Dagsens tips: låt bli att tjafsa så slipper alla bråk.

19/5 - om gårdagsens sommardag!
21/5 - om en kvällsmat vid havet.

Det handlar om ett numera välkänt polisingripande i Jönköping. Och ett reportage om detta i svt.

Min absoluta åsikt är som följer.

  1) killen är inget blåbär
  2) reportaget är bedrövligt vinklat

Så här: Efter att ha suttit och käbblat med en stöddig och berusad artonåring i polisbilen en halvtimme finns det av förklarliga orsaker ingen anledning för polismännen att fortsätta käbblet när de väl kommer in på station. Det handlar om att få in killen av-visiterad och det handlar om att få jobbet gjort. De kunde med facit i hand naturligtvis ha dröjt ytterligare nån minut innan de la ner killen (och klädde av honom) men jag undrar om det i slutänden gjort nån skillnad?

Japp. Det framkommer att killen faktiskt är omhändertagen för ett brott, inte uttalat vilket och jag tycker inte vi behöver veta heller? Hursomhaver. Ponera att polisen plockat honom fastän han var helt oskyldig. Ponera att han är på väg till polisstationen. Ponera nu att det varit DU som varit i den här killens kläder. Hemska tanke OM du blivit oskyldigt plockad, hade du då tjafsat hela vägen in till station och fortsatt tjafsa när polismännen säger åt dig att klä av dig? Själv hade jag förmodligen grinat av skräck och varit den mest laglydiga ”skurk” världen nånsin sett. Jag hade gjort EXAKT vad polisen sagt åt mig i samma sekund jag blev omhändertagen. Detta av två orsaker. Den ena är att jag ju vet att jag är oskyldig och därför inte har nån anledning att fajtas (det är svenska polisen vi talar om, inte kambodjanska). Den andra är att jag är fast övertygad om att jag genom att vara till lags och medgörlig har större chans att kanske slippa fyllecell. Jag har då också större chans att ”få rätt” i en situation som senare skulle kunna bli rättssak (och ett reportage i Uppdrag granskning)…?


Ang reportaget då. Maken till skitkass skvallerjournalistik får vi ju leta efter i SVTs arkiv. Allra värst är såklart ”förhöret” av informationsansvarig polis där jag satt med skämskudden så högt att jag fick kramp. FY Uppdrag granskning. Jag betalar inte tv-avgift för den här typen av trams, det är då ett som är säkert.


Polisen har å sin sida i varje uttalande jag sett gjort rätt för sig och varit ärliga och korrekta. Tycker jag.

Här ett mycket bra och sunt inlägg i debatten från polismannen som satt i Debatt-studion några dagar efter att reportaget sänts. Inlägget är lungt och sansat och klokt. Och tilläggas bör kanske att jag läste det efter att jag börjat fnula på den här nosningen… Nå. Det finns en sak jag starkt vänder mig mot på filmsekvensen vi fått se: att en polisman slår av grabbens keps. Det är helt onödigt. Självfallet förstår jag varför han gör det, men enligt lagen om ”kunden har alltid rätt” har jag själv erfarenhet av att svälja in absurdum. Detta tog Håkan Sanddal också upp i Debatt, och han håller faktiskt med mig.

19/5 - om gårdagsens sommardag!
21/5 - om en kvällsmat vid havet.
4 comments Lägg till din
 1. En debatt jag tror jag är glad att jag missat. Och UG ger jag tyvärr inte mycket för längre!

 2. Jag har också missat större delen av debatten, men gillar din analys av situationen. Jag blir så trött på att allt förstoras och vinklas på ett sätt som skuldbelägger de som gör vad de kan för att hjälpa oss vanliga människor samt hålla lag och ordning. Visserligen finns det rötägg även inom polis, brandkår och sjukvårdspersonal men i det stora hela väljer jag att tro att människor som söker sig till sådana jobb gör det för att de vill hjälpa andra. Och det är just det det handlar om. Människor alltså. Man gör och tänker inte alltid rätt. Ibland brinner det till i huvudet. Hemskt och ofta onödigt, men i laddade situationer kan (jag säger inte att det alltid eller ofta gör det, men det kan) man göra fel.

  Uppdrag Granskning har tappat hos mig. Förr letade de orättvisor. Nu känns det mer som att de letar syndabockar. 🙁

  1. Klok och analyserande som alltid ~Sol~, tack för din respons!

   På ett extra obehagligt vis blir det du skriver ännu obehagligare med tanke på vad som försiggår i Husby just nu. Kravaller med polishat som grund. Jag såg en liten kille stå och flina mot svts kamera och jag blev så beklämd att det gjorde fysiskt ont på mig. Mjau!!? Det är inte såhär det ska vara i mitt land! Jag litar på polisen för även om (trots att!) det är precis som du skriver om rötägg etc så… nä… usch. Och mjau igen.

   Krams!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *