11/9 – om rasism och intelligens.

10/9 - om kvällens Apple-event och oktoberfest.
12/9 - om the BBT.

Spenderade hela lunchen på jobbet idag diskuterandes tidningen Metros artikel Forskning visar: rasism hör ihop med låg intelligens. Att det inte var artikeln – den hade ingen av oss läst, bara sett länken på Facebook – utan själva sambandet rasism/intelligens vi debatterade gjorde att vi till slut inte kom nånstans. Vi stod helt enkelt för långt ifrån varann för att kunna dra några gemensamma slutsatser, förutom just det att vi var oense då!

Så här. Min uppfattning är att den med generaliserande och fundamentalistiska åsikter inte uppvisar särdeles sluga drag. Min opponents åsikt var att intelligens inte har ett dugg med rasism att göra och att rasister ”skapas” av utanförskap. Det ena behöver naturligtvis inte utesluta det andra tyckte jag, men mina försök ”det finns många olika sorters intelligens”, ”du kan öva upp din intelligens” (apropå att ingen är utan hopp om bättring) och ”smarthet är relativt” föll i död jord då jag till slut hade två personer (eg tre) som bestämt hävdade att intelligens är statisk och att ”du inte blir smartare av att plugga” osv. I slutet av rasten dök tre kollegor på min sida upp i köket och jag kände en hel mängd hopp men då var lunchen slut och mina debattanter och jag sa tack för matchen! 🙂

Eftersom jag av en person idag blev (kärvänligt) påhoppad som påprackare av åsikt vill jag här liksom alltid poängtera att jag INTE anser mina åsikter mer korrekta än andras! Jag förmedlar MIN åsikt. Jag säger inte att du har fel och jag rätt, jag säger vad JAG tycker. Jag lägger inga (ok, försöker att inte lägga några 😉 värderingar i DINA synpunkter och argument och framförallt kör jag ALDRIG kvällstidningstrixet att plocka lösryckta uttalanden från DIG för att förklara DIN åsikt för DIG. Öh, ja. Det händer OFTA att jag får höra vad jag tycker och tänker och har sagt utifrån fragmentariska citat och det här knyter liksom ihop säcken kring hur jag känner för det här ämnet…

Jo. Jag diskuterar helst med oliktänkande, thrillen att snacka med dissidenter är ofta hög, men det är sjukt tråkigt att känna huvudet-i-väggen-känsla i så basala diskussioner som ”är det samma sak att ogilla någon med en viss åsikt som att ogilla någon med visst ursprung?”… ja bah… aaaarghh!! *suck*

För att försöka summera mina åsikter: den som letar syndabockar i fel läger, som friserar statistik, som använder skrönor som argument, som retoriskt babblar om ”sanningar”… den person som inte kan se individen framför massan, som hellre slaktar alla än räddar några få… jag har svårt att inte tycka det doftar låg intelligens då? Hen kan vara kärnfysiker eller femfemma, det hör inte hit!

Och jag antyder INGET alls om orsaker till åsikter och beteende. Uppväxt och bakgrund har troligen stor vikt, ja, men det egna ansvaret i bemötandet av sina medmänniskor är alltid störst. Oviljan att förstå vikten av solidaritet och att vägra utvecklas kan aldrig skyllas på taskig barndom. SÅ tycker jag!

Hur tänker du kring det här?

10/9 - om kvällens Apple-event och oktoberfest.
12/9 - om the BBT.
18 comments Lägg till din
 1. Här påvisar du hög intelligens Ullis. Kan inte utveckla men jag vet att du älskar det 😉

  Skrivit för mycket via mobilen idag.

  Ja kan vi människor inte skilja på massa och individ så blir jag bedrövad över den samlade intelligensen i Sverige.

  Hurra för ett journalistiskt inlägg!!

  1. Snällaste kritiken Marcus och TACK, jag blir verkligen glad för att du tog dig tid att skriva!

   Föga förvånande verkar vi vara på samma sida så jag låter diskussionen vila 🙂

   Har tänkt mycket på dig efter ditt starka och faktiskt modiga inlägg på Facebook. Skickar omtankar i mängd och kramar!

 2. Jag är också överens med dig i sak (tyvärr?). Jag vill dock betona att det där med uppväxt och bakgrund inte alltid är just som man tror. Jag blir förbryllad över den stora grupp medelklass som hyser mycket större negativitet gentemot personer med ’fel’ utländsk bakgrund än vad många av de låginkomsttagare jag växte upp med gör.

  Detta är naturligtvis en grov generalisering, ändå tror jag att det i det fallet handlar om rädsla för det okända. Låginkomsttagarna bodde vägg i vägg med dessa nykomlingar, barnen lekte ihop och alla delade tvättstuga. Inte oproblematiskt alls men vi lärde oss att de också blöder rött.

  1. Sitter på mobilen så jag svarar bara helt kort: faktiskt tänkte jag inte på sociala aspekter utan mer ”allmän uppfostran och uppväxt”. Här tror jag nämligen att rasismen i många fall är större i ”högre” samhällsklasser än i lägre, helt i enighet med vad du skriver!

   Tack för mycket intressant inlägg!
   Kramar!

 3. Jag önskar jag kunde hålla med dig men det kan jag dessvärre inte!
  En person (minst en) i din familj har klart rasistiska åsikter och ingen kan väl kalla hen (hennarna, eller hur säger man hen i plural?) ointelligent?
  Inte kan man heller döma ut hela, eller den största delen, av det Tyska folket före och under andra världskriget som ointelligenta eller för den delen, en stor del av människor av Judisk etnicitet?
  Så tyvärr, hur gärna jag än skulle VILJA att det var sant, så är jag säker på motsatsen … eller alltså: det finns o såväl som intelligens hos alla grupper! Sorry!

  1. Hen i plural sägs samma lika som han eller hon!

   Annars använder man henom där det skulle stå henne eller honom.

  2. Jag hävdar ju bestämt att det finns olika sorters intelligens! Ang exemplen tyska 30-talet (och 40-talet för den delen) så, ja dom var korkade. Dom föll för propagandan och glömde tänka själva. Lätt att tappa sig i fartvinden, jo, men ändå osmart. Ang judar (och palestinier)… Asså seriöst? Knappast särdeles hög intelligenskvot på att låta hat och historia styra hela som vardag. OBS! Fundamentalister finns överallt i alla läger men de verkar samlas som flugor kring vissa religioner, särskilda lagsporter och extrempolitisks partier.

 4. Jag är impad av din entusiasm, att du orkar sticka ut och tycka – jag tycker ju en del också, men att göra det i skrift och kortfattad blir så himla lätt upphov till missförstånd, har jag sagt många gånger, så jag avstår från att tycka om många kontroversiella saker.

  Det där med rasism förstår jag inte ö.h.t. Invandrare är mitt levebröd – och jag älskar mina elever, men jag har mer åsikter om dem som reser till andra sidan klotet och tar hit kvinnor som de inte känner, vilka i sin tur hämtar hit sina barn ett år efteråt… som männen inte känner… barn som saknar mormor och tryggheten i hemlandet, än vad jag har om invandrare. De senare går inte att klumpa ihop eftersom de är otroligt olika, och alltså har jag inga åsikter i klump. Dessvärre följer de förra ofta samma mönster, men det är så känsligt det där med ”kärleksinvandring” att jag aldrig vågar tycka offentligt om det.

  Nu var det ju just det här om att se individen som du skriver om, att våga ha sina åsikter. Jag tycker att du alltid visar stort mod, och nog sjutton har jag fattat att det är dina åsikter du skriver om, inte hur vi andra ska tycka.

  Jag läste nyligen att kristna är mindre intelligenta än icke kristna, så jag får väl skylla på det att jag inte vågar uttala mig i kontroversiella frågor. Vem är det som hittar på att rasister och kristna är mindre intelligenta?

  1. Äh, jag har alltid haft svårt att hålla truten. Ibland är det bra ofta dåligt att inte veta när det är läge att vara tyst 🙂 men TACK för ditt oerhört snälla skriv Bloggblad!

   Å så skriver du så klokt och självklart. Jag brukar tycka om den där typen av invandring också. Framför allt för att jag inte tycker att det är självklart att kvinnorna är de som blir utnyttjade. Men nog känns det märkligt med farbröder i min pappas ålder och fruar yngre än mig själv… vi ser en del såna familjekonstellationer på mitt jobb nämligen: hör väl liksom till med tanke på var i skogarna Ullared ligger 🙁

   Jag såg också det där med religion och intelligens, men… jag tror det var en amerikansk undersökning och de hade väl tittat på sin egen kristna höger och de fundamentalistiska islamisterna/judarna… å då hamnar vi ju i samma fålla som jag tycker till om: fundamentalister och generaliserande fanatiker. Fast ibland kan det vara fint att ha nåt att ”skylla på” faktiskt, kanske kan du vända den där märkliga forskningen till din fördel?

   Kramar!

 5. Hm, borde väl släppa nu men jag måste ”rätta” dig (föräldraransvar?)!

  Alltså angående Tyskarna: de byggde upp landet till en toppossition efter 1:a världskrigets förödelse (och gjorde det igen efter 2a om än med Marchalhjälp) det tyder inte på att de var ”korkade”! Att de förblindades och förleddes vilse … kan hända vilket folk som helst eller VEM som helst, säger inget om intellektuell kapacitet! De har alltid även varit framstående både inom konst och vetenskap, vilket man f.ö. också måste säga om folk av Judisk börd (alla åsikter i övrigt lämnade utanför!) några av världens främsta hjärnor härrör från människor av den gruppen, både intellektuellt och konstnärligt/musikaliskt! Sorry hjärtat!

  1. Men du pratar ju om nåt helt annat! Att låta bli att flyta med (se Sound of Music som bra exempel, ja von Trapp var österrikare men han valde att tänka själv), vad är det då?

   Du blandar ihop äpplena med bananer. Den som har hög IQ är per automatik inte varken trevlig eller socialt välbevandrad. Jag tjatar igen: det finns OLIKA sorters intelligens. Och för att spinna vidare på dina exempel: Kulturella eliten har förresten alltid varit känd för att ifrågasätta tokigheter, varför skulle annars de varit de som stryker med först i utrensningar vid revolution?

   Och Tyskland var ingen toppnation efter första världskriget. De skapade industri för att rusta upp sitt land, jajemen! Jättebra! Men ekonomin låg på botten och plaskade. Inflationen var så hög att de inte hann trycka pengar i samma takt som de blev värdelösa. Hitler kom i ”rätt tid”, han fångade folket med sin retorik och löfte om stormakt. Det var inte direkt nån hemlighet vad han hade för agenda: den som läst Mein Kampf hade haft facit i hand. Det går såklart inte att begära att folk skulle förstått redan direkt vad som var på färde, men många tyskar vägrade förstå och många har därför förnekat i efterhand.

   Jag väljer att inte kommentera judar i historien. Det är liksom inte deras ursprung som är orsak till vetenskapliga framgångar och kulturella storverk.

   Tjo!

 6. Nu kastar jag mig in här, lite sent. För lite tid för intressanta tankar nuförtiden, sorgligt.

  Spontant tänker jag att det är skillnad på statistiska samband och kausala sådana. Bara för att rasister i en statistik undersökning testar lägre på IQ-test betyder inte det att rasism och låg intelligens har ett kausalt samband. Frågan är vilka andra faktorer som också spelar in? Vad finns det för andra statistiska samband mellan olika rasistiska individer?

  Jag tror / tycker inte att rasister nödvändigtvis är ointelligenta – iq-mässigt – men de uppvisar ofta beteenden som just inte känns intelligenta eller övervägda. Eller okritiska snarare kanske? Enkla är nog det jag försöker få fram. De tar liksom den enkla vägen, vägrar att reflektera, hitta alternativa synsätt eller kritiskt granska. Och ja, för MIG framstår det som mindre smart. Men jag är inte säker på att de är osmarta ur iq-test synpunkt allihopa.

  De flesta av SDs argument är ju korthus som vid en närmare granskning ofta faller på sitt eget fälleben (nu senast satirbilden de stolt la upp *döh*), men orkar man inte tänka ett varv till så ser man ju inte det.

  Jag tycker nog ändå att smygrasismen i vardagen är sjukt mycket värre än alla SD-are sammantaget. Det gör mig så bedrövad när människor jag faktiskt egentligen respekterar uttrycker – obetänksamma? – rasistiska åsikter 🙁 Och sedan inte är mottagliga för argument eller invändningar utan bara kontrar med ”jag får faktiskt ha vilka åsikter jag vill”.

  Nåja. Jag ska nog sluta där. 😀

  1. Så himla trist att bara skriva ”ORD” under din kommentar, men… jag håller ju med om alltsammans! Jag anser ju att det finns olika sorters intelligens, IQ är ett ”lättmätt” sätt att gradera, valet att själv tänka eller bara flyta med är omätbart men faller som du läst och vet i min värld också under ”osmart”. Sen kan rasistiska och sexuella åsikter bero på ren illvilja också. Men hur klyftigt är det att vara elak?

   Din sista paragraf är viktig. Det otäcka nu är att det börjar bli mer och mer ”okej” att gömma sig bakom ”jag får tycka vad jag vill” och att det därigenom blir mer okej att utan egentlig eftertanke tycka ungefär vad som helst.

   1. Inte bara IQ-baserat. Det handlar ju också om våra roll-modeller. Vår miljö alltså. Det är svårt att vara hermelinen bland katterna och växer man upp i en intolerant miljö där de flesta vuxna har rasistiska åsikter så – ja – då är det ju inte helt konstigt att man själv formas därefter.

    Därför, desto viktigare att stå upp för medmänsklighet och solidariet, i alla lägen, offentligt och höjljutt så att de barn och ungdomar som inte möter detta i hemmiljö gör det så ofta det bara går – så att de förstår att det finns ett alternativ!

    Jag ifrågasätter ju, som du vet, gärna saker lite på pin kiv, maken kallar det att jag är grälsjuk, men jag tycker nog att det mer handlar om att åtminstone försöka så ett tvivel, ett litet frö av något som kanske kan växa och förändra.

    Kunskap är Makt. Alltid.

    1. Det är väl rebellerna som på sätt och vis driver samhället framåt.. dom som vågar säga emot, dra egna slutsatser och vägrar fålla sig i fällan. Å andra sidan. Det var rätt rebelliskt att vara utstuderat rasistisk för några år sen också, så… tja…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *