Dagsens tips: skriv ihop.

Dagsens tips: ge inte upp i kampen mot Transportstyrelsen :p
24/8 - om min älskade äldsta dotter.

En gammal förklaring till särskrivningens ursprung är att engelskan skulle vara ”skurk” och orsak. Den teorin tror inte jag på. Eller alltså. Egentligen tror jag ju inte på idén om en enda orsak. Jag har i stället tre egna, solo eller jobba-tillsammans, hypoteser till varför svenskar inte lärt sig skriva skillnad på skumma tomtar och skumtomtar:

  (1) Det stämdes aldrig i bäcken när särskrivningen fick fart för ett tjugotal år sedan, ”dålig” svenskundervisning i skolorna och lärare som inte tog allvarligt på problemet gjorde att ungdomar i allt större utsträckning började skriva sammansatta ord som två istället för ett.
  (2) I takt med att datorernas ordbehandlingsprogram tog över från block och penna medan elevernas fortsatta skräck för rödpennan – stavningsprogram rödmarkerar särskrivna ord [SIC!]* – gav dem fel skrivspråkskunskaper gjorde den ekonomiska politikens avsaknad av lärare/rätt lärare att ingen vuxen fanns där att leda rätt.
  (3) Varken skola eller föräldrar eller datorer eller engelsk influens kan skyllas för särskrivningens utberedning eftersom den är en underifrånledd skrivreform. Ungdomar har skapat sitt eget skrivspråk. Dvs, en helt naturlig utveckling och därför omöjlig att stoppa.


Så för att hänga med i språkutvecklingen: Nu skuttar jag upp på min käpp häst och rider iväg i sol nedgången! – eller… sol ned gången heter det såklart? Solned gången? Äh. Jag suger på sär skrivning!* felet noterat av nosig kommentatör men jag låter det stå kvar för att inte frisera sanningen: dvs… jag gjorde fel! 🙂

Dagsens tips: ge inte upp i kampen mot Transportstyrelsen :p
24/8 - om min älskade äldsta dotter.
12 comments Lägg till din
  1. Å ja bah ”tjohoo tre kommentarer på min grammatiknosning!” å sen bah ”öööh…” 😀

   Tack för välvillig inställning Marina och ett stycke Melkermamma är skyldig mig en kaffe i sin nya trädgård :p synd jag inte kan dricka den imorron… krama liten och gratta från oss! Jag är la först på att hurra kanske? – klockan är sju minuter över tolv <3

    1. Haha! Å precis nyss insåg jag att jag blandade ihop dagarna – skulle gått in å ändrat min kommentar men du är morgontidig!

     Vi skulle ju åkt till ALV tidigt imorgon bitti men åker redan i eftermiddag… det var därför det blidde tokigt med datumen 😀 men jag var först iaf gissar jag?

 1. haha ja du dessa särskrivningar. Jag vet att det händer att jag råka särskriva när jag skriver vid datorn. I mitt fall beror det att jag har så bråttom på tangenterna att mellanslagstangenten kommer i vägen vid fel tillfällen. Tror dock inte det händer sååå ofta men ja alla kan fela ibland.

  Men tror som du finns nog inte bara en enskild orsak till varför det är så utbrett idag.

  1. Javisst kan alla språkfela – jag gör det såklart ibland själv – men den särskrivning har jag inte ”lärt mig”, så det gör jag aldrig 🙂

   Vet inte varför jag stör mig så på just detta språkfenomen… men det gör jag!

 2. Läser du Språktidningen? Den är kanonbra, tror att du skulle gilla den. Där får man frossa i språkfrågor. De har haft särskrivning uppe flera gånger, men ingen verkar förstå varför det har blivit så vanligt.
  Jag har ytterligare en teori: alltför få läser böcker nuförtiden. Vi som läser, läser mycket, men allt färre ovana läsare orkar igenom en bok. Enklare att surfa lite på nätet, eller spela Farm Ville… Eller vad det heter. Det kanske är ihopskrivet? (Detta ord blev rödmarkerat, vill datorn att det ska heta i hop skrivet och röd markerat? För det senare blev också rött.)

  Den som läser mycket lär sig stava per automatik, bilderna går in och fastnar. Den som bara läser skyltar, annonser och taskiga blogginlägg lär sig inte.

  För mitt välmåendes skull, försöker jag strunta i alla fel jag ser. Tänker att jag också gör fel ibland… Inte så ofta med stavning, men med så mycket annat.

  1. Den känns som att jag måste ha tag i! Finns den på nätet eller bara i pappersform?

   Ja det är underligt det här med särskrivning. Det ligger ju högst på listan, ihop med genitiv-s med apostrof på egennamn, hos språkvårdare/vetare/gillare men ändå får vi ingen krumbukt med det. Kanske måste vi bara erkänna oss besegrade av lättjan och ointresset (som ~Sol~ skriver här nedanför)? Som du skriver: vi måste må bra och att irritera sig på en massa språkfel gör ju ingen nytta alls egentligen!

   Läsning ja. Bra argument det mä. Ska vi tvinga ungarna läsa? Det är ju en underbar värld de missar om de håller sig därifrån? – förutom det faktum att de ”inte lär sig skriva” 😉

 3. Jag tror att det till stor del beror på lathet. Orka bry sig, liksom. I alla fall handlar det till största delen om det när min Viking (som på något vis lyckats bli särskrivningarnas kung) skriver, speciellt på mobilen. Han skiter i hur det ska vara och utgår från att folk förstår vad han menar ändå.

  Och fråga mig inte hur jag lyckats få tag i en särskrivar kung som jobbar som bokbindare. Jag söker fortfarande svaret på den gåtan. 😉

  Kram!

  1. Där är du något på spåren: lathet och ointresse. Mycket bra argument!

   Men du? Jag har just spårat min första särskrivning hos dig!! – om den var medveten och på skoj eller äkta vet jag ju inte :p

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *