5/6 – om fotografering för dummies.

4/6 - om "nya" nosar!
7/6 - om man ska fara till Köpenhamn...

Att jag gillar att fotografera torde inte ha undgått någon i min närhet 🙂 att jag går efter devisen känsla före kvalitet är inte heller nån hemlighet, och jag försvarar envetet mitt motto med att jag som självlärd fotograf inte lyckats lära mig särskilt mycket om efterbearbetning – och därför måste ”göra rätt från början”!

Nå. Det där med självlärd fotograf är såklart en sanning med modifikation… :p Det är inte bara medelst trial and error jag lärt mig hantera bländare, slutare och ljusvärden – jag har både duktiga kollegor och är själv numera rätt hajj på att söka info på internet 😀 – men när det gäller komposition är jag heeelt självlärd! Faktiskt. Min första inledande manöver i fotoredigeringsprogrammet Picasa var därför beskärning, vilket snart kom att följas av ljus- och kontrastjustering. Numera är dessa tre fortfarande de klart mest använda funktionerna i mina redigeringsprogram (särskilt när jag använder fotoappar i mobilen), men jag har också lärt mig att i vissa situationer överexponera bilderna en smula från scratch (dvs i kamerans inställningar). Och att färdigkomponera motivet redan i sökaren.

Jag tycker verkligen jättemycket om att fotografera och är såklart inte rätt person att ge proffsråd, men lite amatörditon ger jag mig gärna på! Alltså:


  Vilken typ av kamera ska du välja?

Det finns i huvudsak två typer av kameror: kompaktkamera och systemkamera. Fördelen med systemkameran är att du kan uppgradera den med trevlig optik och på så vis få en ”ny” kamera. Fördelen med en kompaktkamera är att den är smidigare att packa med sig i vardagen. Först måste du alltså fundera; kommer du någon gång vilja kunna byta objektiv? Isf vill du ha en systemkamera. Annars finns det riktigt bra kompaktkameror som ger samma möjligheter och kvalitet i förhållande till prisläge. Det finns också små systemkameror på marknaden idag men en nackdel med dessa är att du får en rätt oproportionerlig fotoapparat i handen om du vill koppla på ett objektiv med justerbar och lång brännvidd (dvs ett längre objektiv, ett med ”mycket zoom”).


  Måste en bra kamera vara dyr?

Allting är relativt. En persons ”dyr” är inte samma som en annans. Detsamma gäller ”bra”. Söker du en snabb liten kompaktkamera att alltid ha i fickan/väskan får du en trogen kompis för en tusing eller två. Ju dyrare kamera, ju bättre kvalitet. Det finns tyvärr inga genvägar i såna här lägen: billig kamera, ”sämre” bilder. En annan sak att tänka på är att de allra billigaste kamerorna troligen har sämre batteritid och krångligare användarmenyer. Men du, din mobiltelefon har troligen en rätt okej kamera? Riktigt vass optik finns t ex i Sonys Xperia:sar. Min gamla iPhone 4 gör inte heller bort sig faktiskt. För. Glöm aldrig: den bästa kameran är inte den med bäst specifikationer, det är den du har med dig! Underskatta inte glädjen av en ögonblicksbild!


  Hur viktigt är det med megapixlar?

En gammal uttjatad fråga säkert men jag svarar ändå 🙂 Antalat pixlar är egentligen inte viktigt alls. Ungefär allt annat i kamerans specifikationer är viktigare. Men det förstås. Det finns tillfällen som kräver en jämrans massa pixlar: en fototapet t ex. Nå. Det jag vill komma fram till är att ”megapixel” bara berättar hur många pixlar kameran klarar att hantera i en enda bild. Det säger inte ett dugg om hur bra dessa pixlar är!


  Måste du använda ett bildbehandlingsprogram för att få bra bilder?

Inte särskilt mycket alls faktiskt. Eller rättare sagt. Det beror på bilden och syftet med denna! Ibland räcker det att beskära lite för att få ett mer spännande resultat. Kanske ändra vitbalans/ljusa upp en smula. Personligen är jag mer förtjust i en eyecatching komposition än en riktigt snygg efterredigering… men det är ju jag!

Om du redigerar i mobilen finns en uppsjö bra appar att använda; själv använder jag i huvudsak Snapseed och VSCO Cam till redigering, PicFrame till kollage och A+ Signature till vattenstämpling. På datorn använder jag iPhoto (där jag just upptäckt en helt ny värld! kan förklara mer om det senare!) och Picture Collage Maker Lite. Jag äger en laglig kopia av Photoshop också men… har liksom inte orkat lära mig det programmet än… för Instagrammade foton lägger jag ibland också på något av deras filter.


  Hur får man sådär suddig bakgrund på sina porträttbilder?

Det du vill ha är alltså ett kort skärpedjup. För systemkamera: Det absolut enklaste är att använda ett porträttobjektiv (dvs ett med fast brännvidd, ex 50mm eller 85mm) med stor bländaröppning (ex f1.4 eller f1.8). Har du ett objektiv med lågt och fast bländarvärde (dvs samma bländaröppning genom hela zoom-omfånget) får du bokeh (as in suddig bakgrund) vid ”normalzoom” (ungefär 50mm) på köpet. Fast hallå! Såna objektiv är dyra. En dummy-väg att gå kan istället vara att använda ett rejält teleobjektiv (typ 200mm), zooma fullt på nära avstånd från motivet och på så vis få objektivet fokusera på ”ett kort djup” i bilden! För kompaktkamera: använd ett redigeringsprogram 🙂


  Vad ska du tänka på som fotograf för att få en spännande bild?

Tänk utanför boxen! Ett ”enkelt” råd, men väl så användbart 🙂 Fota ur konstiga vinklar, vrid kameran några grader, placera huvudmotivet ickecentrerat (dvs, egentligen var som helst utom i nedre mitten), lek med skuggor och motljus. Den inbyggda blixten är utmärkt till att använda i motljus, och med solen placerad rakt bakom motivet får du per automatik en ljusgloria runt ex en person. En brett vidvinklad, dvs o-zoomad, bild ger en helt annan effekt än en en telezoomad (det heter nog inte så, men de tekniska termerna lämnar jag åt experterna ;).Vill du ha mer specifika råd om kameramodeller eller objektiv; hojta en kommentar och jag lovar göra vad jag kan för att hjälpa!

4/6 - om "nya" nosar!
7/6 - om man ska fara till Köpenhamn...
4 comments Lägg till din
 1. Vilket fantastiskt inlägg! Helt rätt i tiden också, med tanke på att jag funderar som bäst på vilken kamera jag ska välja. 😀

 2. Gulle dej – just for me ;-)! Nä, men allvarligt, tusen tack för att du tog dig tiden! Du är en riktig teknikklippa, även om du inte vill kallas proffs.

  Massa kramar!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *