28/8 – om barnkläder och unket genustänk – igen.

27/8 - om att bekämpa med medusin, och känna sig lite tryggare.
Dagsens tips: civilt olydig om-möblering 😀

Stackars Lindex. Eller alltså. ”Stackars” Lindex. Nu har dom gjort det igen. Retat kunder som inte gillar deras syn på barnkläder. Förra gången var det ett skärp utformat som ett måttband – ett i mina ögon ganska harmlöst ”feltänk”* – nu är det två tishor med Angry Bird-motiv som med all rätt dissas offentligt.

Jo jag vet vad du tänker (eller kanske tänker): Rent krasst kan ju den kund som inte är nöjd nöja sig med att vara missnöjd och välja att handla nånannanstans å så hade Lindex och många av de andra kedjorna/tillverkarna** kunnat fortsätta sälja sånt de inbillar sig att kunderna vill ha. Eller inbillar förresten. De verkar ju inte inbilla sig eftersom kläderna säljer? MEN – och det är nu den intressanta diskussionen börjar tycker jag: NÄR ska en svensk klädkedja VÅGA ta steget att tänka unisex?

Att efterfrågan finns, det kan ju inte finnas nån tvekan om det?! Att behovet finns, tja, vill vi stanna i utvecklingen eller gå framåt!? Att det skulle vara ett ”farligt kort” ekonomiskt eller helt unikt? Knappast! Utmärkta mini rodini, me&i, småfolk och katvig är fyra lysande exempel på genusfri men etisk och miljömedveten produktion. Å har ni sett så tokigt… deras webshopar är inte indelade efter flick- och pojkkläder?


skärmdumpar från websidorna


Helt galet! Eller hur! Att det går att göra såhär med barnkläder!?

Snyggaste sajten har inte helt oväntat svenska Mini Rodini. Lika svenska me&i har den bästa hemsidan tycker jag. Danska företaget Småfolk har en rätt rörig websida men det kan jag leva med, jag handlar ju inte där utan i butik 🙂 tillika danska Katvig har en sajt upplagt exakt såsom jag tipsade H&M om på Facebook för ett tag sen. Jag menar, det GÅR ju. Bara viljan finns. Jag kan bara inte förstå varför den inte gör det?


* men jag har lyckligtvis ännu små barn som inte fått upp ögonen för vikt- och måtthetsen, så min åsikt i det ärendet är av liten vikt

** danska Molo har ju t ex länge varit ett bedrövligt under av visset genustänk, vissa print tillverkas t ex bara i typisk flickmodell med rysch och pysch och rosetter och dylikt trams

27/8 - om att bekämpa med medusin, och känna sig lite tryggare.
Dagsens tips: civilt olydig om-möblering 😀
11 comments Lägg till din
 1. Sen är MeandI idag ganska duktiga på att låta rosa plagg dessutom vara i flickmodell… Men du har rätt i att delar av deras kollektion är unisex! (Vilket gör att man slipper den delen som är typisk pojk enligt kedjorna) men rent krasst har de idag flick och atypisk pojk. Det sistnämnda blir unisex för tjejer, men grabbarna kan aldrig använda flickplaggen eftersom de då är tunika eller klänning!

  1. Meandi var nog ett dåligt exempel för jag gick på gamla meriter, har de blivit så ”förstörda” nu menar du? Har inte sett kollektionerna live på flera säsonger nu.

   Modeller är en sak, en klänning eller kjol är ju per definition flickig. Tunikor har jag sett på små pojkar, kanske lite lurigare på en äldre mer medveten pojk. Färgkombinationer och print (dvs tryck och mönster för den icke-nördiga) är rätt unisex hos katvig och småfolk tycker jag. Inte på allt såklart, de är bara genusfria, inte könlösa 🙂 – om du förstår hur jag menar?

   1. Meandi är unisex för tjejer men inte för killar, men de har ändå bättre kläder än kedjorna, även för killarna. Om jag inte minns fel så har meandi-grundarna själva flickor? Så det är nog därför det blivit så.

    Mer om lindex när jag inte är på fånen.

    1. Du uttryckte det bättre än mig Marina!

     Småfolk gillar jag! De har inte flickmodeller på tröjor! Och det går att hitta röda och rosa plagg med unisexa tryck! Katvigs har tyvärr också satt rynk de senaste säsongerna på färger de tyckt varit flick.

     Just när det gäller färgskalan har jag blivit mycket positivt överraskad av Zarah bland kedjorna! De är extremt stereotypiska på flickkläder, men på pojksidan går det att hitta kläder i varma härliga färger utan stora print! (Faktiskt blir ju herrkläder i små storlekar nästan unisex om man jämför med kedjornas kläder, jeans/byxor och skjorta/tröja har ju onekligen både män och kvinnor…)

     1. Ah jag förstår hur ni menar! Ja jag är kanske lite färgad eftersom jag bara har flickor att klä 🙂

      Men uäääh för krumilurande detaljer. Varför har de gjort så, Katvig? Molo har ju sina fåniga ”knappis”-tröjor och jag tycker de både sitter illa (på mina barn, säkert jättefina på andras!) och är en tråkig modell eftersom den är så uttryckligt tjejig.

      Det finns ju flera europeiska märken som liksom Mini Rodini har om inte unisex så ganska androgyn syn på barnkläder: typ franska Ikks och de holländska märkena Scotch (Scotch R’Belle och Scotch Shrunk) och nono. Det är inte genusfritt, alls, men det är rätt roliga tuffa och lite annorlunda kläder. Iaf för den som annars mest fastnat i kedjornas licensköpta print (Disney, Angry Birds, Hello Kitty osv)!

 2. Är så less på vissa kedjor, bara för att man är lång så tror dom man kan ha axelbandslöst eller korta tröjor. Min 11åring på 157 cm är inget jag vill se i nån top utan axelband eller ärmar. Hon har dessutom inte kroppsformen för att bära upp det utan att det ramlar av. Handlar mest på team sportia o Intersport om det nu inte ska vara finkläder men då är bikbok nästan bättre än barnavdelningarns på de stora kedjorna :-/

  1. Det ligger nog mycket i det. Bättre köpa ”snälla” vuxenkläder till pre-teensen än dåligt sittande försök-till-vuxenkläder på barnavdelningarna. Annars minns jag själv att just högstadiet var en period där det var jäklans svårt att hitta kläder. Jag gick mest i jeans och T-shirt iofs (fick mina första Levi’s 501 i sjuan eller åttan… snacka om att de bars varje dag året runt, typ!!) men det var ju inget spirande modeintresse som fick gödsel direkt.

 3. Okej. Lindex då. Hade det inte varit för att de faktiskt har schyssta ekologiska kläder till bra pris hade jag bojkottat dem helt – jo, kan tänka mig att köpa deras ”flickjeans” på rea också – till min son. Deras ”killjeans” skulle han inte kunna ha, de ramlar av – men det förutsätter ju att byxorna är befriade från könsmarkörer och att sonen inte är med och handlar dem och inser att de hänger på tjejsidan då. Hittills har jag lyckats.

  AngryBirds då, inte nog med att de satt en söt fågel på en råsa tröja, den är också mindre och smalare i samma storlek. IGEN. Alltså, tjejer ska ha tajta kläder och killar rymliga kläder. Just den delen har jag ännu inte sett någon rimlig förklaring från dem på. Varför deras flickkläder är mindre i samma storlek. Jag menar en 100 cm lång unge är väl 100 cm oavsett kön?

  Sedan har vi deras sätt att könsbestämma könlösa figurer, såsom Katten Jansson. (som på wikipedia benäms ”han” men jag tror inte den könsbestäms i Bamse?) Det är ett flicktryck hos Lindex – VARFÖR? Det är ju ett utmärkt exempel på en figur de hade kunnat använda helt unisex! (jo det har något år förekommit nån enstaka brun/orange tröja och ett par bruna mockasiner)! Samma med Lille Skutt (som ju är en kille i bamse) – varför blev HAN en flickfigur? För att han är lite rädd och feg? Den modiga Bamse och lite stygga vargen däremot är pojktryck? Vad kommunicerar det till barnen? Och hur tänker Lindex? (inte alls förmodligen).

  Lindex har ju en hel del tryck som kommer från mediavärlden, även star wars (inget på tjejsidan där dock – men fanns det hade det väl varit en prinsessan Leia med råååsa hårband *kräks*), cars osv Men där har de väl ännu inte gjort ”våld” på grundfiguren som i angrybirdsfallet? Vad jag sett.

  Intressant också att uppdelningen i kön i de flesta butiker ytmässigt börjar vid stl 86 eller 92, före dess är avdelningen ”baby” även om ”flickkläderna” hänger i ena änden och ”pojk”-kläderna i den andra. Så. Inte nog med att då småväxta barn då i 3-årsåldern tvingas handla på ”baby”-avdelningen, det säger lite om när ”kön” blir till i deras värld.

  Molo blir värre och värre för varje år, tyvärr för jag gillar verkligen deras kvalitet – några enstaka tryck i varje kollektion går att köpa fortfarande, men alltsomoftast blir besvikelsen total här hemma när ett tryck som står på önskelistan av Molo räknas som ”tjej” och då bara finns med volanger, eller på sin höjd ett unisex-linne. Jag köpte faktiskt en tröja med ett rosa spetsband på en gång och satte sonika saxen i den och klippte bort kanten 😀 Det sorgliga med Molo är ju att de har så många print som faktiskt skulle kunna vara helt unisex – om de bara ville det. T.ex. London, Tattoo, Safari, Undulaterna osv osv osv

  Det är så synd när det går åt fel håll, Polarn o pyret är ett annat exempel på det. Även där blir saker och ting mer uppdelat, mörka färger till pojkar, färgglada till tjejer. Modellerna ändras osv osv

  Nä, jag tror att vi får planera en liten aktion av typen civil olydnad och börja flytta om i butikerna själva 😉

  1. Tjohoo Marina is back!!

   Fast du vet väl att killar är mycket större än tjejer? Ja menar, bah, enmetersbarn är inte likadana vettula?

   🙂

   Å så tjohoo igen! Där kom det; mitt dagsens tips-nos! NU kan jag tipsa om civila olydnaden när det officiellt visas att det var din idé!

 4. Lindex pressansvariga: ”– Vi har valt att erbjuda ett så brett sortiment som möjligt så att kunderna själva får avgöra vad som är ”pojkigt” eller ”flickigt”. Jag tror dessutom att det är olika från kund till kund.” No shit? Om vi blundar en stund för det trista trycket och färgerna. Titta på skärningen och materialet på tröjorna. Olika från kund till kund? Eller hur. Lägg då till färgval och motiv. Ok, jag erkänner att jag handlar på Lindex emellanåt. Framförallt på grund av ett begränsat utbud här i ”byn” och för att jag har svårt att webshoppa till barnen. Och jag har mer än en gång handlat på ”pojkavdelningen” till Alice. Men deras ”flickkläder” är ju så in i bomben ”flickiga” att det är svårt att göra tvärtom! Och det är inte färgerna som stör, utan passform och alla dessa hemska utsmyckningar. Nä, nu blir det webshopping tills vidare…

  Väl nosat, och tack för bra butiktips! För mig med en av varje är unisex-kläder hett önskat…

  Kram!

  1. Men vaddå? Dom gör ju bara som kunderna vill ha det. Märkligt att de inte hänvisade till kundundersökningar, det brukar dom ju göra!? 🙁

   Nå. Skit i Lindex nu! Finns det ingen butik med lite snajsigare barnkläder i nån by i närheten? Annars: oiidesign.se är fina fisken har jag hört. För att inte tala om madeforkids.se som har schysst (r)ekotänk!

   När ni kommer hit nästa år kan ni handla i Cecilia Vennerstens butik här hos oss. Hon har fina barnkläder från bl a Johanna Form & Design, Maxomorra, Nova Star, Geggamoja och Villervalla. Inte mainstream men inte görkonstigt heller 🙂

   Kramar i mängd!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *