29.1 – om stört omöjligt att få reda på sitt upptagningsområde inför skolstarten :(

28.1 - om deee ee måååndamorron...
30.1 - om marginaler åt rätt håll...

Varbergs kommun ligger just nu jäklans lågt på min lista över hurrarop.

Igår landade i vår brevlåda lite efterlängtad info inför stundande skolstart, men… buuuh sicken skitkass info! Efter att ha plöjt rad efter rad efter rad efter paragraf efter paragraf i en hel A4 med ält om ”upptagningsområde” och ”anvisad skola” och att det ”finns möjlighet att ansöka om plats i annan skola än den anvisade” läser jag äntligen en easy-to-miss notering att aktuella upptagningsområden går att hitta på varberg.se. Näjustde! Ingen mer precis länk än så…

Efter att i en halv evighet försökt klicka fram rätt ställe finner jag mig sittande framför en helt vit sida. Tänker att det är så att den inte är surfplatte-anpassad. Efter att ha misslyckats även på datorn tänker jag annorlunda: antingen har hela schabraket kraschat under tyngden av nyfikna föräldrar, eller så är länken helt enkelt fel. Men alltså. Hur svårt hade det varit att helt sonika skicka med en utskrift av det där förgjordade upptagningsområdet i brevet?!

Varför jag är så nyfiken? Jo. Vi ligger mitt emellan två F-9-skolor, vet inte var gränsen går och vill så gärna ha våra älskade barn på den vi antagligen inte hör till.

Val av skola ska göras senast 15 februari. Ett datum som ju inte känns alltför fjärran :/ Å jo, i ärlighetens namn fanns det faktiskt en brasklapp ”Har du frågor om vilken skola ditt barn tillhör är du välkommen att kontakta XXX” och en epostadress, men… jag ser det som rätt onödigt att lägga sig i den överfulla inboxen ;p jag hoppas på att länken funkar imorron; gör den inte det får det bli epostkön iaf.

Hursomhelst. Blivande skolbarnet själv är helt säker på var hon ska vara i höst och, tja, vi hoppas såklart att hon har rätt!

28.1 - om deee ee måååndamorron...
30.1 - om marginaler åt rätt håll...
37 comments Lägg till din
 1. Jag satt på tåget idag och funderade över varför det där brevet gnagde! Och kom på att det handlade om att informationen om vilken skola man ”tillhör” saknas. Missade dock att det hänvisades till kommunens hemsida för att se det. Och har bestämt mig för att skicka ett irriterat mail ikväll där jag efterfrågar den infon!

  1. Jag läste och läste och är ju rätt nördig när det kommer till sånt här (kontrollbehovet igen) så jag hittade den lilla lilla noteringen i sista paragrafen. Men jisses då var jag så irriterad att Mattias fick dämpa mig med blickar och en kram: inte skrämmas barnen eller lära dem fula ord liksom 🙂

   1. Jag är vansinnigt irriterad eftersom jag tycker det känns som att de hoppas att man inte ska orka söka informationen som de borde ge oss!

    Jag är förbannad på att man verkar förväntas veta! Att man utgår ifrån att alla är från stan eller har äldre barn!

   2. Det stycket på slutet pratar skolskjuts och upptagningsområden för de skolor som fått nya! Det står ingenstans var man hittar upptagningsområden för de skolor som inte påverkas av omorganisationen!

 2. Och var hittar du (den tomma) sidan som ska visa upptagningsområden? Jag letade förra veckan utan resultat och min snabba sök nu gjorde mig inte klokare på var jag ska leta!

  1. Som sagt. Det var inte lätt! Jag snurrade runt ett tag innan jag hittade rätt. Eller rättare sagt; hittade det som borde varit rätt :/

   Jag försökte klippa in länkarna men de har gjort det så fint att det inte går att permalänka… ÅÅÅH!! 🙁

   Kanske nån kan hjälpa oss förstå!? Det blir iaf mail härifrån också idag. Åååh… administrativt trams och misslyckad planering/logistik. Jag blir tokig på sånt här! Det är ju kommunala medel och jag tycker vi kan kräva att personer som jobbar med sånt här ska veta vad de gör?

   Krams!

     1. Jo, vad man nu ska med en länk som visar var skolorna i kommunen ligger… Den visar både kommunala och fristående. Jag skulle lätt om jag var nyinflyttad kunna tro att absolut närmsta skolan var den vi skulle gå på…

 3. det verkar finnas något som heter nyckelkodsområden som styr?

  I vårt fall var det ju ingen tvekan 😀 och den skolan hade fått vara bra dålig för att vi skulle söka oss nån annanstans. Tillhör inte er förskola en viss grundskola? Så att de kommer och besöker barnen på förskolan och att barnen får besöka skolan tillsammans med en förskolepedagog??

   1. Det är helt ofattbart att det här är så klantigt genomfört?! Undrar vems fel det är och framför allt; lyckades de reda ut så det blir rätt i fortsättningen? Jag menar, det är ju egentligen egalt att ta reda på vem som är skyldig till klantigheterna och bara intressant att de gemensamt fixar hemsidan!

    1. Fokus har legat helt på dem som påverkats av förändringarna, därför är vi andra bortglömda!

  1. Jo visst ska de hälsa på på skolan (som ligger precis intill) nu i vår. Och det var ju en från vår sida ”lömsk plan” att placera kidsen på just den förskolan för att därigenom ha ”orsak” och ”argument” att hamna på just den skolan… men… vi visste ju inte (fast nu vet vi, jag mailade och fick svar) vart vi hör ”egentligen”!

   Och joo, jag förstår att det skulle mycket till för att ni skulle söka er nån annanstans 😀

 4. Slarvigt slarvigt!
  Jag tror nog att ni får välja vilken skola ni vill – men om man väljer någon dit man måste resa med buss, får man betala själv om det finns en annan närmare.
  Kolla också hur många barn det blir i klassen och lite sån omkring-info (allt vet de väl inte förrän allt är klart) och tips 1: Gå inte på rykten om att den ena eller andra skolan är ”dålig”… Det är mycket subjektiva bedömningar. Jag jobbar på vad jag tycker är stans bästa och trevligaste skola, men i en klass finns många strulputtar, och föräldrarna där sprider rykten om att ”ingen bryr sig” och att skolan är ”dålig”… Alla föräldrar får faktiskt inte veta allt som görs via skolhälsovård/kurator m.m. eftersom det är sekretessbelagt vilken hjälp vissa barn får, och därför tror de att skolan inget gör. Och så förstör de hela skolans rykte. Nöjda föräldrar är sällan så högljudda som missnöjda…

  Om den skola där jag avlämnade en elev i förra veckan,sa en pedagog på hennes gamla skola: Åh, den är kass, varför valde ni inte skolan i närheten? Och sen när jag kom, var det en liten och lugn klass med en lärare som var supergo’ mot eleverna… flickan kände sig välkommen direkt.
  Så det hade varit dumt om jag följt pedagogens råd… och låtit flickan gå flera kvarter längre bort.

  Slut på rasten – slut på lång kommentar!

  1. I teorin får man välja och plats får man i mån av plats, barn boende i ”rätt” upptagningsområde har förtur. I praktiken kommer det troligen att vara nästan omöjligt att få plats någon annanstans och ännu mer så just i år.

   Dessutom är det ju mer än lite svårt att veta vilken skola man ska kolla när man inte vet vilken man hamnar på.

   Några månader efter att valet ska vara inne blir jag kallad på information av den skolan jag tillhör…

   1. Ja. Det är otroligt klantigt!

    Till saken hör att det i vår kommun helt raskt (kanske för raskt?) plötsligt beslutats att de flesta av kommunens F-9-skolor (tills nu är ALLA skolor i vår kommun F-9) ska ombildas till att inbegripa färre årskurser. Därför är det i år extra rörigt – tror jag? Det är inget försvar, men kanske lite av en förklaring?

    Och du, TACK för ditt långa och intressanta inlägg i diskussionen. Jag kanske ska poängtera att enda anledningen till att vi vill gå på en viss skola är rent logistisk. Dels ligger den precis bredvid den förskola Milla kommer fortsätta gå på, och dels är det ”raka vägen dit hemifrån”. Det är alltså nog egentligen lite närmre – eller iaf lika långt – till en annan skola, men vägen dit är kringelikrokig och passerar flera vägar utan övergångsställen. Vägen till ”vår” skola är till största del gång- och cykelbana! Dessutom, och det är rätt viktigt det också, kommer många av eLis kompisar gå på den skolan vi vill till och det är ju roligt för henne att känna lite barn och praktiskt för oss föräldrar att ha lite koll på de andra ungarna och deras föräldrar 🙂

    Grejen är väl också att man på nåt vis alltid väljer både rätt och fel. Det finns för- och nackdelar med de flesta skolor. Och den skola som är ”bäst” ett år kanske inte alls är det nästa?

     1. Det extraste tråkiga med detta är att ju mer jag läser om F-9 i andra kommuner så blir jag alldeles förtvivlad att skolorna i vår kommun generellt inte verkar ha haft varken personal eller föräldrar med sig på tåget (vilket jag tveklöst förstår, tanken är ju god men det kräver en del för att sätta sig in i idén!).

      Nåväl. Våra båda kids kommer ju hamna på F-9skolor! 🙂

 5. Något brev har inte hamnat i våran brevlåda ännu men kommer
  Väl snart. Men jag är ku rätt säker på vilken skola
  Clara ska höra till 🙂 lycka till med Mehmet! Kram

  1. Nu har ni väl fått brev iaf? 🙂

   Nä, i ert fall är det väl rätt självklart eftersom de båda skolor som kan komma i fråga nu gjorts om till att komplettera istället för att ”konkurrera” med varann!

   1. Japp fått brev , men trodde det brevet trodde jag skulle ge lite mer information men icke! Idag ska clara och hennes andra 6årskompisar hälsa på på skolan. Så ska bli kul och höra va hon säger ikväll 🙂

 6. Jag blev så nyfiken så fick kolla hemsidan, men där hittade jag ingen information om vilken skola man tillhör. Nu har de ju skett en omorganisation, men jag har för mig att jag hört att den inte berör Hagaskolan och Påskbergsskolan, är inte hundra iof. Hoppas du får klarhet snart, sånt vill man ju veta.

  1. Länken funka inte men gå in på hemsidan, barn&utbildning,förskoleverksamhet, kommunala förskolor och pedagogiskomsorg, sen väljer du område och där kan man se vilken skola man tillhör.

   Upptagningsområde: Hagaskolan
   Brunnsbergs förskola – I Ur och Skur
   Bullerbyns förskola
   Kärnegårdens förskola
   Pedagogisk omsorg i Haga
   Trädlyckans förskola

   Upptagningsområde: Furubergsskolan

   Karlbergs förskola
   Pedagogisk omsorg i Furuberg/Håsten
   Prästakullens förskola
   Träslövs förskola

   Upptagningsområde: Bockstensskolan
   Håstensgårdens förskola
   Nedregårdens förskola

   Upptagningsområde: Håstensskolan
   Barnabro förskola
   Frodes förskola
   Ramlyckans förskola
   Stenåsa förskola (kvälls-, natt- och helgsöppet)
   Svalans allergiförskola (för barn med allergi)

   Upptagningsområde: Påskbergsskolan
   Björnligans förskola
   Bokens förskola
   Travarens förskola
   Ugglans förskola – I Ur och Skur

   Upptagningsområde: Mariedalsskolan
   Apelvikshöjds förskola
   Rundgårdens förskola
   Söderlyckans förskola

   Upptagningsområde: Almers skola
   Alvgatans förskola
   Bolmens förskola
   Österängens förskola

   1. Om man går på en förskola inom sitt skolupptagningsområde…

    Och vet att man gör det, då hjälper den informationen!

    1. Tack gulliga du för ditt engagemang! <3

     Det som har varit vårt problem är att vi inte vet vilket upptagningsområde vi tillhör. Att våra barn går på "rätt" förskola har vi hoppats ska gå att använda som "argument", men vi har ju inte säkert kunnat veta.

     Fast. NU vet vi, jag fick ju svar på mitt mail nästan omgående!

 7. Jag vet vilken skola vi tillhör. Eller, jag tror att jag vet, det är liksom ingen som har informerat om att min gissning är rätt. Men jag vet var dagiskompisars äldre syskon går och jag vet vilken skola som är klart närmast.

  För mig handlar det här mer om irritation över att alla förutsätts veta utan att ha fått information. Vilket förutom att det innebär en stor risk för missuppfattningar och ryktesspridning också innebär att alla inte får samma möjlighet och det tycker jag går emot kommunens uppdrag.

  Dock ska tilläggas att jag väldigt snabbt fick svar på mitt mail om var på hemsidan jag skulle kunna hitta informationen. (strul med karta* och om jag mailade adressen skulle jag få svar på skoltillhörighet)

  * Att man då inte lägger ut på hemsidan att infon ännu inte finns tillgänglig får väl sättas på informationshanteringsovana…

  1. Jag fick också snabbt och trevligt svar, och förhoppningsvis rättar de till det här så framtida skolbarnsföräldrar inte ska behöva leka detektiver 🙂

   1. Jag hoppas nog faktiskt att resultatet är att vi alla får ett brev nästa vecka som informerar om vilken skola vi ”tillhör”, dvs att informationen kompletteras ned det som saknades!

    Då kommer jag att skriva ett trevligt tackmail, om inte kommer jag nog (om jag orkar) vända mig högre och fråga varför man inte innan skolvalsdatum informeras om tillhörighet.

 8. Nej ring kommunen och begär att få tala personligen med någon. Vem vet när man svår på mail osv.. Info om sånt borde vara väldigt tydligt kan man tycka.
  Här är det i alla fall så att vi får söka vilken skola vi vill i kommunen men det är inte garanterat att vi får plats. Dom barn som bor närmast skolan har förtur och sen i mån av plats får andra barn plats 🙂

  1. Jag fick faktiskt både trevligt och snabbt svar på mitt mail så nu vet jag vart vi hör! Till min förtjusning är det den skola vi VILL höra till så allt är tipp topp och nu kan jag liksom förlikas med att att infon varit så inihoppsan skitkass! :/

   Här hos oss har det varit en stor omorganisation av skolorna så just i år verkar det nästan kört att få plats på en annan skola än den man hör till. I vanliga fall är det ju så att vem som helst får söka vart den vill här också, med samma sorts förtur som du beskriver. Tur att vi inte behöver oroa oss mer! Jag är såå glad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *