Men för helvete!??

16/4 - om att vara oerfaren vid mascara.
18/4 - om lounge på Morkullan!

Redan i förväg varnas för avsaknad av fula ord. Jag har nämligen inte använt ens en gnutta av alla jag kan. Eller skulle vilja använda. Här. Och. Nu. Därför att:

Min kommunstyrelses ordförande (en trevlig filur privat, men det hör ju inte hit just nu) har i flera år tjatat om Vision 2025 och att vår kommun ska vara västkustens kreativa mittpunkt. Jag har inte förstått den där visionen eftersom det saknas konkreta mål. Det blir ju så fånigt. Nu förstår jag. Ännu mindre. För jaha? Hur jävla kreativt är det att stänga stans BÅDA (enda?) kommunala södercentralt belägna förskolor? Sisådär samtidigt?!!

Det byggs höghus som svampar på varenda öppna parkeringsplats och typ tomma gräsplätt i city just nu. Kreativt och visionärt. Sammanlagt hundratals nya – och svindyra – lägenheter har dykt upp fast jag undrar hur kreativt det är att se till att infrastrukturen inte hänger med? Gator vittrar sönder, det saknas perfekta kommunikationer norrut mot Göteborg och luckrativa butikslokaler slås igen (det sistnämnda kanske inte kommunens ansvar iofs). Och nu. Förskolor stängs. Är det meningen att bara 50+ ska fylla alla fina nya mitt-i-city-placerade bostadsrätter?! Mänskor utan behov av nåt så trivialt som förskolor till sina redan hemifrånflyttade barn? Hur i är det annars kommunpolitikerna tänker?!

Ett litet komplement: Det har varit (och är?) kaos efter att många av kommunens alla F9-skolor i ett nafs (ja, det är många och ja, verkligen i ett nafs) plötsligt ska omvandlas till skolor för färre årskurser. Turligt är den skola vår femåring börjar på i höst en av de få o-omorganiserade å nu verkar treåringen istället vara den som blir värre drabbad.

Kort historik: förskolan Boken ligger sedan många år inhyst i hyrda baracker* med kommunalt VA på kommunal mark precis bakom Påskbergsskolan. Dessa dyrt hyrda baracker har efter alla år (hur många vet jag inte, kanske tio? kanske mer?) inte längre tillstånd att stå kvar. I barackerna finns fyra avdelningar á ca 16 barn. Hur mycket det kostat att hyra de här jämrans barackerna vågar jag inte ens tänka på. Ofattbart och idiotiskt slöseri hör till sånt jag helst inte tänker på. Min tanke är istället att om kommunen får bygglov och kan ändra stadsplan för höghus och bostadsrättsföreningar kanske det kunde begärts bygglov för redan befintliga och VA-anslutna baracker för en nödvändig och behövd förskola? Skrev jag ”redan befintlig”? Och ”nödvändig”? ”Omtyckt” skrev jag aldrig iallafall fast/för det är la irrelevant!

Inte ens i nuläget kan kommunen erbjuda centrumföräldrar kommunal barnomsorg. Platser på förskolor i samhällen flera mil utanför stan är vad som tillgås; dvs inget alternativ för den som annars har cykelavstånd mellan hem och arbete. Jag förstår inte den kreativa visionen i att då stänga de få centralt belägna förskolor stan faktiskt har?

Planen är att Boken ska flyttas till Breared, ungefär 2 km söderut från den plats där den ligger idag, en sträcka som låter blygsam men som alltså blir närmare en mil per dag på cykel för vår familj. Förutom att det skulle bli besvärligt för benen skulle det innebära ”fel” upptagningsområde för kompisar/framtida klasskamrater och en stört omöjlig uppgift att hinna tidsmässigt: förskolan stänger en kvart efter arbetsdagens slut och på denna kvart ska två barn på två helt olika ställen hämtas och transporteras. Jag undrar: hur?

Tidsplanen för flytten är ett eller två år framåt i tiden. Vår yngsta dotter har treochetthalvt år kvar innan hon börjar förskoleklass. Mitt magsår börjar redan nu.

Jag är besviken och ledsen. Och upprörd. Nä. Fel. Jag är asförbannad. Jag är så jävla arg att jag kokar. Som om det liksom inte märks så poängterar jag det. Brutalt ilsk. Och besviken.

* Jag envisas med att konsekvent tala om ”baracker” fastän kommunen tror det är ”paviljonger”. Jag vet nämligen vad en paviljong är. Det vet tydligen inte kommunen. Och därmed bastu. Hehe! Kolla jag kan skämta mitt i mitt upprörda tillstånd… det är nog bra? Eller ett tecken på total kollaps!

16/4 - om att vara oerfaren vid mascara.
18/4 - om lounge på Morkullan!
11 comments Lägg till din
 1. Att de inte bara bygger fler förskolor, även i centrum. Det är ju konstant kö och överfulla barngrupper. Förstår din frustration ang flytt av boken. Hoppas det löser sig. Styrkekram!

  1. Först: TACK för omtanke och kram! Det värmer verkligen att få förståelse!

   Sen: Vi har ju fått veta för länge sen att förskolan är temporär och att den ska bort men det har hela tiden skjutits upp och jag har faktiskt – kan ju verka korkat nu, men så är det iaf – litat på att kommunen ska fixa för det finns ju liksom inte på kartan att STÄNGA en förskola i en kommun med redan milslånga köer till förskoleplatser!!? Men som sagt. Jag hade fel. Och det är så svårt att förstå hur de tänker. OM de tänker?!

  1. Mitt förtroende för de som planerar förskolor är ganska lågt. Men jag vill säga till deras försvar att till skillnad från skolor, där demografin är ganska stabil, så är behovet av förskolor framförallt i centrum mycket mer variabelt. Många flyttar nämligen just under barnens förskoleår och tydligen ska man vilja ha trädgård så man flyttar bort från centrum. Men så plötsligt gör ett gäng föräldrar inte som statistiken och så blir det kaos…

   Du får bråka lite (jag hjälper gärna lite), hålla tummarna för att det drar ut på tiden samt undersöka vilken förskola som skulle kunna funka geografiskt och ställa i kö dit redan efter sommaren!

   1. Mitt förtroende är typ noll och jag fattar inte hur dom tänker? Om dom tänker.

    Ja. Vi har börjat diskutera vart vi skulle kunna tänka oss vilja söka plats. Av flera orsaker kanske vi ska försöka oss nån annanstans? Men… bekvämligheten ligger så jäkla långt upp på listan nu! Å andra sidan… det är ju bättre att försöka byta nu i tid än att chansa och sen stå utan plats 🙁

    Du. Jag kommer med fetaste sannolikhet be dig om råd – igen och igen – i det här ärendet i framtiden. Tack på förhand! ;D

 2. 🙁 🙁 🙁

  Massa sympatier härifrån! Hur är det med privata och kooperativa alternativ i din närhet? Kanske fler föräldrar från boken är i behov av omsorg och kanske kunde fundera på ett föräldrakooperativ?

  1. Det finns ett personalkooperativ alldeles förträffligt nära! Det är bra och skojigt för kidsen där – säger föräldrar i min närhet som har sina barn där – men pedagogiken är la typ… nada surf typ. Sen är det det där med öppettider då: vi måste ju ha barnen där till efter sex oftast. Det är typ inga förskolor i kommunen som erbjuder det förutom den vi går på? Men. Vi får se. Mjau och tack för alla omtankar vännen!

 3. Låter synnerligen ogenomtänkt. Jag instämmer med Melkermamman. Bråka/överklaga och gör vad du kan för att dra ut på eländet. Med tanke på hur snabbt den byråkratiska maskinen rullar så kanske Millan hinner gå klart förskolan innan de tvingas flytta. Men även om så är fallet så anser jag det dåligt av kommunen att flytta ut all förskoleverksamhet utanför centrum.
  Lycka till!

  1. Ja jag förstår verkligen inte. Har fått ta på telefonnumret till och försökt få tag på ansvarig politiker men han har av en slump aldrig sin mobil på. Faktiskt har han inte ens en vettig telefonsvarare utan en sån där ”Det här är mobilsvar för telefonnummer XXXX” osv. Rätt visset av en folkvald ordförande i vad-det-nu-är-för-nämd tycker jag.

   Tills jag fått tag på någon som kan ge mig svar vill jag inte måla på väggen, men… hoppet är lågt 🙁

   Krams och tack för pepp!

 4. Ursh förstår sin frustration. Man vill inte flytta sin barn, särskilt om det försvårar livssituationen.
  Det är ju kö i hela kommunen i stort sett(ok de förskolor som ligger långt ute på landsbyggden har platser men det funkar ku inte när man bor i stan)
  Hur kan de bara stänga paviljongerna. Kan de inte flytta dem till ett annat ställe? Det är ju jätte hårt tryck på fsk i innerstan!

  1. Ja det är helt ofattbart!!? Jag kan verkligen inte förstå??! Och jag är arg och besviken.

   Det byggs nya paviljonger vid sjukhuset har jag sett. Exakt likadana som dom vår förskola består av. Är det bygglov för dom tro eller är det ett likadant korkskallebeteende där?

   Min förhoppning är ju att de tar sitt förnuft till fånga och söker/ger permanent bygglov. Men det skulle inte förvåna mig om det finns en jävla plan för den där gräsytan och att det ska byggas höghus där med 😀 *fräs*

   Krams!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *