi har haft två olyckor sedan han själv vägrade nattblöja vid tre. (samma dag som vi, troligtvis ”för tidigt” högg dagblöjan)

    M var ju torr strax före två, och hade varit i nästan två månader när dagis började igen och hen kissade på sig ett par gånger. Dagis tyckte det var för tidigt att skippa blöjan och vi var dumma nog att lyssna. Nu är han över fem och glömmer fortfarande bort (eller prioriterar bort) det när hen är upptagen.

    Men hen har haft koll länge. Jag minns fortfarande när hen var dryga året och gick naken. Om inte kisset hamnade i pottan, så hamnade det iaf på toalettgolvet!

    1. Ah är det hormoner som styr när på dygnet det kommer? Vi hade ju sån jäklans tur med E som var torr nattetid redan som spädbarn (det var väl också därför det var lättare för henne att tömma sig ordentligt på dagarna?), M däremot fyllde både en och två blöjor på natten länge; tills hon plötsligt knäckte koden att ”släppa loss” på toaletten runt två år och vips hade vi knappt en endaste mer blöt blöja på morronen!

     Det är svårt det där när förskolan inte har uttalade rutiner för potträning. Sen handlar det ju om barnets förtroende för sina pedagoger också (och tvärtom). Synd att de inte litade på din M tycker jag, men å andra sidan var hen kanske inte riktigt redo då heller?

     Jag tycker verkligen vi gör våra barn en tjänst genom att göra dem uppmärksamma på det här att det faktiskt går att styra sitt kiss och sitt bajs. M är ju ett superbra exempel på att det går att hitta reflexerna tidigt! Men liksom simkunnighet är den där reflexen i viss mån färskvara: det gäller att underhålla för att inte tappa 🙂

     För oss kom det ju blöjfriheten som en lyckosam slump i vårt naturliga led att försöka få bukt med den stenhårda lilla magen. Det är helt galet, men blöjtvååor har vi haft max tio stycken (magsjukor icke inbegripet) sen niomånadersdan! Men så är ju just det barnet extremt kommunikativt och har ett väldigt stort behov av att göra sig förstådd och ”vara till lags”.

 2. Min unge satt ju bra från halvåret på gekåsvarianten… Och var som sagt var nöjd med att titta på när den vuxne tömde och fyllde diskmaskinen…

  1. Min första var ju inte så stabil i sin sittning och när det blev en BB-potta på åttamånadersdan funkade den skitbra (hehe). Men jag har haft möjlighet att prova de billigare hos vänner, och, tja… det är ju alltid roligare att köra bmw än trabant :p

 3. Jag började potträna Junie förra året (2011) när hon slutat bajsa på nätterna. Det var mest för att hon själv skulle märka att hon kissade och det gjorde hon ju. Så win.
  Men sen pratade jag med dagis och de sa att även om hon blev pottränad här hemma så kunde jag inte räkna med att hon blev det förrän vid 2,5 års ålder pga att de är ett naturdagis..vet inte riktigt vad det är i SVerige. De är ute större delen iaf.
  Då blev jag riktigt arg! Ska de hålla tillbaka henne i hennes utveckling?!
  Men. Så började de där kindtänderna komma. Och med det vattenblöjor och hon har ju som sagt varit sjuk nästintill hela tiden nu i 4 månader så de där blöjorna, de är en kär vän nu faktiskt. Ibland märks det inte ens att hon bajsat, hon märker det heller inte själv.. 🙁
  Men jag tycker också att vi här i västvärlden är på tok för lata. Och för miljöns skull så vore det ju mycket bättre att de blev blöjfria tidigare.
  Tror minsann att hon skall få gå och lufta rumpan nu när hon är hemma trots allt. 😉
  Kram på dig!

  1. Det kan vara lurigt det där att få rutinerna funka på förskolan, särskilt om det är en ur&skur – som det ofta kallas här i Sverige – eller av annan anledning saknas möjlighet/intresse att få barnen blöjfria. Trist att det blev bakslag för er 🙁

   Ett knep för att (utan att ”kräva” för mycket av pedagogerna) bibehålla framgångarna hemifrån är låta blöjan vara kvar och fortsätta rutinmässigt pott-/toaträna trots den! På så vis får barnet möjlighet att få ”schema” på kissning men blöjan sitter där som säkerhet.

   Hoppas verkligen ni får fason på alla hemska jobbiga sjukdomar från hösten!! Bort bort med dem nu tycker jag <3 och lycka till med luftningen 🙂 å precis som du tänkte jag också mycket på miljön (och egna ekonomin); det är trots allt är det en rätt onödig belastning att kissa å bajsa i blöjor istället för på toaletten :p

   Krams!

   1. Jag ska prova tipset! Just nu är pottan dock en leksak för henne..ska nog prova på en annan modell eller helt enkelt köpe en sits till toaletten. Hon är dock rädd för att sitta på toa. 😉
    Kram!

    1. Jag köpte en toasits av rent egoistiska och lata orsaker; det är ju såå mycket enklare än en potta liksom 🙂

     Håller tummar för er! På alla vis!

     KRAMS!

 4. Det finns ju tom ett begrepp som heter EC och att EC-a sina barn, vilket väl i princip är det du gjort.

  För oss har det har hamnat under ”att välja sina strider” och vi har valt att inte bråka/träna/jobba med det eftersom vi – i vårt tycke – har haft viktigare saker att få rätt på (äta mer än 1 dl mat per dag t.ex. :-s och undvika det där där vi nu ändå hamnat med ett gravt underviktigt barn…. änywäj) Det gick ju väldigt smärtfritt för oss ändå, torra blöjor på morgonen hade vi väl ett år innan hen slutade men vi tog på blöjan ändå för jag orkar faktiskt inte ta hand om kissiga lakan på morgonen (föredrar att göra vardagen enkel :D) vi kom till dagis en dag och då hade hen slutat sa hen. Och efter det hade vi väl några femkronor men inga 2-olyckor alls. Lilla visar inget som helst tecken på att vilja sitta på toan och ska jag tvinga ner ungen under vrål så tror jag inte det blir nån bra träning. Lite underligt är det för lilla vill göra ALLT som stora gör, utom att sitta på toa typ … Lilla satt ju på toa för 2-or när hen var pyttebebis pga krånglande mage men så plötsligt en dag så NÄ, VILL INTE. Och ja, då finns det andra strider jag hellre tar.

  Vill man vara miljövänlig finns det tygblöjor som inte bidrar till sopberget 😉 så det argumentet tycker jag inte helt håller.

  Säkert bättre för barnet, om det kan göras i samarbete med barnet.

  1. Undrar om jag inte läst om det där EC… är det när man börjar ”träna” redan när barnet är typ månadsgammalt? Fullt så seriös har ju inte jag (eller TIas) varit 🙂 dessutom var yngsta redan för gammal när jag hörde talas om det. Men OM jag hade hunnit läsa på i tid hade jag säkert gett mig på att försöka hitta barnets egna rutiner ännu tidigare än vi gjorde nu! Särskilt med tanke på att det bevisligen går att få alldeles normalbegåvade barn att bli blöjlösa innan de fyllt 1 (eller ”innan de lärt sig gå”, som svts Rapport uttryckte det)?!

   Men. Jo. Det finns alltid undantag till ”lata föräldrar”-regeln darling och ni är kanske ett sånt? ♥ men precis som du skriver tycker jag det är så underligt att de små eko-barnen (läs: småsyskon som härmar större syskonets varje move) inte per automatik anammar gå-på-toa? Å nä jag tror/tycker som du. Silvertejp har andra och bättre användningsområden än just det här :p

   M var också typ torr innan hen fyllde 1 men vi hade blöja som säkerhet/av lathet, men plötsligt… ”nä tänker inte sitta på dass!!” och vi bah, ”jajadå” *suck* men så plötsligt var det tvärtom å ungen bah ”IIINTEE B’ÖJJA!!” å vi typ till förskolan ”jo, ehum, vi har nog ett problem…” men det gick skitbra för fröken Karin på vår avdelning är HELT FANTASTISK (fast med vikarier gick det ju inte alltid så bra, hämtade hem kissblöt liten nos i sin ytteroverall och fröken såg så förvånad ut ”jag frågade men hon ville inte gå på toa sa hon” och jag *frässpottsväljasväja* ”fast alltså, du kan inte fråga en tvååring om hen ’vill kissa’?!” – och tänkte tyst och elakt ”3,5 års utbildning?” men det är ju nåt speciellt med vikarier va – i alla branscher 😉

   Vet du. Jag läste miltals för- och emot ang tyg-/engångsblöjor och summa summarum blir det ungefär lika samma: om du inte har en splitterny energiklassad tvättmaskin, super-eko tvättmedel, hushållsel från förnybar källa samt köper begagnade blöjor för då blir det mer miljömedvetet att använda tygblöjor! Med facit i hand hade det iofs varit bättre med tygisar för oss ändå eftersom vi hade haft så få tvåor att tvätta, men… sådär går ju inte att tänka för då hade det ju varit ännu mer miljömedvetet att vi pottränat ungarna när de var spädisar :p äh du hajjar hur jag tänker va?

   Det sistnämnda är viktigast av allt när det gäller barn-/vuxenrelationer: du kan inte tvinga ett barn bli blöjfritt (tror jag inte iaf?) och funkar det inte för kiddi blir det bakslag och två steg bakåt ett framåt! Så tror iaf jag! Men… det betyder inte att det inte är värt att försöka! Det är mycket jobb, jo, och att stå på stan i januari eller sitta i bilen på motorvägen med ett barn som ”måste kissa! är såklart en smula nerv-wrecking 😉 fast stoltheten hos Liten när hen ”kan” själv, den är värd allt arbete och lånade toaletter och dikesrenar ♥

   1. Jupp, mer info här: http://www.ecsweden.se/ Hett på forumet sjalbarn där jag hänger massor 😀

    Jag är övertygad om att olika barn är olika tydliga med sina signaler, visst kan man potta på klockan och därmed komma rätt långt, men jag vet också att de finns de som EC-at sina barn tidigt och ”enligt reglerna” men ändå inte lyckas få barnen blöjfria för de har helt enkelt inte signaler som går att uttyda.

    Invändningen mot att potta barnet på rutin/klocka brukar vara att barnet inte lär sig ”känna efter” lika bra utan går på toa före maten, innan läggdags osv men kan däremellan inte direkt klara att känna om nåt är på gång. Även det är det kanske olika från barn till barn.

    Just det där ”på motorvägen” och ”på stan” ”under take off på charter planet…. ” är väl lägen där min latmask visar sig :-/

    Vi bestämde oss med stora att låta det ta den tid det tar och inte forcera eller ”tvinga” (eftersom vi som sagt hade annat värre att bry oss om), och det fungerade så bra så vi kör samma strategi på lilla. Vi tycker inte det är jobbigt med blöjor och med de ideliga rabatter som dyker ner i brevlådan är det inte så galet dyrt heller (typ 60:- per paket, tvättmedel kostar ju det också 😀 ) Så – ja, latmask kanske, eller smart vardagsstrategi?

    1. För såna som mig är rutin och klockslag essentiellt: det händer att jag kommer hem från jobbet å typ ”oj idag har jag glömt vara på dass”

     Lite festligt att min alldeles egna teori om rutin-i-alla-väder faktiskt ”finns på riktigt”! Och att det finns argument för och emot! Lite stolt och nöjd över att ha freebasat ”rätt”, utan att veta om det 🙂 kanske borde hänga med dina sjalbarn lite? :p

     1. har aldrig förstått det där, behöver man gå så går man annars inte 😉 Men det är väl som jag och mat ”oj, jag glömde bort att äta lunch / ge barnen lunch” 😀 Tur ungarna har hungerskänslor så de påminner.

      Du är så välkommen till sockersöta sjalbarn där ingen får vara osams och två mostrida åsikter om mac/pc gör att folk dramatiskt lämnar tråden för att ”du vill ju inte förstå” *drar med handen över pannan* 😀 Trist diskussionsklimat men trevliga medlemmar. 😀

      1. Förstod inte heller men så vet jag nu att rutin kan få mig slippa svimma eller kräkas av smärta för att jag har 800ml i en blåsa som inte sagt ifrån en enda gång. Föd barn med diskbråck (haha, twice!!), skyll dig själv, lär dig dilatation eller se till att ställa dass-klockan! Typ.

       Jomentack för inbjudan, fast… oj den kom visst bort! :p

     2. ps. Vi använde ju blöja mycket längre än det behövdes på M, som säkerhet/”lathet”, vid vissa situationer; ex i bilen, på förskolan, på natten, vid flyg-gaten osv 🙂 den var i stort sett alltid torr men skulle femkronorna dyka upp slapp vi det värsta mecket. Ibland fick vi tvinga på blöjan eftersom hon verkligen inte ville ha den och det kändes så jobbigt att tvinga, men… tja, ibland måste striden tas :/

 5. Du är som alltid lika klok :). Jag är fullt benägen att hålla med! Sen måste jag krypa till korset och erkänna att det tagit lååång tid att få Alice blöjfri helt. Torr dagtid var hon redan vid 1 år och 10 månaders ålder, då var det bara dagis som envisades med att ha blöja på henne några månader till. Men nattetid. Som den damen har kissat. Och vi provade allt. Ingen dricka Ö V E R H U V U D T A G E T efter kl 18. Ställa klockan och kissa henne fyra gånger per natt (det började vi med när vi fått Aston, men slutade då jag var uppe mer med min då tre-åring än min nyfödda och höll på att bryta ihop av pinka-på-natten-trötthet) och bara låta vara. Inget funkade. Till saken hör ju min yrkesroll så jag började helt sonika fundera över hur det fungerar när vi blir kissnödiga, vad det är som styr urinproduktionen osv. Och efter diskussion med en kompis som är distrikta kom vi fram till att de hormoner som styr RAS (de hormoner som kontrollerar vätskebalansen i blodet med törst och urinproduktion typ) nog kommer igång vid lite olika åldrar och att det kan vara svårt att träna fram. Framförallt med tanke på den otroliga urinproduktion som den flickan hade nattetid trots att hon inget drack om kvällen. Så vi lät henne vara. Superjobbigt för hon började småskvätta allt mer dagtid, hann sällan till toa innan det kom lite trosan. Men några veckor innan jul började vi om med att ställa klockan, då hade blöjorna blivit lite lättare. Och på några veckor är hon nu helt sovandes från kväll till morgon, ibland vaknar hon och då går vi på toa men oftast sover hon non stop. Så. Skönt.

  Lillebror har däremot redan nu (8 månader idag, hurra!) fått börja sin pott-träning när han gör tvåan :). Eller pott-träning. Vi sätter honom på toan helt enkelt, har en sån toaring som vi sätter honom i sen håller vi i honom. Pottan får han panik av, stackarn. Fast den är bra, en BabyBjörn med hög rygg. Men men.

  Långt och mycket detaljerat inlägg (snarare än kommentar, ha ha).

  Kram!

  1. Älskar långa kommentarer! Blir sånt liv och engagemang och jag blir glad över så intressant respons! <3

   Melkermamman gjorde mig här ovanför uppmärksam på att det dygnsrutinerna handlar om hormoner och dom går inte att styra över. Det är väl därför äldsta var torr typ från BB och lillare tog två år på sig! Orsaken till detta har jag inte haft nån aning om tidigare!

   Toa is da shit brukar jag tycka! Vem vill diska när man kan spola liksom? 😀 Hoppas han kommer över rädslan och kommer på att det är rätt praktiskt att slippa ligga på skötbordet och ha trist :p

   KRAMS finaste du!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *