7/4 – om ett märkligt resonemang.

6/4 - om välkomna och icke dito vårkänningar.
8/4 - om tjänsten "SMSgrupp".

Alltså. Jag fattar inte. Det är ju ett evinnerligt gnäll och jag förstår inte; vad är egentligen problemet med tv-avgift? Argumentet är ”jag tittar aldrig på svt”. Nähä? Det tror jag inte på.” Aldrig”? Njä. Och eftersom de flestas lösning är ”lägg det på skatten” så undrar jag: börjar du titta då? Eller gillar du att betala skatt för sånt du inte bryr dig om? Av solidaritet? För isf tycker jag gott du kan betala en räkning om året istället. Eller blir det kanske roligare att betala om det dras direkt vid deklaration?

Jag som är en sån som uppskattar det svt erbjuder; film, serier, sport, barn- och lekprogram, har INGET problem alls att varje kvartal låta slantarna per automatik föras över till Radiotjänst i Kiruna. Reklamfrihet i en liten burk! Och som världsledande i play-kanaldjungeln (nu börjar de övriga åtminstone försöka komma i kapp) står svt som segrare alla dagar i veckan. Vad är alternativen? Betalkanaler från Viasat eller cmore (inte tillräckligt ekonomiskt försvarbart för oss i nuläget)? Fulladda film och serier från nätet (nä, har inte ens brytt mig om att lära mig hur man gör)? Hyra film (som vi inte hinner/kommer ihåg att se)? Köpa serier som bluray-box (inte ens på gekås finns de till humant pris)? Titta på film under abnormt lång tid på trean, fyran eller femman? Serier klarar jag med reklam men film… nix pix. Min tid är för dyrbar för det. Eller så är jag bara alltför okoncentrerad för att orka hålla uppe motivationen? 🙂

Gissa hur glad jag blev när jag förstod att jag faktiskt inte är ensam om att tröttna på fåniga FB-grupper och annat omotiverat ogenomtänkt. Vi bor i en demokrati. Med världens mest kvalitativa och friaste statliga television. Vad är det att fundera på? Här ser du en med åsikter i linje med mina – bara lite bättre uttryckt!

6/4 - om välkomna och icke dito vårkänningar.
8/4 - om tjänsten "SMSgrupp".
16 comments Lägg till din
 1. Word!

  Och inte bara tv – utan all radio! För mig är det en otroligt viktig och grundläggande del i ett fritt demokratiskt samhälle att det finns en fri och obroende television.

  ”Du kanske inte tittar nu, men i händelse av att vi får en statskupp eller landet kanske inte är lika stabilt som nu så kanske du är glad att nån betalade så att du nu kan se på nyheter som berättar vad som verkligen händer och inte bara det som den som betalar mest vill att du ska få höra… ”

  Däremot anser jag att SKV kan inkassera pengen och skicka den vidare till radiotjänst så kan inte smitarna komma undan 😉 Tänk va mycker MER bra tv SVT skulle kunna göra om inte en så stor del av befolkningen snyltade?

  1. Tack!! Så skönt att få lite medhåll i den här debatten!

   Som jag förstått så skulle det 1) KOSTA så mycket MER att administrera tv-pengen via skattsedeln att summa summarum skulle bli mindre pengar, och 2) är svårt att i framtiden exakt motivera vilka summor som är ägnade Radiotjänst. Idén att det vi betalar går DIREKT till Radiotjänst är ju att de är märkta för Svt, SR och UR!

   Så har jag fattat det, och det makes isf sense tycker jag?

    1. Ååh! Kloka! Jag blir typ alltid idiotförklarad av ”alla” när jag tycker såhär, men det kanske vänder? En opinion behöver ibland bara en liten bris i sidan för att byta riktning?

    2. Jag vill också tycka också lika!

     Men med tillägget

     Även om ”Tack”reklamen är både rörande,och rolig ibland,är den väl inte gratis? Inte tror jag heller att de som är slarviga/samvetslösa nog att strunta i avgiften ändrar sig pga av den… så jag säger: ta bort den, kanske kostnaden räcker till en halvtimmes bra barnprogram extra?

   1. Poängen med oberoende makes sense, men jag förstår nog inte hur det skulle bli dyrare än den administration de har idag inkl kontroller som görs etc, det måste ju kosta massor! Jag är säker på att man kan lyckas göra nån skrivning som skulle kunna göra det likvärdigt med idag, och göra som med tex begravningspengen. Om det är radiotjänst som ger skv i uppdrag att inassera avgiften så äventyras ju inte storlek eller oberoende iom att de då om det behövs helt enkelt återgår till att kräva in den direkt. Sedan tycker jag också att hushåll som lever under existensminimum ska bli betalningsbefriade.

    1. Men kontroller skulle ju ändå vara tvunget att användas, det är ju bara den med tv eller dator som ska betala avgiften, det betyder att en avgift per familj ska dras. Annars förtas ju syftet med att den är oberoende?

     1. Jag tänker mig att vi kan anta att alla hushåll har en tv-mottagare och att den som inte har tillgång får söka avgiftsbefrielse och bevisa detta. Avgiften blir då också personlig och inte per hushåll.

      1. Nu är det kanske ett troligt antagande eftersom de allra flesta hus har antingen TV, dator, surfplatta eller mobiltelefon vilka nu faller under anmälningsplikten. MEN. Hela idén är ju att det ska vara en avgift per hushåll. Den står ju och faller med ett införande av ”allmän avgift via skattsedeln”? Kolla t ex här http://www.radiotjanst.se/sv/Kundservice/Vanliga-fragor-och-svar/Vem-ska-betala-radio–och-tv-avgift1/. Hur ska den då räknas ut? Det ska ju inte bli dyrare per hushåll direkt? 🙂

      2. Nä, hela idén på den tiden då varje hushåll hade max en radio var att du betalade per radio/hushåll!

       Vari ligger skillnaden om man betalar per person eller hushåll? Mer än att kostnaden blir lägre för de som lever ensamma? Jag kan känna att det spelar ingen större roll.

      3. Om du kollar länken till Radiotjänst så är regeln fortfarande en avgift per hushåll! Men det går såklart att ändra regler.

       Jag är säker på att saken diskuteras flitigt i de instanser som kan besluta om saken. Mitt inflikande surkartsargument är att många av de som idag vägrar tv-avgift tycker licensen ska ligga på skatten istället… det är DET argumentet jag inte förstår!?

      4. Där håller jag med dig, det blir ju inte bättre för de som inte betalar ”för att de inte tittar” om det dras via skattsedeln 😀

       Tror det ligger lite i det faktum att avgiften känns mossig, den har verkligen inte hängt med de senaste 30 åren och det märks. Jag tror att en allmän tv-avgift där Radiotjänst ger SKV i uppdrag att inkassera en fast avgift per person över 18 som har en inkomst över XXX kronor (existensmininum, borde också göra att icke-arbetande hemmavarande ungdomar inte betalar). Skulle kännas mer rättvis, nu hänger de upp sig på själva ”innehavet” av tv-mottagare. Skulle också innebära en lättnad för de familjer som idag faktiskt inte har råd att betala och där tv-avgiften blir lågt prioriterad bland räkningarna.

      5. Jo, jag vet att man fortfarande betalar per hushåll, jag bara inflikade den historiska aspekten till varför vi betalar på det viset. Och sedan många år är radion som betalningsgrund borttagen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *