17/9 – om skolfotografering; ett onödigt minne från förr?

16/9 - om hur mycket kärlek som helst!
18/9 - om Joline på hög volym, å lite annat.

Häromveckan var skolfotografen på besök och visst har det gått framåt, vi kan redan i förväg kika på bilderna via nätet (precis som jag efterfrågade för flera år sen!). Var nyfiken och därför ”tvungen” att gå in å kolla femåringens foton… ujuj. Ungarna skulle sitta med lite snett huvud, på modell-vis gissar jag, hörde en förälder mumla att de duktigt redigerat bort hängsnaran om halsen. Nå. Tre bilder var det, första å andra med förvånad och förtvivlad ”vad är det här”-min och på den sista ett litet barn med armarna pressade hårt hårt i kors… hon ser apförbannad ut på det tredje asså. Ungefär som maken å jag när vi såg fotona…!

Vad ÄR det här?! T o m jag får oftast bättre/gladare motiv när jag fotar barn (både såna jag känner och inte känner). Det är ju för tusan deras JOBB att fota barn!!? Det är vad dom gör dagarna i ända: ska dom då inte lyckas få till ETT enda bra (läs: avslappnat) kort på min lilla nos? Jag är förundrad. Och besviken såklart.

Ja jag vet. Det är en annan situation att fota folk spontant och att göra det professionellt. Men. Min fråga är nu som förra året: är det verkligen nödvändigt med skolfotografering? Gruppbilden – ja! – men småbilderna? Jag minns själv ångesten i väntan på de där förbenade fotografierna… Ska vi ha det så när var och varannan idag kan printa ut bilder på skrivaren hemma och där foton lever spids och visas digitalt på ett helt annat sätt än för tio år sen?

Dessutom. Idag fick jag höra en bedrövlig historia om ett barn som ser direkt utstött ut på sitt klassfoto (hen blev placerad på en pall bredvid de andra och med ett kroppsspråk som tydligt visa överkördhet). Va i helsefyr!? Det här är ju inte privata utan offentliga bilder som sprids ohindrat. Barnet grät när bilden kom, föräldrarna rasade och krävde bortretuschering eller omtag. Detta foto fick icke säljas. Bra gjort av föräldrarna tänker jag, och undrar fundersamt hur de andra, ratade, bilderna såg ut…

16/9 - om hur mycket kärlek som helst!
18/9 - om Joline på hög volym, å lite annat.
23 comments Lägg till din
 1. Jag håller HELT med! Är du förvånad…?! 😉
  En gruppbild, ja tack! Underbart minne!
  Men resten… nej tack! Dessa FULA fejka bakgrunder, deras krystat min, nej jag kan göra bättre med min Canon!
  Och inte billigt är det heller.
  Det här är nytt för mig, i Schweiz hade vi bara gruppbild, inget annat.
  Våra fotas på torsdag och jag kan redan ana hur Lucas kommer se ut på dem… 😉

  1. Haha! Näää, inte förvånad alls! Jag minns bilden på L och… tja… yrkesstoltheten är ju inte alltid så stor tydligen?

   Lycka till imorron! Håller tummar 🙂

 2. Och det där med barnet på pallen! Det är ju för fasiken MOBBING!!! Jag blir så förbannad och är så glad att föräldrarna reagerade. Sorgligt!

 3. Låter helt ofattbart med den däringa gruppbilden!

  Våra bilder var faktiskt hyfsade. (Tror att grabbarna slipper bli satta i vissa poser!) vi vet ändå inte hur vi ska göra. Blir ju trots allt bra och enkla julklappar till di gamle…

  1. Va roligt att era blidde bra! Våra är verkligen.. katastrof! Kanske helt enkelt måste ge med oss i det att våra två små barn inte tycker om att fotograferas på kommando?

 4. Blev gruppbilden bra så köp den, om de flesta väljer bort solobilden så upphör den väl, så småningom?
  Bra ändå att inte alla bilder blir framkallade och en stor del av dem sedan kasserade, som tidigare, utan ni kan välja innan, miljön tänkte jag på.

  1. Har inte sett gruppbilden än men den är ju nästan måste på att köpa. För att minnas och känna igen folket när dom är vuxna om inte annat!

   Jättebra med möjligheten att titta på fotona via webben! Många tummar upp för det verkligen!

 5. Jag tänker att alla är inte skillade fotografer som du Ullis – och alla äger inte skrivutrustning, intresse eller kunskaper att lösa det här så för dem är det väl ett utmärkt sätt att få en ”bra” bild på sitt barn. Vet många som hänger upp dem årsvis för att på det sättet följa utvecklingen.

  Gruppbilden är dock viktigare, ju äldre de blir desto viktigare att inte se ”konstig” ut på den bilden, vi minns väl alla tummandet av skolkatalogerna på höstadiet och gymnasiet?

  Ett år fick vi ingen lös gruppbild, bara en katalog över förskolan och skolan, det kändes snopet.

  1. Du är snäll du, men jag är inte särskilt skillad och jag menar faktiskt inte heller att alla bilder som tas (av alla föräldrar med kameror och mobiler i tid och otid) är bra, bara att våra barns generation väl allt förevigas oftare än t ex vi gjorde när vi var små? Ang skrivare så går det att skriva ut foton via ex fujidirekt för ungefär inga pengar alls, även förstoringar! Det blir faktiskt billigare att göra det än att skriva ut själv – bläcket är svindyrt för egna foton från skrivaren 🙁

   Jag är väl helt enkelt för känslig för att vilja hänga upp bilder på mina barn där de ser motvilliga, ledsna eller arga ut. Jag vill ha foton på glada ungar! Annars kan det va…

   Hoppas vi får gruppbild! Som är se-bar. En katalog känns lite tidigt för oss tycker jag?

 6. Vi var med när vår lilla skulle ta enskilda foton (eftersom de bestämt att det tar för lång tid för personalen hos oss att vara med och fixa det under dagen) – men huga sicka konstiga bilder. Vi fick se de i datorn innan vi gick därifrån. Men vi gick hemom, hämtade en liten fäll och gick raka vägen ut till skogen för en egen liten fotosession… Det är ju precis som du säger – det är ju för sjutton deras jobb att ta bilder på barn. Hur kan det komma sig att de inte är bättre på att ta spontana bilder på barnen då? De behöver ju inte vara så uppradade som ett passfoto direkt…. Jag kan erbjuda mig till en mycket billigare peng nästa år till vår skola/dagis…. 🙂 Ny affärsidé kanske?!

  1. Helt seriöst och ärligt satt jag igår å räknade på om jag skulle hinna och vilja fota kiddisarna på Millas förskola. Men, många vill nog ha utskrifter och det kan jag inte erbjuda tror jag… Men en gruppbild kanske?

   1. Du kan väl erbjuda bilder på cd/sticka och så får de beställa utskrifter själv? Photoshop har ju tom ett ”program” för att göra sådana där bildkartor som man får i bildpaketen.

    Go for it!!

    1. Jag HAR verkligen seriöst funderat, men… ska jag sitta och fixa stickor till alla och sen hålla reda på vems som är vems för att inte tala om vilken tid det tar! 😛 det bästa jag kommit fram till är att erbjuda gruppfotografering och att dom som vill ha får köpa bilden på ett usb-minne som jag köper och lägger rätt ”klass” på. Det är ju rätt mycket jobb ändå… ska jag göra allt det där gratis eller vad ska jag ta betalt för det? Och tänk om nån blir missnöjd… – vilket nån ju säkert kommer att bli 🙂

     Men. Idén är inte släckt! Helt iaf… 😉 det går ju att lösa rent praktiskt – t ex publicera bilderna här i nosarna och dom som vill ha får lämna pengar till mig på nåt vis. Allt går ju att lösa!

     Å andra sidan. Trots att vi inte hört nåt om fotografering är det säkert redan nåt planerat! Men kanske till nästa år då?

     1. Du hänger med kidsen en dag och tar bilder lifestyle, printar en karta över alla bilderna (photoshop lägger till filnamn automatiskt), den som vill ha bilder lämnar en märkt usb-sticka till dig, du kopierar över filnamn som de sagt de vill ha, lämnar tillbaka stickan. Enkelt 😉 och säkerligen uppskattat! Och klart du tar en slant för besväret! 50:- bilden eller nåt sånt.

      1. Gullig du är som peppar!

       Har tyvärr inte ”en dag att hänga med kidsen” över sådär bara… och du kan ju tänka dig vicken röra det blir om några av minnena är märkta dåligt…

       Njä. Vi får se!

 7. just det, förra året på förskolan tog de inte enskilda bilder men tog fram en deal med en lokal fotofirma som tog enskilda bilder till ett väldigt bra pris. Och vilka bilder det blev!!!!

  1. Låter som en bra deal tycker jag! Har inte hört nåt om fotografering på förskolan än men vi får la fotograf dit fram i november/december som vanligt 🙁

 8. här får vi välja om vi vill ta småbilder eller inte. Valde att köpa bilderna från fotbollen där min dotter är sig själv med sitt matchställ istället för ett påklistrat leende i en gympadal som inte alls visar hennes personlighet

 9. Valde bort småbilderna vilket vi kan göra här. Valde istället fotbollsbilden med henne i matchställ där hennes personlighet kommer fram

  1. Blidde nog dubblett! 😉

   Ja man kan välja här med, men bara det att utsätta ungarna för fotograferingen känns i vårt fall som stört meningslös eftersom båda barnen verkar ogilla det. Skoj att få fotbollsfoton! Kanske togs utomhus också vilket per automatik ger bättre bilder!

 10. Man måste ju inte köpa ut småbilderna, men det blir ungefär som att man är ointresserad av sitt barn… Det är de fotofirman vet. Förut skickade de ut hela buntar i olika storlekar, och vem hade hjärta att skicka tillbaka sitt barns foton för att malas sönder? Jo, jag hade det…

  En mamma berättade att hon blev så besviken för hennes barn var det enda som såg himla tjurig och arg ut på gruppfotot, och nu ska de leva med det minnet från första året i skolan… Jag tycker nog att de för den stora summan det kostar, kan ta så pass många bilder att nåt blir bra på alla – och att ge sig tid att välja ut.

  Vi i skolan har en himla nytta av katalogerna… och på högre stadier används de för att identifiera ålder på dem som tänker snylta sig in på ”fel” disco, eller blir anmäla för snatterier. Fast det sista är kanske inte officiellt… ?

  1. Shit det har vi inte förstått!? Att vi varit ointresserade av våra kids alltså?! 😀 Vi har bara låtit bli att köpa bilderna som varit dåliga just för att jag tycker det är för mycket pengar att lägga på dåliga bilder!

   Ja det där med gruppbilder och skolkataloger är så viktigt. Och när vi ändå är inne på det så sitter det solofoton ovanför varje barns plats i skolan, foton som fröknarna själva tagit tror jag. De har lagt mycket omtanke och jobb på dem för det är ”klistrat” små bilder och etiketter på dem innan utskrift. Men – och detta är det jobbiga – mitt barn ser alldeles drogat ut på sin bild. Jag är HELT säker på att ingen vuxen nånsin hade godkänt en sådan bild på sig själva i ett allmänt utrymme!! Nu orkar jag inte ta den fajten – också – så den får la hänga där tills den trillar ner (oops det kanske den gör av sig själv?) för jag tror inte jag kan göra mig förstådd. Jag är INTE fåfäng, men det handlar om respekt! Jag skulle aldrig själv publicera en pinsam/dålig/elak bild på någon annan i mina nosar, och att hänga offentligt i skolan är väl att jämföra med publicering?

   ps. gillar det där extra användningsområdet för katalogerna! men bara inofficiellt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *